REKLAMA
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Taki losowy przykład https://ws.skoda-auto.com/OwnersManualS ... Manual.pdf strona 105 - uruchamianie i wyłączanie silnika Przeczytać i proszę mi znależć być może w innej części tej instrukcji że mamy czekać po bożemu z rozruchem aż zgasną kontrolki. Temat diesla to coś tam jest ze zrozumiałych względów .Być może skoda upraszcza więc rzućmy tutaj przykładami instrukcji innych marek , aut. Być może wrzuciłem lekturę zbyt młodego rocznika W swojej fabianie starszej i tej młodszej i w wielu innych autach w benzynie wsiadam i uruchamiam nie bacząc na kontrolki W niektórych wieśwagenach już samo otwarcie drzwi kierowcy powoduje chwilowe załączenie pompy paliwowej . Na co czekać ze startem motoru ?MotoAlbercik napisał(a):I coś mi się zdaje, że producenci w instrukcjach obsługi tak opisują sposób uruchamiania silnika - przekręcić kluczyk w stacyjce do poziomu kontrolek, poczekać aż pogasną te które powinny ( a które powinny to opis jest zawsze w instrukcji ) i potem uruchamiać silnik
A jak kowalski głuchy ?Kacper napisał(a):Przeważnie jest słychać pompkę paliwa i ja robię tak że przekręcam do poziomu kontrolek, czekam aż pompka przestanie być słyszalna i odpalam
Już piszebonifacy napisał(a):Halo panie Kacper Jesteś na forum a nie komentujesz
No to nic na to nie poradzisz niech odpala.bonifacy napisał(a):A jak kowalski głuchy ?
To może jeszcze jak dłużej poczekasz to i kontrolka ładowania zgaśniebonifacy napisał(a):U siebie jak czekam na zgaśnięcie kontrolek to i kontrolka ciśnienia oliwy też zgaśnie co Ty na to
Nie ma co szczerzyć zębów W niektórych autach tak jest że kontrolka oliwy gaśnie jeśli poczekamy z rozruchem motoru. Kontrolka ładowania też zgaśnie Weż na przykład megankę II Trzeba długo jechać aby się zaświeciła mimo braku ładowania Wracając do kontrolki ciśnienia szczytem wspaniałej myśli konstruktora jest Polo Vario z początku naszej obecnej ery Ano motor AUD pokaże brak ciśnienia oleju dopiero gdy silnik przekroczy słownie dwa tyś obrotów Przetestowane , sprawdzone i naprawione Motyw był taki że gostek zimą odpalił . Auto chodziło na wolnych obrotach przez czas oskrobania szyb . Ruszył , dodał gazu i rozlęgł się alarm , zapaliła się stosowna kontrolka - brak ciśnienia oleju . Motor zgasł i nie dał się powtórnie uruchomić . Sterownik silnika zarejestrował bład synchronizacji wałka rozrządu Mam zdjęcia co uległo uszkodzeniu . Mam tu dać ?Kacper napisał(a):To może jeszcze jak dłużej poczekasz to i kontrolka ładowania zgaśnie
Zgadza się, bo praktycznie każde auto jest inne dlatego warto znać własny samochód i po kupnie zerknąć do instrukcji i zaznajomić się z podstawowymi rzeczami.bonifacy napisał(a):Nie ma co szczerzyć zębów
To ciekawie, czyli stoisz na światłach lub w korku pada pompa oleju a ty nie wiesz że nie ma ciśnienia, aż do zatarcia silnika kiedy staniebonifacy napisał(a):AUD pokaże brak ciśnienia oleju dopiero gdy silnik przekroczy słownie dwa tyś obrotów
bonifacy napisał(a):W niektórych autach tak jest że kontrolka oliwy gaśnie jeśli poczekamy z rozruchem motoru. Kontrolka ładowania też zgaśnie