Jak pozbyc sie auta

26 Cze 2013, 08:31

Witam , z tego co tutaj czytam to w....alem sie w totalne gowno ,ale wydaje mi sie ze musi byc jakies rozwiazanie z tego problemu .Sprawa wyglada tak : mam 18 jestem mlodym kierowca ,połasiłem sie i kupilem samochod za 600 zl , samochod kupilem na dowodzie tymczasowym , , Oc mam wazne do pazdziernika , a dowod tymczasowy zabrala mi dzisiaj policja za brak przegladu .i co najgorsze nie mam ciaglosci umow . Dowod jest na pana Wojciecha on sprzedal Sebastianowi a Sebastian Jackowi a Jacek Mi i nie mam umow pomiedzy Wojciechem a Sebastianem i miedzy sebastianem a Jackiem .Jestem mlody i glupi ze nie dpatrzylem tego , bo poprostu sie na tym nie znam . i pytanie jest takie czy moge sie w jakis sposob pozbyc sie tego auta nawet za darmo ? czy juz do konca zycia bede musial oplaca Oc a nie bede mogl nim jezdzic bo nie moge zarejestrowac ? Prosze o pomoc
bads
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 11 2012
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: nie mam
Silnik: 1,3
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

26 Cze 2013, 14:32

rozbierz na części i zgłoś na policji kradzież. Dostaniesz od nich papier, który pokazujesz w urzędzie aby wyrejestrowali pojazd i w ubezpieczalni żeby nie płacić oc.
masowy89
Obserwowany

Auto: Kia

27 Cze 2013, 15:34

bads napisał(a):dowod tymczasowy zabrala mi dzisiaj policja za brak przegladu

Eeee tam - w miękkim DR nie ma pieczatki o OBT - policjant nie może go zatrzymać, chyba, że sam DR stracił ważność..
Co do umów - nie da się ich odzyskać ?? Albo napisać trzeba jedną - Wojtek->Ty i iść do WK..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

29 Cze 2013, 18:13

[quote="silvo44]Eeee tam - w miękkim DR nie ma pieczatki o OBT - policjant nie może go zatrzymać, chyba, że sam DR stracił ważność..[/quote]

a nie ma czasami tak, że data ważności miękkiego DR jest datą, kiedy kończą się BT?
A jak przegląd jest ważny dłużej to miękki DR wydaje się na określony czas ( chyba 30 dni ), a w twardym DR jest już wpisana data przeglądu. Tak więc, jeżeli ten miękki DR był jeszcze ważny, to policjant nie ma prawa zabrać DR za brak wpisanego przeglądu. W tym DR jak pisał kolega nie ma miejsca na przegląd techniczny, a WK wydaje te dowody tak, jak pisałem wcześniej. Jest na to jakaś ustawa, tylko nie mam czasu tego szukać. Coś o rejestracji pojazdów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Cze 2013, 23:51

MotoAlbercik napisał(a):a nie ma czasami tak, że data ważności miękkiego DR jest datą, kiedy kończą się BT?
Nie...PC jest wydawane tylko i wyłącznie na 30 dni.Normalny DR moze byc jeszcze wazny nawet cały rok/zmiana własciciela itp./....
Silvo-nie ma miejsca na pieczątki ale jest miejsce na wpis o jego ważnosci/to tak na marginesie/...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

29 Cze 2013, 23:55

PS.Niestety ale ciągłośc umów k/s musi byc zeby mozna go oddac na złom i całkowicie wyrejestrowac.. :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Zmiany w punktach karnych 2023 - powrót do przeszłości
    Ten rok to zdecydowanie czas zmian dla prawa ruchu drogowego w Polsce. Ponad dwa miesiące temu zetknęliśmy się z lawiną nowych regulacji, a już od 17 września 2023 roku, w życie weszła nowelizacja przepisów o punktach ...

30 Cze 2013, 09:57

No przecież piszę - PC jest wydawane na max 30 dni, ale może być na krócej jeśli akurat OBT się wcześniej kończy. W PC nie ma pieczątki "przeglądu" bo on sam jest wydawany na podstawie "starego" DR w którym owa jest(powinna być) .. Pole H mówi o wazności PC i mozna go 1x przedłużyc..
Tak jak pisałem wcześniej - albo PC straciło ważność, albo zaszło coś o czym nie pisze autor, bo policjant nie ma innej podstawy do zatrzymania PC..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lip 2013, 18:54

silvo44 napisał(a):PC jest wydawane na max 30 dni, ale może być na krócej jeśli akurat OBT się wcześniej kończy.

O to właśnie mi chodziło - jak przegląd jest ważny dłużej niż owe 30 dni, to DR jest wydawany na 30 dni. Ale jak przegląd jest ważny jeszcze np. przez 10 dni, to DR nie będzie wydany na 30 dni, tylko na 10, a więc data ważności DR będzie wówczas datą przeglądu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Lip 2013, 09:24

Autor wątku mógłby w końcu odpisać - jaką decyzję podjął..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Lip 2015, 18:18

A może w skupie złomu. Każde miasto na pewno ma takie skupy, chociaż nie wiem gdzie mieszkasz ;)
Ostatnio edytowany przez silvo44, 19 Lip 2015, 18:36, edytowano w sumie 1 raz
Powód: nachalna reklama
cympekwm
Nowicjusz

Auto: nissan micra