Jak odpalic Fiata 126p bez rozrusznika na śniegu..

17 Gru 2009, 16:13

Witam !
Mam taki problem.. zepsuł mi sie rozrusznik.. raz działa raz nie.. i teraz musze przestawić swojego malucha bo sasiedzi sie skarża ze miejsce zastwiam tym smieciem.. i mam problem .. zawsze odpalałem go z popychu .. dwójka i heyah działa . a teraz spadł śnieg jest lód na drogach i jak próbuje odpalic go z popychu to koła sie blokują i nie mam zadnego rozruchu nic.. w jaki inny sposob mozna go włączyć ? prosze o pomoc ! :)
WajSik
Nowicjusz

Miejscowość: zbarze
  • 17 Gru 2009, 16:56

wł. to można Telewizor :) spróbuj podsypać coś pod koła i pod tor po którym będziesz go pchać żeby odpalić... np. popiół lub piasek. No ale najlepszym rozwiązaniem jest wymiana rozrusznika, nie mów o kosztach bo części do malucha to marne grosze...
    Możliwe, że rozrusznik Ci się wiesza, weź np. kawałek styla i mocno uderz w rozrusznik.
    Grzesiekk
    Nowicjusz

Miejscowość: Tarnów

17 Gru 2009, 17:27

No wlasnie teraz tak ogladalem na youtube ze odpalili malucha na mlotek .. a mialem tak ze dzialal mi rozrusznik pojechalem na pola porobic se baczki itp .. przestal dzialac .. znowu pojechalem porobic baczki tu gdzies wjechalem na dzire itd i znowu dzialal .. a teraz sam od siebie nie dziala.. a na sznurek idzie ? obwiaze te kolko obok paska pociagne w gore i zrobie to co rozrusznik.. ponoc kiedys tam robili
    WajSik
    Nowicjusz

Miejscowość: zbarze

17 Gru 2009, 20:35

Nigdy tak nie odpalałem... ale jeśli jesteś w stanie obrócić silnikiem z taką prędkością, aby wystarczyła do uruchomienia i "obwiązać" koło pasowe... spróbować nigdy nie zaszkodzi :) nie bardzo sobie wyobrażam to no ale... hmm coś mi nie idzie ten film na YouTube... Często rozrusznik się po prostu wiesza... sam tak miałem kilka razy o dziwo w moim Oplu wziąłem młotek i stylem od niego porządnie w aparat uderzyłem i zapalił :)
    Grzesiekk
    Nowicjusz

Miejscowość: Tarnów

17 Gru 2009, 23:59

masz jakies auto ktore cie na hol moze wziac?
    jesli tak to odpal normalnie na hol jesli nie to wez kogos do pomocy i sprobuj go odlaic na pych ale nie na 2 tylko na 3 biegu, wtedy kola nie powinny ci sie blokowac

a poza tym co sasiedzi maja do tego gdzie parkujesz auto?
    wujekk87
    Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec

18 Gru 2009, 11:15

cześć kolego. wiesz co ja kiedyś jak miałem malucha to kupiłem do niego taki zestaw właśnie do odpalania za pomocą sznurka. było tam takie koło które się przykręcało to koła od alternatora i na to dopiero nawijało sznurek. niestety u mnie coś to nie pasowało i nie korzystałem z tego. zobaczę może to mam gdzies to wyślę foto albo Ci odsprzedam heh. ale możesz popytać w sklepach za tym. chociaz teraz to mała szansa na to bo i maluchów coraz mniej to i akcesoriówteż. pozdro
    Suzuki Vitara 1.6 8v
    sin
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Polkowice
    Prawo jazdy: 0- 0-1998
    Auto: Suzuki Vitara
    Silnik: 1.6 80KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2JZ-GTE - Toyota
      Trudno znaleźć silnik o większej rozpoznawalności wśród miłośników samochodów sportowych niż 2JZ. Historia tej 6-cylindrowej, 3-litrowej, rzędowej jednostki sięga początku lat 90., a motor jest najczęściej ...

02 Gru 2010, 11:43

a jesli akumulator jest rozladowany to po odpaleniu na pych auto będzie chodzilo nadal?
    piotrauto
    Stały forumowicz

02 Gru 2010, 18:37

no powinno chodzić, o ile aku nie jest całkiem rozładowany i auto ma dobre ładowanie.
    Suzuki Vitara 1.6 8v
    sin
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Polkowice
    Prawo jazdy: 0- 0-1998
    Auto: Suzuki Vitara
    Silnik: 1.6 80KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2000