Jak prawidłowo dobrać nakrętki stożkowe do alufelg?

13 Paź 2021, 09:55

Mam pewien problem ze znalezieniem odpowiednich nakrętek do alufelg z gniazdem stożkowym. Alufelgi (nie oryginalne z gniazdami stożkowymi) idą do Toyoty więc nakrętki muszą być M12x1.5.

Stare nakrętki są dosyć mocno zniszczone i chciałem je zmienić na chromowane. Tu pojawia się problem bo wszystkie mają krótszą przylgnię stożka od starych nakrętek. Zrobiłem zdjęcie na którym widać starą nakrętkę i nową oraz naniosłem linię i wymiary stożków zarówno w jednej jak i w drugiej nakrętce żeby było widać dokładnie tą różnicę.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Do felg idealnie pasują stare nakrętki bo długość stożka jest w felgach i nakrętkach identyczna więc na całej jego długości przylgni taka nakrętka trzyma felgę. W przypadku chromowanej nakrętki ze zdjęcia to prawie o połowę mniejsza powierzchnia.

Jest ktoś kto pomoże w doborze nakrętek i ewentualnie wytłumaczy dlaczego wysokość tych stożków jest tak różna? Czy zastosowanie nakrętek z krótszym stożkiem jest dopuszczalne i bezpieczne?

Nakrętki które mam stare to chyba będą takie jak tu [link do oferty na Allegro wygasł]
Nowe chromowane to coś takiego [link do oferty na Allegro wygasł]

Stare są na klucz K21 nowe na K19 ale sprawdzałem chromowane zarówno K21 jak i K19 i różnica w wysokości stożka jest minimalna. K21 ma 6 mm czyli 1 mm więcej niż K19.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

13 Paź 2021, 12:21

Jaka jest średnica u góry stożka na jednej i drugiej nakrętce? Czy są one takie same? Dlaczego porownujesz K21 z K19, nie lepiej było kupić na taki sam rozmiar klucza jak miałeś wcześniej?

Krótsze stożki często są w stalowych felgach z tego co mi się tak na szybko przypomina.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Paź 2021, 13:27

Stara K21 ma 24mm, a nowa K19 ma 22mm.

Chciałem K19 bo do K21 trzeba cienkościenny klucz bo mało miejsca zostaje w otworze alufelgi. Nie wiedziałem że stożek będzie taki krótki bo było napisane że do alufelg ale trochę słabo to moim zdaniem pasuje.
ArteK
Forum Samochodowe

14 Paź 2021, 15:25

Udało mi się znaleźć nakrętki na klucz K19 ale szersze u podstawy. Tam gdzie kończy się stożek mają 24mm czyli praktycznie tyle co w moich starych na klucz K21. Co prawda stożek jest minimalnie krótszy ale nakrętki bardzo dobrze leżą w otworach felg więc mogę uznać, że to jest to czego szukałem.

Na załączonym zdjęciu widać jak wygląda porównanie trzech nakrętek stożkowych wszystkie M12x1.5.

Wymiary nakrętek od lewej na zdjęciu:
- wysokość 35,6mm; szerokość 22mm; głębokość 33,6mm; K19
- wysokość 35mm; szerokość 24mm; głębokość 31,8mm; K19
- wysokość 34,5mm; szerokość 24,4mm; głębokość 31,5mm; K21

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Podsumowując ten temat pamiętajcie, że przy doborze takich nakrętek jak te wyżej wspomniane ważna jest wysokość tego stożka i w zależności od felg będzie większa (alufelgi) lub mniejsza (stalówki). Warto samemu sprawdzić dokładnie jaką mamy powierzchnię przylgni i na jej podstawie dobrać odpowiednie nakrętki.
ArteK
Forum Samochodowe

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działają nowe funkcje bezpieczeństwa czynnego?
    Lexus przedstawił szczegółowe informacje o nowych funkcjach pakietu bezpieczeństwa czynnego Lexus Safety System + A, w które wyposażona została piąta generacja flagowej limuzyny Lexus LS. To kolejny krok w stronę ...