Jak prawidłowo ruszyć?

24 Maj 2017, 19:03

Mam pewien problem z ruszaniem otóż załóżmy że wrzucam jedynkę wciskam gaz puszczam sprzęgło auto zaczyna ruszać i co dalej? Puścić sprzęgło do końca i dopiero teraz wrzucić dwójkę czy na pół sprzęgle od razu po ruszeniu wrzucić dwójkę?
pawlo432
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2016
Auto: Skoda Felicia
Silnik: 1.6 75KM
Paliwo: Benzyna

24 Maj 2017, 19:26

Masz prawo jazdy????? Jak tak to kto Ci je dał. Przy każdym biegu zasprzeglasz do konca i wysprzeglasz do końca inaczej sprzęgło spalone.wrzucasz 1 ruszasz w między czasie powoli puszczasz sprzęgło (do końca) rozpedzasz się mniej więcej do 2 tys obrotów i 2 potem 3,4,5 no nie mów że na jazdach tego nie było
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Maj 2017, 19:50

Dlatego wole automaty tu tylko ,,drive" i jedziesz :D

ale jak kolega piszę, dziwne takich podstaw nie znać, to ja to nawet wiedziałem a nienawidzę manuali.
Martwy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2017
Auto: Nie mam
Skrzynia biegów: Automatyczna

25 Maj 2017, 14:18

Prawo jazdy masz od ponad roku i nie wiesz jak ruszać? trzymajcie mnie :shock:
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

25 Maj 2017, 14:25

znajomy kupił auto po 12 latach od zrobienia prawka także... :D
Martwy
Nowicjusz

25 Maj 2017, 19:16

Martwy napisał(a):Dlatego wole automaty tu tylko ,,drive" i jedziesz
ale na nauce jazdy automatem nie uczą.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rimac C_Two - elektryczny supercar
    Rimac C_Two to elektryczny supercar produkowany przez chorwacką firmę Rimac Automobili. Jest to jeden z najbardziej zaawansowanych samochodów na świecie, oferujący niezrównane wrażenia z jazdy i niezwykle wysoką ...

25 Maj 2017, 19:35

Niecierpie manuali do tego stopnia że zrobiłem prawko tylko na automaty, więc uczą ;)

Na egzaminie jechałem tym samym autem na którym się uczyłem, teoria 74/74 praktyka za pierwszym. Nie zamierzam pracować jako kierowca także nie jest to w żaden sposób ograniczone, a za manuala nie dałbym więcej jak 1500zł a wtedy oc przekroczy dwukrotnie wartość auta. Więc o tym nie myśle, i nie interesuje mnie kompletnie.

Od razu piszę, bo się ludzie często dziwią.
Martwy
Nowicjusz

25 Maj 2017, 22:31

Martwy napisał(a):Niecierpie manuali do tego stopnia że zrobiłem prawko tylko na automaty, więc uczą
no to chyba trochę nie przemyslales sytuacji bo teraz nie możesz jeździć manualem jak by Ci przyszło "awaryjnie" jechać manualem i masz kontrolę policji to jesteś traktowany jakbyś nie miał uprawnień. Nie lepiej było się przemeczyc i zrobić normalnie???? Ale to Twoja sprawa
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

26 Maj 2017, 06:53

xD, wybacz. Tylko czekałem aż ktoś to napisze. Człowieku, jak ja będę miał sytuacje awaryjną. Coś poważniejszego. To ja będę to miał gdzieś czy mogę jechać czy nie, a potrafię.

Planowałem to rok, także wiem co zrobiłem, i polecam każdemu. ;) Po co mi zwykłe b, 20h na manualu i jeszcze egzamin do tego stres. A to wszystko by nigdy do manuala nigdy już nie wejść? Po co. A tak dowiedziałem się mnóstwa rzeczy na temat automatów. Holowania itd.

I te 20h jazdy automatem. To było coś niewyobrażalnego. Rozpływałem się w fotelu kierowcy z wrażenia. A to tylko yaris 2. To mnie potwierdziło że kompletnie nie interesują mnie manuale. Kurde. Dziś auta jeżdżą za kierowców. A ludzie dalej na manualach. Ale co kto woli, preferencje itd :ok:
Martwy
Nowicjusz

26 Maj 2017, 08:45

Młody jesteś jeszcze i nie wiesz co Cie w zyciu czeka.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

26 Maj 2017, 10:11

Nikt tego nie wie. A B automat polecam każdemu. 2017 rok mamy. Ale co kto woli.
Martwy
Nowicjusz

27 Maj 2017, 21:27

Sprzęgło na maxa spuszczas sprzęgło i jednocześnie dodajesz delikatnie gazu później jest takie charakterystyczne przejście. Jak się nie umie to bierze się automat :happy:
Merk
Nowicjusz

Auto: Audi