Jak płynnie ruszyć ?

05 Sie 2012, 12:11

Witam mam pewne głupie pytanie. Uczęszczam na kurs prawa jazdy i jeżdze Toyotą Yaris no i mam problem z ruszaniem . A mianowicie wszyscy mowią że robi sie to tak : sprzęgło do końca , jedynka, powoli puszczam sprzęgło i dodaje gazu . A mój instruktor mowi mi ze mam dać sprzęgło nie puszczać go i dodawać gazu i wtedy dopiero powoli puszczać . A ja tak nie umiem !!! Albo mi zgaśnie albo efekt ''kangura'' . KTo moze podpowiedziec konkretnie ?
Matys011
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

06 Sie 2012, 06:54

Ja robię na jak na sposobie pierwszym, ale sposobem Twojego instruktora też powinno się udać i paradoksalnie nie powinno auto zgasnąć.

Musisz wyczuć moment w którym puszczasz sprzęgło, żeby dodać gazu. Najłatwiej to wyczuć jeżdżąc na półsprzęgle. Jak to się robi? W ogóle nie dotykasz gazu. Wciskasz sprzęgło do oporu, wrzucasz jedynkę i puszczasz powoli sprzęgło. W momencie gdy auto zaczyna ruszać, zatrzymujesz nogę na sprzęgle w tej określonej pozycji (ani nie wciskasz z powrotem sprzęgła, ani nie puszczasz całkiem). Jak jedziesz sobie na półsprzęgle możesz dodać delikatnie gazu, auto wyraźnie przyspieszy i puszczasz sprzęgło.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Sie 2012, 13:22

Dokładnie jak Dishman pisze, ponadto dodam od siebie, że jak robiłem kategorię C trzy lata temu w pewnej szkole to kurs na B wyglądał tak: pierwsze dwie godziny jazdy po placu to była jazda bez dotykania gazu w tył i przód. Później już tylko naprawdę nieliczni (czyt. wyjątkowi) mieli problemy z ruszaniem. Popieram taką naukę, uważam, że wszędzie kurs powinno się zaczynać od tego, wówczas nie byłoby takich problemów jak efekt kangura czy uduszony silnik pod sygnalizatorem na mieście. Podstawą do jazdy jest opanowanie samochodu, poproś instruktora aby poświęcił na to godzinkę bo boję się, że możesz mieć problemy zdać :wink:
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Opel Ampera, samochód elektryczny podbija Europę
    Ampera – rewolucyjny elektryczny model Opla – to zgodnie ze statystykami sprzedaży z maja 2012 najlepiej sprzedający się w Europie samochód elektryczny. Ten niezwykły pojazd – mający ponad 20-procentowy ...