JAK OBEJŚĆ URZĄD SKARBOWY ?

02 Sty 2008, 08:23

Witam - Miesiąc temu sprowadziłem samochód zagranicy i go zarejestrowałem. Teraz potrzebuje trochę gotówki i chciałbym go sprzedać. Co mam zrobić żeby nie płacić w urzędzie skarbowym podatku - Proszę o rade jeśli ktoś się już spotkał z taką sytułacją !!!
Michal833
Nowicjusz

Miejscowość: Busko - Zdrój

03 Sty 2008, 15:08

Czy nikt nie był z was w tak paskudnej sytułacji jak ja? Proszę o porady !!!
Michal833
Nowicjusz

Miejscowość: Busko - Zdrój

03 Sty 2008, 16:34

Jak się nie mylę,to nie ma takiego sposobu.Kupiłes samochód,to musisz zapłacić podatek.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Sty 2008, 21:52

sprzedaj auto za kwotę nie większa niz kupileś z zachodu najlepiej przez komis lub do US wykaż że zarobiłęś na aucie 500zł i od tego zapłacisz skarbówce różnice tyle tylko ż musisz zanizyc fakturę sprzadaży bo podejrzewam że na fakturze zakupu była mała wartość. Inaczej się chyba nie da. Pozdrawiam
lysandrr
Nowicjusz

27 Sty 2008, 22:51

Szczerze mówiąc, to skarbówki nie da rady obejść. Na to składa się wiele czynnikjów jak np cena kupnam, cena sprzedaży, rocznik, marka, etc etc. Możesz wypisać również fikcyjną fakturę, że sprzedałeś auto za np 1000zł. Ale skarbówka i tak i tak dobierze Ci się do skóry. Jak nie tą stroną, znajdą inny sposób. Czytałem, że "oni" są na bieżąco, jeśli chodzi o ceny aut. I jesli jakis np jest dużo za tani, zaraz się przyczepiają. Także niestety, ale podatek zapłacić trzeba
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

28 Sty 2008, 07:31

Jak dobrze pamiętam,w US nie ma znaczenia za ile kupuje się samochód.US ma swój cennik samochodów.Jest to średnia ceny za dany model samochodu z giełd i komisów.Chyba,że kupujesz nowy,wówczas mają średnią cen z salonów.Idąc do US,podajesz marke,model,pojemność i rocznik i miła pani szuka sobie w swojej mądrej książce ile ten samochód kosztuje i wg tego oblicza podatek.Chyba,że pomyliłem z jakimś innym urzędem,to prosze mnie poprawić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Moto Awards 2021 - najlepszy samochód klasy wyższej
    Plebiscyt Moto Awards odbył się w tym roku już po raz czwarty, a o tym, które z nominowanych aut zdobędą nagrody w poszczególnych kategoriach decydowali czytelnicy w głosowaniu internetowym. W kategorii ...

13 Lut 2008, 23:34

No idzie to zanizyc troche.Dobra bajka ze w fatalnym stanie pzregnity, tapicerki do wymiany, fotele w kiepskim stanie, silnik zrzygany itd.. wypisujesz takie rzeczy w kturejs rubryce i podpisujesz.
Mi sie tak udalo ponad 50% ceny zanizyc.
respian
Nowicjusz

19 Lut 2008, 08:52

Michal833 napisał(a):(...) Co mam zrobić żeby nie płacić w urzędzie skarbowym podatku - Proszę o rade jeśli ktoś się już spotkał z taką sytułacją !!!

A czy ktoś wie jak kupić od Michała samochód i mu nie zapłacić?
Proszę o rade jeśli ktoś się już spotkał z taką sytułacją!

Na tym forum nie znajdziesz cracków do programów, ani sposobu na inne formy kradzieży niewprost...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1990

18 Cze 2010, 09:23

możesz kupić samochód przez komis... wtedy nie płacisz skarbówki tylko komisowi jakiś 50zł :P
Tuśka
Nowicjusz

Miejscowość: WH - SC

18 Cze 2010, 18:14

Jeżeli nie chcesz płacić podatku od dochodu (sprzedaż przed pół roku od kupna) to tak jak było wcześniej pisane sprzedajesz w cenie nie drożej niż kupiłeś.

To że cena jest niska nie powinno mieć znaczenia chociaż urząd zawsze może wszystko sprawdzać. Niemniej jednak masz prawo sprzedać tanio samochód - potrzebujesz kasy i tyle.

Podatek od wartości rynkowej płaci ten co kupuje od Ciebie i tu cena zakupu przez niego nie ma znaczenia bo do podatku bierze się cenę rynkową takiego samochodu w Polsce.
Płaci 2%, wypełnia druk pcc-3 i wysyła du US.
Tu możesz wypełnić i wydrukować
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

18 Cze 2010, 22:08

Mialem nic nie dzięciolic w tym temacie bo temat juz dawno"ostygł"ale...
To ze sprzedajesz w cenie takiej samej co niby kupiłes to kazdy wie lub prawie kazdy
Twoja wola po prostu masz taki kaprys i juz... :!: :!: :grin:
Dariusz tylko ja będe miał taki kaprys przynajmniej 2 lub 3 razy w m-cu....
Mozesz mi odpowiedzieć co ja wtedy powiem w US .... :?: :?:
Bo chyba nie powiesz mi ze nic zlego z ich strony mnie nie spotka,ze będą to tolerowali
Myślę ze to tylko kwestia jakiegoś czasu i .... :?: :?:
Tuśka proszę jak czegoś nie wiesz to nie pisz...dobrze... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014