Jak odpowietrzyć hamulce w lawecie z hamulcem najazdowym???

11 Lis 2010, 21:22

Witam mam lawete i mam problem bo zerwało mi w czasie jazdy zacisk i mocowanie zacisku pękło.Pospawałem to i zamontowałem zacisk i mam pytanie jak teraz odpowietrzyć układ hamulcowy.Dodam iż mam 2 osie,na 1 jest ręczny-bębny,na drugiej jest hamulec najazdowy-tarcze,klocki itp.I mam pytanie w związku z tym jak odpowietrzyć tarcze,itp(hamulec najazdowy).Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam
magdel
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

12 Lis 2010, 09:37

Bez urządzenia do odpowietrzania masz trochę kombinacji. jak hamulec hydrauliczny masz wbudowany bezpośrednio w zaczepie i nie ma możliwości dojścia do pompy bez jego rozbierania to możesz podpiąć ją i pasami ściągać do haka, tak jakby hamowała za autem wtedy pompa poda ciśnienie i możesz odpowietrzać ale to dużo kombinacji bo musisz to zrobić wielokrotnie. Możesz także co jest prostsze nalać płynu do zbiorniczka do pełna i za pomocą sprężonego powietrza przepchnąć płyn przez zbiorniczek tj lejesz do pełna luzujesz odpowietrzniki i dmuchasz powietrzem (małe ciśnienie max 1 bar aby nic nie rozerwało) w zbiorniczek aż płyn pod cieniścieniem wypchnie z układu powietrze, zakręcasz odpowietrzniki i gotowe.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki