Jak poprawić jakość dźwięku w Audi A4 B5

26 Gru 2015, 13:20

Witam,
od jakiegoś czasu próbuję poprawić dźwięk w swoim aucie ale nijak mi to nie wychodzi, proszę o porady co zrobić, co wymienić, co wpływa na jakość dźwięku.
Obecnie w aucie mam:
-Z przodu głośniki 13' Pioneer TS-G1332I (planuje przerobić drzwi i wstawić 16 ale jakie? i czy takie same zakupić do tyłu?)
-Z tyłu: oryginalne głośniki 16 z Opla Zafiry (wiem, raczej do wymiany ale pytanie na jakie?)
-Radio: Pioneer MVH-170UB
I mam to zrobione w ten sposób, że dźwięk z radia jest czterema kanałami wyprowadzony na wzmacniacz Blaupunkt EMA 455 i z niego wychodzi na te 4 głośniki.
Obecnie jest tai, że mimo wzmacniacza dźwięk jest słaby, bez mocnego, basowego brzmienia. Basu nie mogę też zbytnio podkręcić bo głośniki zaczynają tak jakby pusto uderzać, bez efektu.
witcherek7
Obserwowany

Auto: Audi A4 B5

29 Gru 2015, 23:18

Zmieniłbym głośniki w drzwiach na 16,5cm (np. ALPINE SXE-1725S) zarówno z przodu jak i z tyłu. Masz wzmacniacz to powinno ładnie grać.

W radyjku z tego co wiem masz jeszcze RCA pre-out, więc je bym wykorzystał pod głośnik basowy umieszczony w tylnej półce lub jakiś subwoofer do bagażnika. Oczywiście wzmacniacz będzie potrzebny chyba że subwoofer będzie już z wbudowanym wzmacniaczem.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Lexus NX - najpopularniejszy SUV Lexusa w Polsce
    Zaprezentowany w 2014 roku model NX stanowi 40 proc. całkowitej sprzedaży japońskiej marki. Ma 4 640 mm długości i 1 645 mm wysokości. Pod maską może pracować jeden z dwóch napędów. Pierwszy to hybryda z 2,5-litrowym ...