Jak podłączyć halogeny przeciwmgielne w Golfie II??

16 Kwi 2009, 10:57

Witam.
Kupiłem sobie halogeny przeciwmgielne bo już mnie denerwowała jazda podczas mgły. I tu moje pytanie - jak podłączyć halogeny przeciw mgielne w Golfie II?? Czy może mi ktoś jasno i wyraźnie wytłumaczyć albo rozrysować.
Z góry dziękuje bardzo.
sever321
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kwidzyn/Bydgoszcz/Czersk
Prawo jazdy: 18 11 2004
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota Avensis T22
Silnik: D-4D 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • 16 Kwi 2009, 14:57

Jeżeli nie masz gotowej instalacji,to musiszsz kupić oczywiście reflektory,włącznik i przekaźnik.Podłączenie musisz zrobić tak,żeby światła te można było włączyć po włączeniu świateł pozycyjnych.Czyli "zasilanie" na włącznik tych świateł musisz zrobić z bezpiecznika świateł pozycyjnych.Odpływ z włącznika podpinasz pod zacisk 85 przekaźnika.Zacisk 86 przekaźnika dajesz na masę.Do zacisku 31 przekaźnika podpinasz przewód z "odpływu" bezpiecznika.Natomiast pod zacisk 87 przekaźnika podpinasz przewody ze świateł przeciwmgłowych.No i oczywiście masa tych świateł na karoserię.Wg przepisów powinna być jeszcze kontrolka tych świateł koloru zielonego.Jak masz taką wzestawie wskaźników,to do niej doprowadzasz przewód z zacisku 87 przekaźnika tych świateł.
    Mam nadzieję,że to jakoś zrozumiesz :)
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

16 Kwi 2009, 17:05

Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem. Kupiłem reflektory i w samochodzie mam włącznik do świateł przeciwmgielnych nawet z okablowaniem ale nie wiem jak to pod maską znaleźć.
    A z tego co mi napisałeś MotoAlbercik to nic nie czaję.
    Ma ktoś jeszcze coś do dodania - bardzo bym prosił.
    Pozdrawiam
    sever321
    Początkujący
    Awatar użytkownika

16 Kwi 2009, 20:12

Jak masz włącznik i instalacje to proste. Szukaj kabli pod zderzakiem lub blisko kabli świateł postojowych, mijania, drogowych. Muszą być wolne kable, chyba że ktoś je obciął.
    A ile zapłaciłeś za lampy? Oryginalne golfoskie czy nie? Ja do Swifta planuje kupić od poloneza używane ale chyba troszke za duże będą w otwory w zderzaku.
    BANAN23
    Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

16 Kwi 2009, 22:35

tu poruszano ten temat
    http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... c&start=15
    Halogeny najlepiej podłaczyć przez przekaźnik np typ 541
    andrzej_124
    Stały forumowicz

17 Kwi 2009, 08:20

Ten link dotyczy małych świateł długich (wewnętrznych) na grillu. A mi chodzi o halogeny przeciwmgielne przykręcane do zderzaka.
    Ale dzięki doceniam zaangażowanie.
    `BANAN23` ja halogeny kupiłem z allegro nie oryginalne takie by tylko do zderzaka przykręcić. Super są małe owalne z dłuższej strony tylko 9cm, fajnie by wyglądał na dodatek z niebieskimi kloszami :D .
    sever321
    Początkujący
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Drogo, szybko i luksusowo - zestawienie wyjątkowych coupe!
      Tendencje wzrostowe w segmencie samochodów premium są mocno widoczne na rynku polskim od dobrych kilku lat. Sprzedaż rośnie systematycznie, dzięki czemu według danych pochodzących z raportu PZPM, w roku 2015 auta luksusowe ...
      Hyundai i20 1,0 T-GDi MT o mocy 100 KM
      Hyundai i20 posiada silnik benzynowy generujący równe 100 KM o pojemności jednego litra i tym samym umożliwia on sprint do "setki" w czasie 10,7 sekundy. Napęd przekazywany jest za pomocą manualnej skrzyni biegów ...

17 Kwi 2009, 20:51

Chyba wiem jakie po 69zł za sztuke chyba tak? Jak je założysz i podłączysz to daj znać jak one świecą czy dobrze we mgle i w nocy bez mgły wspomagając długie i krótkie światla. Bo też chce sobie kupić coś takiego.
    BANAN23
    Początkujący

18 Kwi 2009, 11:00

OK, dam znać. Ale ja za nie dawałem 41 + 10 za przesyłkę. Tu masz link do nich
    [link do oferty na Allegro wygasł]
    sever321
    Początkujący
    Awatar użytkownika

18 Kwi 2009, 21:06

Wyglądają super i myśle że będą świeciły bardzo dobrze. Tanie i ładne. Natomiast ja potrzebuje bardziej ptostokątnych i troche większych bo mam w zderzaku specjalne dziury. Ale możliwe że się skusze na właśnie te. Dzięki za link. Powodzenia z założeniem i szerokiej drogi. Pozdro
    BANAN23
    Początkujący

30 Sie 2009, 22:16

Witam.
    Założyłem te halogeny, niestety trochę to trwało :/ - brak czasu i funduszy, aż w końcu kumpel który ma trochę pojęcia o tym mi to zrobił. Działają bardzo dobrze bez mgły w mgle jeszcze nie miałem okazji ich używać - jak się nadarzy to dodam jeszcze post.
    Jutro wstawię fotki.
    Pozdrawiam.
    sever321
    Początkujący
    Awatar użytkownika