Witam,
Prawo jazdy posiadam dopiero od roku i chciałbym się poradzić w pewnej kwestii bardziej doświadczonych kolegów. Mianowicie - często mam do czynienia z sytuacją przedstawioną na obrazku - jadę po drodze krajowej z prędkością 100 km/h nagle następuje spadek terenu i na długości ok. 500-800 m muszę skręcić na skrzyżowaniu w lewą ulicę. Z racji, że ruch na drodze jest spory, w większości przypadków muszę wyhamować do zera i ustąpić miejsca pojazdom nadjeżdżającym z przeciwka.
Pytanie w jaki sposób, najlepszy dla sinika, dokonywać hamowania?
Czy:
1) jadąc na 5tym biegu wcisnąć pedał hamulca i hamować do zatrzymania wciskając w ostatniej chwili sprzęgło, aby nie zgasł samochód (dodam, że w przypadku mojego autka określenie "w ostatniej chwili" oznacza - przy prędkości 30-40 km/h, bo niżej mam wrażenie że się zadusi
2) redukować kolejno biegi z 5 do 4, potem do 3 itd., ale do jakiego, dwójki? dodam, że zjazd jest całkiem stromy i samochód dość mocno przyspiesza zarówno podczas jazdy na biegu jak i podzcas samego zmieniania?
3) może jakieś inne sposoby?
Korzystając z okazji zadam jeszcze jedno pytanie związane z techniką jazdy - jazda na 1-szym biegu - szkodliwa dla auta czy nie? Zanim wyjadę na drogę publiczną mam może z 300-400 m drogi dojazdowej naprawdę w kiepskim stanie i jedynka (+ obroty ok. 1600) nadają prędkość w sam raz. Na dwójce nawet bez gazu autko jedzie za szybko, jednak jak tylko jadę z wujkiem to nie ma mowy o jeździe na jedynce, bo "piłuję silnik", "jedynka jest tylko do ruszania" itp.
Z góry dzięki za pomoc.