Jak przygotować się do trasy?

14 Lip 2010, 12:58

Sezon wakacyjny w toku, wielu z nas pewnie planuje dalekie bądź bliższe podróże - warto więc dobrze się do nich przygotować. Wybierając się za granicę, dobrze jest przed wyjazdem sprawdzić ceny paliw , czy opłaty za drogi, by lepiej zaplanować podróż. Na co jeszcze Waszym zdaniem powinno się zwrócić uwagę przed wyruszeniem w trasę? Może jakieś przydatne linki?
grzeg1968
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

15 Lip 2010, 18:04

Dla mnie bardzo ważną sprawą, tym bardziej jeżeli jedzie się za granicę, jest wykupienie dobrego ubezpieczenia. To jest dla mnie podstawa.
micolay
Nowicjusz

Miejscowość: lublin

15 Lip 2010, 21:03

Planowanie, ceny paliw, ubezpieczenia, tak to bardzo ważne. Ale w ferworze planowania i ubezpieczania radzę nie zapomnieć o sprawdzeniu stanu technicznego samochodu :mrgreen: Napewno oszczędzi nam to wielu niechcianych aczkolwiek bardzo intensywnych wrażeń :mrgreen:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

16 Lip 2010, 14:40

Brodaty, masz rację! o tym wielu kierowców niestety zapomina:/
grzeg1968
Początkujący

16 Lip 2010, 15:15

stan techniczny samochodu serwisowanego na bieżąco nie powinien być problemem, ubezpieczenie i tak zwykle kupujemy roczne :wink:
tak na prawde to warto sprawdzić co ciekawego mamy po drodze a nie lecieć jak te "barany" autostradą :mrgreen: czasem warto poświęcić na dojazd nawet 3 dni a jednak zobaczyć piękne miejsca :!: i tak na prawde warto zaznaczyc sobie ciekawe miejsca na mapie i jechać od jednego do drugiego, i w ten sposób zwykle dojeżdżamy później ale za to jest co wspominać :mrgreen:

POST MODEROWANO - TO NIE JEST FORUM KRAJOZNAWCZE - MotoAlbercik
Ostatnio edytowany przez pocieszny 05 Sie 2010, 18:11, edytowano w sumie 4 razy
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

16 Lip 2010, 15:21

Bez walki się nie poddam :wink: Widziałem samochód zarejestrowany i ubezpieczony a po podniesieniu maski mało zawału nie dostałem :shock: Pojechać czymś takim w trasę to lepiej od początku zaplanować podróż autostopem :mrgreen:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Crown 1955 rok
    Średniej wielkości Crown to pierwszy samochód Toyoty sprzedawany w Stanach Zjednoczonych. Początkowo był oferowany pod marką Toyopet, jednak tamtejszym klientom oznaczenie nie przypadło do gustu i szybko zostało zmienione ...

16 Lip 2010, 15:35

mówie że serwisowany na bieżąco ;) znaczy taki nasz który mamy od kilku co najmniej miesięcy/lat wiemy co mu dolega i czy spokojnie możemy jechać na wycieczke ;)

coraz więcej ludzi decyduje się na samochód (dodatkowy) którym jeżdżą tylko na wypady i a na codzień jakiś inny piździk do pracy :mrgreen: i wtedy jadąc na wycieczke możemy nawet wudać więcej na paliwo, i na inne przyjemności ale jest kilka rzeczy które każdy użytkownik powinien wybrać do auta "wycieczkowego" (typu, prześwit, klima, możliwość podpięcia lodówki, navi, CB kilku innych rzeczy, itp, itd) i takie autko, nawet jak nie jest już nowe, ma te 10-15 lat, kupujemy tak na prawde na lata ;) i nigdy się go w zasadzie nie pozbywamy... no chyba że nam się zainteresowania zmienią albo samochód "na codzień" ma podobne wymagania :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

16 Lip 2010, 23:07

Jak stan fatalny, to przydaje się samochód zastępczy z ubezpieczenia :lol:
A zdjęcia są w dechę!
micolay
Nowicjusz

19 Lip 2010, 13:20

Pocieszny, fotoreportaż pierwsza klasa! jak ktoś wybiera się na urlop, opcja zwiedzania po drodze jest jak najbardziej wskazana, dobrze że o tym wspomniałeś! Ja znalazłem za to coś, co może przydać się osobom wyruszającym za granicę-aktualne ceny paliw w krajach europejskich http://www.e-petrol.pl/index.php/uslugi ... uropa.html Warto zaplanować tankowanie jeszcze przed wyruszeniem:]
grzeg1968
Początkujący

20 Lip 2010, 23:27

Ja to stoję na stanowisku, że ubezpieczenie jest tak samo ważne jak tankowanie. I tak samo jak bez paliwa, tak samo nie powinno się jeździć bez ubezpieczenia :razz:
micolay
Nowicjusz

21 Lip 2010, 13:15

Micolay, to na pewno! przezorny zawsze ubezpieczony;) Na wakacje warto wykupić assistance, zwłaszcza jeśli planuje się podróż za granicę
Ostatnio edytowany przez grzeg1968, 21 Lip 2010, 22:50, edytowano w sumie 1 raz
grzeg1968
Początkujący

31 Lip 2010, 11:11

Pozwolicie, że coś dodam od siebie - otóż jadąc za granicę wg mnie wypada sprawdzić, jakie obowiązują w danym kraju przepisy jeżeli chodzi o WYPOSAŻENIE auta :!: przykład - w Czechach bodajże trzeba mieć w schowku KOMPLET zapasowych żarówek, bo inaczej mandat... Teoretycznie auto zarejestrowane w naszym kraju, ale przepisy chyba obowiązują w kraju, do którego pojechaliśmy. Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić... :mrgreen:
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

02 Sie 2010, 13:53

No i proszę bardzo-kolejna istotna rzecz, na jaką powinniśmy zwrócić uwagę! @Smarekxy, dzięki za słuszną uwagę! Przepisy na pewno warto przestudiować, choćby po to, żeby wiedzieć, w którym kraju zapłacimy mandat za jazdę bez świateł:] A jak z tym kompletem żarówek? No właśnie-komuś się zdarzyło płacić karę za nieodpowiednie wyposażenie samochodu za granicą?
grzeg1968
Początkujący

02 Sie 2010, 14:45

grzeg1968, jeśli jesteś zainteresowany tematem [link do Onet wygasł]
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM

04 Sie 2010, 16:19

Dzięki za link! na pewno się przyda, mam nadzieję, że nie tylko mnie:]
grzeg1968