Jazda po jezdni pokrytej śniegiem czy lodem jest wyzwaniem, a szczególnie trudne staje się wtedy wjechanie na wzniesienie. Co zrobić, by ruszyć z miejsca i bez problemu pokonać górkę? Kilka rad przygotowali trenerzy Szkoły Bezpiecznej Jazdy Renault.
Ferie zimowe to zazwyczaj przełom stycznia i lutego jest to bardzo popularny termin wyjazdów w góry na narty. Kierowcy muszą być przygotowani na różne warunki pogodowe – także na to, że nie zawsze przyjdzie im jeździć po suchej, czarnej nawierzchni. Jak pokonać wzniesienie pokryte śniegiem i lodem?
1. Rozpędu należy nabrać jeszcze przed wzniesieniem – później może się to okazać bardzo trudne.
2. Najlepiej, jeśli nie dopuścimy do ślizgania się kół. W tym celu trzeba dobrać odpowiedni bieg i umiejętnie manipulować pedałem gazu. W przypadku buksowania kół powinniśmy zmniejszyć nacisk na gaz, ale jednocześnie starajmy się utrzymać pojazd w ruchu, by uniknąć konieczności ponownego ruszania z miejsca.
3. Koła powinny być skierowane na wprost. Zapewnia im to lepszą przyczepność.
4. A co jeśli nie możemy ruszyć z miejsca? Warto wtedy podłożyć pod napędzane koła gumowe dywaniki lub spróbować podsypać pod koła nieco piasku – zimą można wozić ze sobą niewielką jego ilość na wszelki wypadek.
5. Bądźmy przygotowani na różne możliwości i jeszcze przed wyjazdem w podróż, podczas której możemy napotkać nieprzejezdne i zasypane śniegiem drogi, zaopatrzmy się w łańcuchy przeciwśniegowe. Trzeba je jednak założyć odpowiednio wcześnie, bo gdy utkniemy w zaspie na górce, samo założenie łańcuchów już wiele nie pomoże.
Kierowca musi dużo wcześniej przewidzieć to co może go spotkać podczas podjazdu pod wzniesienie i odpowiednio zareagować w odpowiednim momencie. Pamiętajmy o zdrowym rozsądku i ograniczonym zaufaniu. W zimie nawierzchnia którą widzimy przed samochodem może być pokryta lodem który ciężko dostrzec z pozycji kierowcy.
Ja widziałem patent z przypięciem za pomocą pasa lub trytyki deski do alufelgi. Deskę kładziemy pod oponą i przypinamy do ramienia alufelgi za pomocą paska transportowego bądź trytytki.
Redakcja napisał(a):1. Rozpędu należy nabrać jeszcze przed wzniesieniem – później może się to okazać bardzo trudne.
Hmmm...Ciekawe stwierdzenie....Jadę 50 km/h bo tyle mi pozwalają przepisy. I jak teraz mam się rozpędzić? Albo wjazd pod górkę zaczyna się po łuku. Też mam na tym śliskim łuku się rozpędzać? Ktoś się chyba tu za bardzo rozpędził
Redakcja napisał(a): Koła powinny być skierowane na wprost. Zapewnia im to lepszą przyczepność.
No a jak jechać jak na drodze pojawi się zakręt? A do tego dość ostry. I do tego pod górkę?
Redakcja napisał(a):A co jeśli nie możemy ruszyć z miejsca? Warto wtedy podłożyć pod napędzane koła gumowe dywaniki
Guma na lód lub śnieg....No ciekawa propozycja... I to tak na serio piszą ci trenerzy szkoły bezpiecznej jazdy? A oni jeżdżą samochodami? Tzn czy siedzą za kierownicą i tak robią, jak mówią?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
Albercik, rozpędzanie i koła skierowane na wprost, to bardzo dobre rady. A, że nie zawsze można te rady zastosować, no cóż, życie to nie je-bajka Ja bym jeszcze dodał, by wybierać świeży nie ujeżdżony śnieg, oczywiście o ile jest taka możliwość.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65 napisał(a):Albercik, rozpędzanie i koła skierowane na wprost, to bardzo dobre rady. A, że nie zawsze można te rady zastosować, no cóż, życie to nie je-bajka
Tu się z tobą zgadzam w zupełności Tylko po co takie chore rady są powlekane po necie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
Bezpłatny raport z CEPiK - historia pojazdu Co to jest usługa "Historia Pojazdu" i kto może z niej skorzystać? "Historia Pojazdu" to usługa realizowana przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych dla wszystkich, którzy planują zakup używanego samochodu, motocyklu ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.