Jak poprawnie napisać umowę kupna samochodu aby brać zniżki na OCtaty

25 Paź 2020, 19:48

Cześć,
Stoję przed zakupem pierwszego samochodu. Wiadomo, na mnie OC będzie kosmiczne dlatego postanowiłem, że będę korzystać z taty zniżek ( właściciel/ współwłaściel auta ). Nie wiem jak to dokładniej opisać, ale mam nadzieję, że wiecie o co chodzi.
Nasuwa mi się jedno pytanie, wiem, że w umowie kupna auta musi wtedy znajdować się również mój tata. Czy powinien być on jakoś wyszczególniony czy wystarczy podać tylko jego dane osobowe ( czy kolejność ma znaczenie? ), jak powinna taka umowa kupna sprzedaży wyglądać aby ubezpieczalnie nie robiły zbędnego problemu?
Gogumi
Nowicjusz

25 Paź 2020, 21:01

Jesteś w grupie wysokiego ryzyka dla każdego towarzystwa ubezpieczeniowego,jednak jednym ze sposobów obniżenia kosztów ubezpieczenia samochodu jest dzielenie jego współwłasności z rodzicem, który posiada zniżki za wieloletnią bezszkodową jazdę. Jak zauważyłeś słowem klucz jest słowo ' współwłasność" Musisz zatem ustanowić rodzica mającego stabilną sytuację w kwestii swojego ubezpieczenia-współwłaścicielem na umowie.Są jednak plusy i minusy,które należy brać pod uwagę przy takim zabiegu.A mianowicie pamiętaj że przy współwłasności pojawia się ograniczenie ( swobodne) dysponowanie pojazdem w sytuacji sprzedaży,czy zastawu. Przy wystąpieniu szkody potrzebna jest zgoda współwłaściciela na wypłatę.Jeśli prowadzisz firmę, nie możesz pojazdu wprowadzić do niej jako środek trwały (przez tzw. aport). W razie śmierci któregokolwiek właściciela, przypadająca mu część wchodzi do masy spadkowej.Szkoda spowoduje utratę części zniżek na samochodzie lub samochodach rodziców. Pozdrawiam i sam oceń czy warta jest skórka za wyprawkę.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

25 Paź 2020, 21:06

Właśnie myślałem, że mój tata musi być wpisany jako właściciel, ja jako współwłaściciel. Mój błąd.
Jasne, że wiem z czym to się wiąże. Jednakże z tego co wiem to istnieje możliwość dopłaty za ochronę zniżek, z tego chce skorzystać. Myślę, że zawsze to wyjdzie taniej niż brać auto na siebie ( bo tutaj wyjdzie grubo ponad 1300zl)..
Dziękuję za rozwiązanie wątpliwości! :)
Gogumi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co może zamarznąć w naszym samochodzie?
    Co w samochodzie jest szczególnie wrażliwe na niską temperaturę? Jak sobie poradzić z typowo zimowymi problemami? Poniżej prezentuję kilka odpowiedzi które mogą okazać się przydatne wielu kierowcom. Głównym ...