Jak powinien działać centralny zamek w Golfie IV?

11 Lip 2012, 07:01

Napisałem podobny post w innym dziale, ale tam jest słabo widoczny może tutaj mi ktoś szybciej odpowie!
Zakupiłem Golfa IV i dziwnie działa w nim zamek centralny. Mam pytanie jak auto samo się zamyka, czy to jest normalne że kiedy jestem w środku to nie mogę go wtedy otworzyć pociągnięciem za klamkę ani od strony pasażera ani od strony kierowcy?
Może ktoś kto posiada Golfa IV odpisze mi jak to działa u niego, bo elektryk samochodowy stwierdził że Golfy IV tak mają.
A co jak samochód będzie się palił mam wtedy wyjąć kluczyk ze stacyjki i otwierać pilotem, bo auto nie chce się otworzyć pociągnięciem za klamkę od środka. Albo jak padnie bateria w pilocie a ja będę w środku to mam zostać uwięziony w środku?
adam7
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 2009
Auto: Golf IV

11 Lip 2012, 09:10

Tak może być, że nie da się otworzyć za klamkę. Sprawdź jeszcze jaki masz centralny zamek pneumatyczny czy elektryczny. Warto zaopatrzyć się w młoteczek do zbicia szyby żeby był pod ręką.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

11 Lip 2012, 09:20

a nie ma przycisku do otwierania centralnego w aucie?? ;)
przy takim centralnym musi być
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

11 Lip 2012, 10:51

pocieszny napisał(a):a nie ma przycisku do otwierania centralnego w aucie?? ;)
przy takim centralnym musi być

Przy centralnym wyposażonym w dodatkowe ryglowanie ( tzw. funkcja safe) po zamknięciu auta ten przycisk jest dezaktywowany. Bynajmniej u mnie w Fabii tak jest.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

11 Lip 2012, 12:46

u mnie jest normalnie na konsoli głównej i działa normalnie, inna sprawa że centralny da się przestawić tak aby zamykał tylko bagażnik a nie całe auto
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

11 Lip 2012, 12:51

Auto nie ma przycisku do otwierania centralnego zamka który powinien być w podłokietniku drzwi kierowcy.
Tak mi się wydaje chyba że jest gdzieś indziej ale gdzie?
Generalnie to centralny chyba nie jest fabryczny bo auto ma wkładkę do kluczy z zewnątrz po stronie pasażera.
Kumpel ma Audi A3 i od strony pasażera niema zamka w drzwiach,ma tylko od strony kierowcy i
bagażniku.
Jak odróżnić czy zamek jest pneuma-tyczny czy elektryczny?
Młoteczka do rozbijanie szyby nie potrzebuje bo szyby mam na korbkę niestety,
chociaż w tej sytuacji to chyba zaleta.Ale nie zmienia to faktu że wysiadanie przez otwartą
szybę w drzwiach jest mało eleganckie!
Dodatkowo jak czasem wkładam kluczyk do stacyjki i włączam zapłon to potrafi mi się włączyć
alarm żeby go wyłączyć muszę wyjąć kluczyk i użyć pilota w kluczyku.
W każdym razie to chyba nie jest normalne że nie mogę otworzyć drzwi klamką od
środka?
adam7
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak zadbać o równomierne zużycie opon?
    Zdarza się, że zauważymy na oponach nierównomierne zużycie. Co w takim przypadku należy zrobić? Czy jest to niebezpieczne? Niestety, na nierównomierne zużycie opon może wpływać kilka czynników które ...

11 Lip 2012, 16:28

Masz w taki sposób zaprogramowany zamek w module komfortu. Należy wejść w moduł i zmienić ustawienia.
olop
Początkujący

13 Lip 2012, 22:45

adam7 napisał(a):Jak odróżnić czy zamek jest pneuma-tyczny czy elektryczny?

Ten pierwszy chodzi dużo ciszej, a poza tym powinno być słychać z okolic bagażnika pompkę. Elektryczny zamyka się głośno i wyraźnie słychać jego przeskoczenie.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

15 Lip 2012, 17:56

ArteK napisał(a):
adam7 napisał(a):Jak odróżnić czy zamek jest pneuma-tyczny czy elektryczny?

Ten pierwszy chodzi dużo ciszej, a poza tym powinno być słychać z okolic bagażnika pompkę. Elektryczny zamyka się głośno i wyraźnie słychać jego przeskoczenie.

Dziękuję panowie za podpowiedzi, zdaje się że mam elektryczny bo jest dosyć głośny.
Generalnie muszę poszukać innego elektryka samochodowego bo ten chyba nie ogania
problemu. Dodatkowo coś nie gra z zamkami, były strasznie zapchane nie szło włożyć
klucza w zamek. Teraz po reperacji ten od kierowcy chodzi niewłaściwie, kiedy
od strony kierowcy wkładam klucz w zamek w drzwiach i przekręcam to otwierają się
mi tylko drzwi od kierowcy. Nawet kiedy przekręcę dwa razy w lewo to tylko otwiera się
zamek od strony kierowcy od pasażera pozostaje nadal zamknięty.
Mało tego kiedy wejdę do środka otwierając kluczem od strony kierowcy i próbuję otworzyć drzwi od strony pasażera pociągnięciem za klamkę drzwi pasażera się nie otwierają.
Co ciekawe kiedy wkładam klucz w zamek drzwi od strony pasażera i przekręcam to
te od strony kierowcy też się otwierają, czyli działają dobrze.
Sporo namieszane w tym samochodzie mam!
adam7
Nowicjusz