Jak odpowietrzyć hamulce w lawecie z hamulcem najazdowym???

11 Lis 2010, 21:22

Witam mam lawete i mam problem bo zerwało mi w czasie jazdy zacisk i mocowanie zacisku pękło.Pospawałem to i zamontowałem zacisk i mam pytanie jak teraz odpowietrzyć układ hamulcowy.Dodam iż mam 2 osie,na 1 jest ręczny-bębny,na drugiej jest hamulec najazdowy-tarcze,klocki itp.I mam pytanie w związku z tym jak odpowietrzyć tarcze,itp(hamulec najazdowy).Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam
magdel
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

12 Lis 2010, 09:37

Bez urządzenia do odpowietrzania masz trochę kombinacji. jak hamulec hydrauliczny masz wbudowany bezpośrednio w zaczepie i nie ma możliwości dojścia do pompy bez jego rozbierania to możesz podpiąć ją i pasami ściągać do haka, tak jakby hamowała za autem wtedy pompa poda ciśnienie i możesz odpowietrzać ale to dużo kombinacji bo musisz to zrobić wielokrotnie. Możesz także co jest prostsze nalać płynu do zbiorniczka do pełna i za pomocą sprężonego powietrza przepchnąć płyn przez zbiorniczek tj lejesz do pełna luzujesz odpowietrzniki i dmuchasz powietrzem (małe ciśnienie max 1 bar aby nic nie rozerwało) w zbiorniczek aż płyn pod cieniścieniem wypchnie z układu powietrze, zakręcasz odpowietrzniki i gotowe.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uważaj na Pieszych na wielopasmowych jezdniach
    Do najbardziej niebezpiecznych miejsc dla pieszych należą przejścia przez wielopasmowe jezdnie bez sygnalizacji świetlnej. Do potrąceń najczęściej dochodzi, gdy pieszy wchodzi na oznaczone przejście, widząc zatrzymujący się ...
    Dedykowane opony P ZERO dla nowego BMW M5
    Prezentując nowe BMW M5 monachijski producent samochodów postawił na niezrównane połączenie eleganckiej, biznesowej limuzyny z samochodem sportowym o najwyższym poziomie osiągów. Zastosowany w BMW M5 ...