Jak poznać bite auto?

03 Sty 2009, 19:07

Audi,Mercedes,BMV.Ja tak mam w Hammerze a nawet przerobiłęm sobie Nubirkę II.Żaden problem i żadna to nowość.Tak samo są samochody,w których jak siądziesz na fotel kierowcy,to nie ruszysz,dopóki nie dmuchnisz w alkomat.
A wszystko oczywiście to względy bezpieczeństwa.O alkomacie pisać nie musze(chyba?) a co do poduszek i pasów(zazwyczaj są to pasy z napinaczami pirotechnicznymi),to chodzi o to,że jak masz nie zapięte pasy i wybuchnie ci poduszka,to może cię ona nie uratować,ale wręcz przeciwnie - zabić.W innych samochodach ja nie zapniesz pasów to świeci ci się kontrolka (czerwona) i brzęczy brzeczyk.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Sty 2009, 21:04

Oj kolego są są. Specjalnie przystosowany komputer pokładowy. Nawet jeśli masz niedomknięte drzwi nie ruszy.
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

19 Sty 2009, 12:59

piotrauto napisał(a):a są takie atrapy?
słyszałem ze poduszki działają przy potężnych zderzeniach czołowych poweżej 50km/h przy zderzeniu czołowym
słyszałem także ze jesli pasów nie zapniemy to poduszka wcale nie wypala, czy to prawda?

powiem tak - miałem wypadek w mitsubishi carisma z 1999 roku benzyna 1,6 - standardowo moja carisma miała 2 poduchy kierowcy i pasażera - dojeżdżałem do świateł z prędkością ok. 20 km/h - max 30 km/h gdzie przywalił do mnie koleś z boku - przedni prawy bok . - obie poduchy wybuchły. więc uważam to za bzdurę co piszesz że : " poduszki powietrzne wybuchają tylko przy potężnych zderzeniach czołowych " - fakt faktem - że zderzenie nie wielkie i sama poduszka powietrzna a raczej jej wybuch poczynił kilka małych ranek na mojej twarzy - oczywiście to nie wielkie zadrapania ale bardziej ucierpiałem przez poduszkę aniżeli przez ów wypadek. - dla bardzo zainteresowanych mogę przesłać zdjęcia z wypadku :twisted:
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

22 Sty 2009, 13:05

Ja jak na razie nie miałem wypadku od kąd mam prawo jazdy ;) tj. 10lat :)
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

16 Lut 2010, 20:23

czytałem kiedyś takie artykuł ze w 90% aut sprowadzanych z zagranicy jest po poważnych zderzeniach w których zgineli ludzie, lub odnieśli ciężkie obrażenia
moze cos w tym jest, u nas praktycznie nie da sie kupić auta ok 10 letniego które miało by wszystkie szyby oryginalne, równe szpary w drzwiach, zeby zawieszenie nie stukało itp
zresztą znam znajomego który kupił audi 80 po okazyjnej cenie, kazda szyba z innego roku, wszystkie nie oryginalne, troszke bagażnik źle spasowany i drzwi kierowcy
dał mi sie przejechac i zawieszenie troche tłucze i auto ściąga troche na prawo jednak ma juz go 2 lata i nic sie w nim nie dzieje
czy w polsce nagminnym procederem jest kupowanie połówek, ćwiartek aut i je spawanie?
piotrauto
Stały forumowicz

18 Lut 2010, 10:58

To fakt ... wiele aut za granicy jest autami bitymi , szczególnie niemcy / austria i szwajcaria. Z drugiej strony nie sa to auta mocno bite , nie przesadzajmy , nikt nie będzie cioł auta i spawał z ćwiartek , to sa rzadkie przypadki. Sam miałem kilka takich samochodów , honda hr-v , opel zafira , opla vectre , wszystkie z szwajcari po małych stłuczkach. Kupujac takie auto mam pewnosc ze bedzie miało orginalny przebieg nie cofnięty , gdyz w autohausach zanim wezma taki samochód do siebie na plac , robia mu przgląd , badaja orginalny przebieg itp
Wiec jest to dobra alternatywa , jesli masz pomalowac drzwi prób i błotnik to okej , bierz takie auto i nie zastanawiaj sie ! tyle że uważaj na cwaniaczków w polsce i na auta bite na allegro ... lepiej samemu poszukac cos ciekawe np w szwajcari
Polecam  www.vasso.ch strony autohausów w szwajcari oraz  www.avis2000.ch i  www.car2rep.ch
Ostatnio edytowany przez dziemian, 18 Lut 2010, 23:39, edytowano w sumie 1 raz
dziemian
Nowicjusz

Miejscowość: podlasie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 8.0 WR16 64v4T - Volkswagen
    Na koniec zostawiliśmy coś naprawdę dużego kalibru. To silnik napędzający jedno z najszybszych aut drogowych w historii. Motor Bugatti Chirona to jedyny silnik W16 na świecie, który wszedł do seryjnej produkcji. Ma ...

18 Lut 2010, 14:28

czytając strone bezwypadkowe.net doszłem do wniosku ze 95% aut z oto moto i allegro jest składana z 2, 3 a tylko 5% jest bezwypadkowa
jesli auto było składane z 2 albo naprawiane bo bardzo mocnym uderzeniu i mechanik to zrobił bardzo dobrze to jest to do rozpoznania?
mozna rozpoznać w 100% ze auto nie mialo nigdy powaznego wypadku?
piotrauto
Stały forumowicz

11 Lip 2019, 09:21

Niestety polski rynek aut używanych jest przesycony samochodami powypadkowymi i z cofniętym przebiegiem. Wiem z własnego doświadczenia, że kupić samochód używany w dobrym stanie jest bardzo ciężko. Ogólnie temat samochodów używanych jest jak rzeka, długi, szeroki i nigdy nie wiadomo co jest pod wodą lub karoserią :D
Uważam, że warto uświadamiać ludzi i edukować, że 10 letni diesel z Niemiec nie może mieć przebiegu 189 tys. km jak 99% tego typu aut w ogłoszeniach.
barteq99
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 04 1984
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Astra
Silnik: 1.4 T
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2016

11 Lip 2019, 10:46

Myślisz, że po 11 latach autor wątku jeszcze go śledzi?
aGradory