Jak podniesc zawieszenie ?

13 Paź 2009, 12:11

witam kupilem seata toledo II ale nie zauwazylem ze poprzedni wlasciciel obnizyl zawieszenie (sport) a po naszym polskich drogach i duzej ilosc progow zdaza sie zaczepic o ziemie a jeszcze nie jechalem w 4-5 osob jest jakis sposob zeby podniesc zawieszenie bez wymiany calego zawieszenia ?
papkin
Początkujący

14 Paź 2009, 19:00

jedyny sposób to wsadzić normalne sprężyny zamiast sportowych
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: POLSKA

15 Paź 2009, 17:23

No tak ale najprawdopodobniej i amorki będą też sportowe czyli trochę krótsze.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

15 Paź 2009, 23:27

jak rozpoznac czy amorki sa sportowe ? podobno sa zolte ? z przodu mam zolte ale z tylu chyba normalne wiec moze z tylu tylko sprezyny sa sportowe a amorki zostaly normalne i jak bym wymienil sprezyny to tyl by sie podniosl ?
papkin
Początkujący

15 Paź 2009, 23:45

papkin napisał(a):jak rozpoznac czy amorki sa sportowe ? podobno sa zolte ? z przodu mam zolte ale z tylu chyba normalne wiec moze z tylu tylko sprezyny sa sportowe a amorki zostaly normalne i jak bym wymienil sprezyny to tyl by sie podniosl ?
kolor nie ma znaczenia,
najlepiej wymontować wziąć miarkę zmierzyć w stanie złożonym i rozciągniętym podejść do sklepu poprosić o oryginał pomierzyć (albo przeczytać w katalogu jakie ma wymiary) i już wiesz czy mają taki sam skok i czy na dłuższych sprężynach im się nic nie stanie.
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

16 Paź 2009, 06:57

Dolacze sie do pyt. Jak podniesc tyl we fordzie mondeo sedan(mk1)?? Bo za bardzo mi tyl opada jak wsiada z tylu osoby albo w bagazniku cos wioze, a chcialbym podniesc tak z 5cm i zeby byl twardszy.
RNI
Aktywny

Miejscowość: RNI

16 Paź 2009, 08:27

RNI, kupisz w motoryzacyjnym specjalne podkładki gumowe pod sprężyny,dobrane do konkretnego modelu samochodu,pamiętaj jednak byś nie przesadził z grubością gdyż jeśli nadmiernie podniesiesz tył zmieni ci się stabilność tylnej osi,automatycznie utwardzisz charakterystykę sprężyny,to chyba najtańszy sposób,ja wymieniłem tylne sprężyny na szwedzkie renomowanego producenta,wzmocnione i odrobinę grubsze gdyż tył mi siadł podobnie jak w twoim samochodzie,pojeżdziłem trochę obciążonym samochodem i tył po jakimś czasie siadł i tak.Myślę,że te podkładki to najlepszy sposób,wkładasz je w gniazda,mają specjalne wgłębienia,sprężyna nie wyskoczy na pewno.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

16 Paź 2009, 09:33

PhantomASA1 napisał(a):RNI, kupisz w motoryzacyjnym specjalne podkładki gumowe pod sprężyny
guma się bardzo szybko wygniata/parcieje, elastomer poliuretanowy jest lepszy, nawet po kilku latach widać małe zużycie, kilka firm produkuje takie podkładki :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

16 Paź 2009, 20:43

Mój kuzyn miał seata który d....ą ciorał po asfalcie przy pełnym obciążeniu . Problem rozwiązaliśmy w prosty sposób - wymontowałem sprężyny , zawiozłem do kowala , no tego od resorów ....... gość je rozciągnął . Nie patrzyłem mu na ręce , więc nie wiem jak to robił , ale efekt był dobry, rewelacyjny!
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

16 Paź 2009, 21:06

bonifacy napisał(a):Mój kuzyn miał seata który d....ą ciorał po asfalcie przy pełnym obciążeniu . Problem rozwiązaliśmy w prosty sposób - wymontowałem sprężyny , zawiozłem do kowala , no tego od resorów ....... gość je rozciągnął . Nie patrzyłem mu na ręce , więc nie wiem jak to robił , ale efekt był dobry, rewelacyjny!

Czyżby cordoba??? :P I jeszcze jedno czy takie rozciągnie jest bezpieczne???
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

17 Paź 2009, 09:33

Luke16 napisał(a):
Czyżby cordoba??? :P

Bingo :smile:
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

17 Paź 2009, 09:49

bonifacy, to ten tym tak ma :D Sąsiad ma to nieraz jak jedzie gdzieś w 5 osób to dosłownie szeruje zadkiem po asfalcie .... Czyżby jakaś wada fabryczna?? Zastosowanie za miękkich amorków, sprężyn?? Ciekawe ... :)
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

17 Paź 2009, 11:16

Ja poradziłem sobie z tym problemem inaczej,założyłem po prostu felgi 15- tki zamiast 14 -tek(fabryczne) i już znalazłem się wyżej 2.5 cm ,dobrałem oponki tak by komfort się mi nie zmienił ,ba teraz jeżdzi mi się bardziej komfortowo no i podniosło mi czubek głowy wraz z samochodem znów wyżej ale tylko o 1mm,ile zyskałem cm?!Policzę zaraz,2.6 cm!
PhantomASA1
Forumowicz VIP