Postaram się wyjaśnić jak w prosty sposób sprawdzić jaki mamy układ zasilania czy są to zwykłe wtryskiwacze czy też pompowtryski. Opiszę tez znane mi zalety i wady takich rozwiązań. Trzeba pamiętać że silniki Silniki zasilane jednym ja i drugim systemem wymagają dobrej jakości oleju napędowego ponieważ wtryskiwacze pracują pod dużym ciśnieniem i każde zanieczyszczenie paliwa może przyczynić się do powstania uszkodzeń. Pompowtryskiwacze znajdują się w silnikach w których znajduje się tzw. pompa wstępna lub tłocząca jak kto woli. Nie mamy tu osobnej pompy wysokiego ciśnienia. Pompowtryskiwacz ma zadanie hydraulicznego wtrysku paliwa do komory spalania.
Fazy działania pompowtryskiwaczy: - ssania - skoku wstępnego - wtrysku - skoku resztkowego
Zalety pompowtryskiwaczy: - minimalna zwłoka zapłonu przez co kąt wyprzedzenia zapłonu bedzie bardzo niewielki, - brak przewodów wysokiego ciśnienia, - wyższe ciśnienie wtrysku (2050 barów dla pompowtryskiwacza elektromagnetycznego oraz 2200 barów dla pompowtryskiwacza piezoelektrycznego) - brak zjawiska podciekania wtryskiwaczy
Wady pompowtryskiwaczy: - twarda głośna praca - problemy z uzyskaniem norm Euro V i wyżej - skomplikowana konstrukcja głowicy silnika ponieważ pompowtryskiwacz musi mieć napęd mechaniczny tłoczka iglicy.
Zwykłe wtryskiwacze występują w układzie common rail gdzie pompa sekcyjna wytwarza ciśnienie dla poszczególnych cylindrów w określonych momentach, a wtryskiwacze podłączone są z pompą metalowymi rurkami.
W tym systemie paliwo jest tłoczone do wspólnej szyny pod ciśnieniem około 2000bar i dopiero następnie zasilane są wtryskiwacze przy ciśnieniu około 1800bar podczas zwiększonych obrotów/obciążenia silnika, a na biegu jałowym jest to około 200-300bar. Wtryskiwacze otwierają się dzięki impulsom elektromagnetycznym.
Zalety takiego układu: - mniejszy hałas, - mniejsze wydzielania ciepła, - równiejsza, stabilniejsza praca, - mniejsza emisja spalin, - bardziej miękka praca, - lepsze spalanie paliwa (łatwiej podporządkować taki silnik coraz to nowszym normą emisji spalin), - możliwość stałego ciśnienia niezależnie od obrotów silnika,
Piszcie od siebie jakieś porady jak odróżniać te układy ich zalety i wady generalnie wszystko co dotyczy układu wtryskowego w dieslu. Wydaje mi się że brakowało takiego tematu na forum. PS. Jak coś przekręciłem to dajcie znać poprawię
Warto tu jeszcze wspomnieć, że w przypadku nowszych silników diesla (zapłon samoczynny) znajdziemy dwa rodzaje wtryskiwaczy: elektromagnetyczne i piezoelektryczne które są stosowane w układzie akumulacyjnym Common Rail.
Jak ie są różnice między wtryskiwaczami elektromagnetycznymi, a piezoelektrycznymi? Tutaj najprościej można to wytłumaczyć w ten sposób, że wtryskiwacze te pierwsze czyli elektromagnetyczne są wolniejsze i działają pod wpływem impulsu elektrycznego, który jest wysyłany przez sterownik silnika do uruchomienia elektromagnesu. Szybkość reakcji pozostawiała wiele do życzenie w takim układzie dlatego powstały wtryskiwacze piezoelektryczne które działają szybciej (mniejszy czas reakcji), a do tego pracują znacznie ciszej. To wszystko wpływa na kulturę prac silnika i lepszą reakcję podczas zmiany obciążenia silnika (przyspieszenia).
Toyota Supra - pięć generacji Toyota zaprosiła właścicieli oraz największych fanów klasycznych modeli Supry na zamkniętą imprezę z udziałem Tetsuyi Tady, twórcy Supry piątej generacji. Główny inżynier najnowszego sportowego coupe ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.