Jak prawidłowo zrobić zaprawkę lakieru w samochodzie?

04 Wrz 2018, 08:53

Mam do zrobienia zaprawkę w samochodzie. Chciałbym ją zabezpieczyć i pomalować tak żeby była jak najmniej widoczna. Teraz potrzebuję tylko dokładnej instrukcji jak to zrobić krok po kroku od kogoś kto zna się na rzeczy. W internecie można znaleźć sporo ale nie zawsze jedno z drugim się pokrywa stąd mój temat żebym zrozumiał dokładnie jak powinno to zostać przygotowane i zrobione.

Wiem że potrzebuję kupić APP R-Stop bo widać trochę nalotu rdzawego. Farbę już mam, nie mam tylko lakieru bezbarwnego.
Jakie pędzelki, papier ścierny, czym odtłuścić, odstępy w malowaniu itd. Będę wdzięczny za wyjaśnienie :ok: w zamian postaram się wrzucić zdjęcia z wykonania takiej zaprawki.

Tu wrzucam zdjęcie mojego problemu.
Jak prawidłowo zrobić zaprawkę lakieru w samochodzie?
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

04 Wrz 2018, 09:03

Chcesz to robić sprayem, pędzelkiem czy kompresorem? To ważne bo przy każdej technice jest inna metoda.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Wrz 2018, 10:13

Kao napisał(a):Chcesz to robić sprayem, pędzelkiem czy kompresorem?
Farbę mam ale nie w sprayu więc chyba przy takim małym ubytku najlepiej będzie pędzelkiem bo nie mam też odpowiedniego pistoletu do kompresora.
ArteK
Forum Samochodowe

04 Wrz 2018, 18:03

Po zdjęciach widzę że R-stop Ci się nie przyda, dasz radę to usunąć do gołej blachy
-Oklej taśmą miejsce naprawy aby papierem ściernym nie podrapać dalej
-Oczyść to z rdzy papierem 120, wygładz powierzchnię ok 240-320
-zerwij taśmę naklej na nowo
-nałóż 2 warstwy podkład akrylowy lub epoksydowy w zależności jaki masz
-zerwij taśmę naklej na nowe 1mm dalej
-zmatuj/wyrównaj podkład papierem 800 obojetnie czy na sucho czy na wodę
-znowu nowa taśma i tu już lakier bazowy (w Twoim przypadku) i na to jak wyschnie lakier bezbarwny.

Nadmienię że jeżeli nie masz tych materiałów i masz zamiar je kupić to gra nie warta świeczki, bo przeliczyć koszty i czas to wyjdzie prawie tyle co u lakiernika. Lakiernik weźmie za to 150 zł i nie będziesz się męczył a przynajmniej będzie estetycznie to wyglądało bo nie oszukujmy się pędzelkowanie zawsze będzie widać
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

04 Wrz 2018, 20:03

ArteK napisał(a):przy takim małym ubytku
Zaczniesz czyścić to może się okazać że rdza postąpiła dalej niż Ci się wydaje. Pod lakierem który jeszcze nie odpadł może być sajgon i z małej zaprawki zrobi się duża .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

04 Wrz 2018, 20:08

Nie w tym przypadku, jestem pewny na 100%
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Peugeot 508
    Peugeot pokazał swoje najnowsze dziecko - 508. Po bezpłciowym poprzedniku w końcu mamy dawkę zadziorności. Nie wiem jak Wam ale mi bardzo podoba się kokpit mimo, że nie jestem fanem dotykowych ekranów oraz piękny tył. ...
    Toyota Tundra i Sequoia TRD Sport oraz RAV4 Adventure
    Na targach w Chicago Toyota zaprezentowała swoją ofertę dla rodzin lubiących aktywnie spędzać czas. Pick-up Tundra i pełnowymiarowy SUV Sequoia otrzymały pakiet TRD Sport. Nową wersję o nazwie Adventure otrzymał także RAV4. ...

05 Wrz 2018, 09:30

Kao napisał(a):widzę że R-stop Ci się nie przyda, dasz radę to usunąć do gołej blachy
Znajdę jeszcze na samochodzie jakieś miejsca które wyglądają podobnie więc myślę że jak oczyszczę i dam R-stop to chyba nie zaszkodzi?

Kao napisał(a):nałóż 2 warstwy podkład akrylowy lub epoksydowy w zależności jaki masz
Kao napisał(a):lakier bezbarwny
Czy to może być w sprayu?

Kao napisał(a):Nadmienię że jeżeli nie masz tych materiałów i masz zamiar je kupić to gra nie warta świeczki, bo przeliczyć koszty i czas to wyjdzie prawie tyle co u lakiernika. Lakiernik weźmie za to 150 zł i nie będziesz się męczył a przynajmniej będzie estetycznie to wyglądało bo nie oszukujmy się pędzelkowanie zawsze będzie widać
Mam farbę, papiery ścierne ale nie chodzi o to żeby oddać do lakiernika tylko zrobić samemu i zobaczyć ja to wyjdzie.

Powiedz mi jeszcze jak bym miał np. spray z kolorem który mam na samochodzie wyszło by lepiej niż pędzelkowanie? Wtedy muszę powierzchnię inaczej trochę przygotować?

@bonifacy tu raczej nie będzie tak jak piszesz ale zobaczymy. Przyglądałem się dokładnie czy gdzieś dalej nie widać zmian na lakierze które mogły by sugerować korozję i nie ma więc myślę że nie będzie źle.
ArteK
Forum Samochodowe

05 Wrz 2018, 12:20

R-Stop stosuje się tylko na rdzę bo tylko z nią reaguje, jeżeli masz czystą blachę to nie ma potrzeby a poza tym też chodzi o czas bo jak nałożysz R-stop to będziesz musiał odczekać chyba dobę aby nałożyć podkład.

ArteK napisał(a):Powiedz mi jeszcze jak bym miał np. spray z kolorem który mam na samochodzie wyszło by lepiej niż pędzelkowanie? Wtedy muszę powierzchnię inaczej trochę przygotować?
Wyjdzie bardziej estetycznie a jak się postarasz to da się zrobić żeby było praktycznie nie widoczne, powierznia wtedy musi być przygotowana na gładko, przestawię technikę jak się zdecydujesz, bedzie Ci potrzebny lakier bazowy i lakier bezbarwny
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Wrz 2018, 08:26

Obejrzałem wczoraj dokładnie cały samochód i chyba zdecyduję się jednak na spray bo stwierdziłem że na zderzaku jeszcze poprawię to co koś wcześniej próbował zamaskować. Wrzucam zdjęcie jak to wygląda, jest szansa że będzie lepiej to wyglądało po moim zabiegu :)
Jak prawidłowo zrobić zaprawkę lakieru w samochodzie? Mam oczywiście jeszcze kilka takich bardzo małych miejsc (1-2mm) gdzie pewnie zrobię to tylko pędzelkiem w ramach zabezpieczenia takiego miejsca. Tu już mam instrukcję i będę się jej trzymał.
ArteK
Forum Samochodowe

06 Wrz 2018, 21:11

ArteK napisał(a):@bonifacy tu raczej nie będzie tak jak piszesz ale zobaczymy. Przyglądałem się dokładnie czy gdzieś dalej nie widać zmian na lakierze które mogły by sugerować korozję
Tam masz niby korozję na rancie elementu , niby nie ma co się czepiać . Jednak podczas czyszczenia może się okazać że rdza wdała się dalej . Z rantu może się zrobić centymetr , dwa. Lakier się jeszcze nie podniesie i jednak zrobi się spora zaprawka.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

06 Wrz 2018, 21:18

ArteK no pewnie że po spayu będzie dużo lepiej i estetycznej ale jak jeszcze powiesz że masz polerkę to można zrobić tak że nie będzie widać
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Wrz 2018, 21:24

Kao napisał(a):ale jak jeszcze powiesz że masz polerkę to można zrobić tak że nie będzie widać
Mam :) taką z regulacją obrotów mam też jakieś gąbki i pasty nie pamiętam dokładnie ale z polerka nie powinno być problemu bo robiłem już nie raz lakier i w miarę nieźle to wychodziło.

bonifacy napisał(a):Z rantu może się zrobić centymetr , dwa. Lakier się jeszcze nie podniesie i jednak zrobi się spora zaprawka.
Zobaczymy co wyjdzie jak zacznę robić.
ArteK
Forum Samochodowe

06 Wrz 2018, 21:28

No to bajka, zaopatrz się w
bazę w sprayu
bezbarwny w sprayu
podkład w sprayu
szpachlówkę
papier wodny 1000 lub 1200 i 2500
no i papiery na sucho 120,240,320

Jutro opiszę co i jak bo już dziś mam dość tematów lakierniczych ( ciężki dzień w pracy)
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

07 Wrz 2018, 10:06

Kao napisał(a):bezbarwny w sprayu
podkład w sprayu
szpachlówkę
Jakieś konkretne polecasz czy nie ma to większego znaczenia?
Kao napisał(a):Jutro opiszę co i jak bo już dziś mam dość tematów lakierniczych ( ciężki dzień w pracy)
Nie ma problemu!
ArteK
Forum Samochodowe

07 Wrz 2018, 11:47

Novol to dobre materiały ale droższe
Fajną budżetówką jest boll, jakość zadowalająca za tą cenę
możesz też sprawdzić K2 które probuje się wbić na ten rynek.
Ogólnie nie ma to więszego znaczenia prz takich zaprawkach a tym bardziej jak będziesz polerować
Kao
Moderator
Awatar użytkownika