Jak odkręcić śruby tarczy hamulcowej?

20 Sty 2017, 19:44

Witam.
Zabrałem się dzisiaj za wymianę tarcz i klocków hamulcowych w 206 kupionego w zeszłym miesiącu. Gdy doszedłem do momentu rozkręcenia tarcz zauważyłem, że torx jest wyrobiony i nie da rady odkręcić śruby. Jakieś pomysły?
ebson94
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 08 2012
Auto: Hyundai Getz
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

22 Sty 2017, 12:09

Nie wiemy jak mocno jest wyrobiony ten torx?

Na początku dobrze jest użyć preparatu penetrującego który pomoże w późniejszym odkręceniu.

Jest jednak kilka sposobów które mogą pomóc w odkręceniu takiej śruby.
1. Używamy większego klucza torx który wbijamy w śrubę, powinien on się dosyć mocno zakleszczyć. Warunek jest taki że śruba nie może być bardzo mocno wyrobiona w środku.
2. Śrubokręt i młotek to często się sprawdza przy odkręcaniu tego typu śrub. Przykładamy śrubokręt pod kątem do łebka torxa i energicznie uderzając młotkiem jesteśmy w stanie poluzować śrubę.
3. Mając urządzenie typu szlifierka trzpieniowa możemy użyć małej tarczy nacinając łepek śruby pod duży bit płaskiego śrubokręta.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprawdź, czy poprawnie otwierasz drzwi do samochodu!
    Rozpoczął się sezon rowerowy. Kierowcy powinni zwrócić szczególną uwagę na bezpieczeństwo rowerzystów nie tylko podczas jazdy, lecz także przy wysiadaniu z samochodu. W tym celu warto opanować holenderską ...
    Nasz wiek, doświadczenie i bezpieczeństwo na drodze
    Możliwość swobodnego poruszania jest fundamentem wolności i niezależności. Od najmłodszych lat szukamy rozwiązań, które zwiększają naszą mobilność. Na początku uczymy się poruszania i korzystania z dostępnych środków ...