Jak przerobić malucha na traktor

24 Lut 2009, 17:30

witam i prosze o pomoc mam maluszka ale bez papierków i tak sobie myśle że bym go przerobił na traktorek ale nie wiem jak sprzydał by mi się taki bym założył pług na zime a wlato do wożenia np ogórkow ale jak uciąć doach czy co może ktoś widział podobny nie mi ktoś pomoże z góry dzienkuje
michald-11
Nowicjusz

25 Lut 2009, 02:37

Maluch na traktorek raczej zly pomysl. Za slaby silnik, za lekki i tylny naped. Jak sie postarasz to cos ci wyjdzie. Widzialem na allegro. Sam dach zostaw w spokoju. Jak ci zalezy zdemotuj drzwi szyby itd, nawet wytnij blache z dachu robiac szyberdach dosc spory . Cos jak buggy. Probowalem ale scielem dach i juz byl szrot. Chyba ze masz miga i ktos ci go pospawa. na transport ogorkow nadaje sie jak najbardziej, podnosisz zawieszenie i zadne pole ci nie straszne.
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy
szakal1990
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska

25 Lut 2009, 09:38

no a jakbym odcioł dach to wytrzyma całość bo chciałbym np worek z ogórami morze jakieś ruły dospawać ale ja mam tylko zwykłą spawarke
michald-11
Nowicjusz

25 Lut 2009, 12:55

ja kiedys probowalem to mizernie poszlo, musial bys wspawac rury w miejsce dachu, jak nie masz doswiadczenia w spawaniu cienkiej blachy, malczan nie jest zzarty to moze dasz rade, ale mowie lepiej jakbyc wycial blache z dachu zostawiajac same "belki"
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy
szakal1990
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska

25 Lut 2009, 17:46

chyba dam sobie spokuj a maże ma ktoś jeszcze jakies pomysły na malucha
michald-11
Nowicjusz

27 Lut 2009, 16:49

maluch to konstrukcja samonośna klatkowa więc wycięcie dachu spowoduje jego przełamanie na pół, jak słusznie koledzy zauważyli możesz wyciąć samą blachę dachu nie ruszjąc słupków i podłużnic lub zastąpić to wszystko cienkościenną konstrukcją rurową tu spawania nie unikniesz
pozdr
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

18 Mar 2009, 17:57

:D Pomysł OK, Z tym dachem się zgodzę, najlepiej wyciąć blache co zwiększy możliwości ładunkowe, w miare prosto można odciąć błotniki zewnętrzne aby załozyc koła z odpowiednim bieżnikiem. Co do pługa to bagażnik z przodu można by wypelnic plytami chodnikowymi dla dociążenia. Jakbys sie podjął to rzuć fotkę:)
gregory158
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

18 Kwi 2009, 19:33

no dobrze ale jak to jest że robią cabrio a moze jakieś rułu na podłodze
michald-11
Nowicjusz

18 Kwi 2009, 21:18

Witam wszystkich.Dolacze swoje cztery slowa na ten temat poniewaz robilem juz cos takiego.Mowiac szczerze dachu nie obcinaj bo tak jak juz ktos wspomnial przelamie sie!Kiedys dla jaj obcielem dach i zaspawalem drzwi i karoserja tak pracowala ze spawy popekaly!Nie polecam!!!Natomiast jesli chcesz miec juz cabrio to po pierwsze elka z rury zaraz za siedzeniami wspawana w slupki. po drogie jakas gruba blach na podloge oraz kontowniki by wzmocnic.Moj pomysl polega na tym zeby sciac daszek zaraz za slupkami (na srodku).Tylna czesc wyrzucic rowno z tylna polka.Zakupic kilka plaskownikow i troszke kontownikow i skonstrulowac platforme.Przy czym pamietac trzeba ze i tak slypki trzeba wzmocnic bo sama resztka daszku nie utrzyma maluszka w calosci.Aha nie wolno przesadzic z wymiarami "paki" zeby po zaladunku przodek sie nie odrywal!W moim przypadku to bylo po 20cm poza karoserje autka.
Pal gume a nie dusze!!!!
Adiziol
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

23 Lip 2009, 18:40

a jakbym poprzekłBadał jakoś zebatki czy coś takiego żeby był wolniejszy i mocniejszy
michald-11
Nowicjusz