Jak pozbyć się samochodu i na tym wiele nie stracić ?

11 Lut 2011, 18:53

Witam,
jakiś czas temu pisałem o tym, że mam problem ze sprowadzonym samochodem. Zakupiłem go w Niemczech (pierwotnym krajem jest Francja). Po powrocie do Polski okazało się , że zgubiłem dokument - dowód rejestracyjny i zaczęły się problemy. Gdybym chciał całą historię opisywać zajęłoby mi to pół dnia i kosztowało wiele nerwów. Summa summarum mam samochód w świetnym stanie technicznym którym nie mogę jeździć. Parę miesięcy usilnych prób odzyskania dokumentu stanęły na niczym. Postanowiłem zatem, że się go pozbędę i stąd moja prośba - jak mogę sprzedać ten samochód jeżeli nie posiada on dowodu rejestracyjnego (wszystkie inne dokumenty są). Czy gdybym chciał go w całości sprzedać na części to taka transakcja jest w ogóle możliwa ?

Proszę o rzeczową pomoc a jeżeli wątek utworzyłem w złym miejscu to proszę moderatorów o jego przeniesienie.
Aleksiej
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

11 Lut 2011, 19:18

Aleksiej napisał(a): Czy gdybym chciał go w całości sprzedać na części to taka transakcja jest w ogóle możliwa ?

A dlaczego nie.Przeciez ten samochód nie widnieje w ewidencji WK a więc w czym rzecz.Mozesz go sprzedać w calości i nikt nie będzie wnosił w stosunku do Ciebie zadnych roszczeń.Ja sam kiedyś w dawnych czasach kupiłem na białych tablicach/co prawda dokumenty były w kpl/i sprzedałem na Wschod.Cisza do dzisiaj..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Mocny, wytrzymały silnik - samochód do driftu
    Drugim istotnym elementem driftowozu jest silnik. Musi z łatwością wprawiać koła w ruch, dawać dużą moc, by nawet w poślizgu można było dogonić rywala i być niebywale wytrzymały. Moc samochodów driftingowych niejednokrotnie ...