Jak reklamować naprawę?

08 Gru 2011, 18:21

Witam.
OD dłuższego czasu mam problem z samochodem i mechanikiem a mianowicie wygląda to następująco:

Pierwsza naprawa - listopad 2011 - objaw: ginie płyn chłodniczy. Diagnoza mechanika: głowica do remontu. Wykonane czynności: spawanie głowicy, wymiana rozrządu napinaczy łańcucha, ustawienie wtryskiwaczy. KOSZT 6500 zł.

Druga naprawa -marzec 2011 - objaw: spalanie oleju silnikowego 1L/ 1000km. Diagnoza mechanika: silnik do remontu, Wykonane czynności: wymiana panewek korbowodu, wymiana pierścieni, naprawa głowicy (wypaliło gniazda). wymiana popychacza oleju, wymiana oleju na syntetyczny castrol 5w40, wymiana uszczelek, wymiana filtrów. KOSZT 6400 zł.
Zalecenia: jezdzić - wszystko się ułoży i bedzie OK.

Trzecia naprawa -lipiec 2011 - objaw: kopci na czarno przy przyspieszaniu. Diagnoza mechanika: leją wtryskiwacze. Regeneracja wtrysków. KOSZT 3400zł

PROBLEM:
Auto mimo wykonanych napraw pali dalej olej 1L/1500km. Pierwsze 5tys km przejechałem bardzo spokojnie w/g zaleceń mechanika. Po nastepnych 5tys wymieniłem olej (w/g zalecen mechanika). W sumie przelatałem już 15.000km i spalanie oleju utrzymuje się ok 1,5L/1500km. Byłem niejednokrotnie zgłaszając ten problem. Ostatecznie udałem się zgłosić reklamacje naprawy - w końcu usterka nie została usunięta. Mechanik powiedział że nie przyjmuje reklamacji on wszystko zrobił tak jak jest w ksiązkach i on w tym swojej winy nie widzi.

Zwracam się do was z prośbą. Co dalej robić, mechanik umywa ręce , auto dalej spala olej. Jak reklamować? jakiś rzeczoznawca?? ktoś może miał podobny problem i pomorze.

samochód: KIA sorento 2,5 CRDI

pozdrawiam
zlotrix
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2000
Auto: KIA sorento 2,5 crdi

30 Gru 2011, 07:49

Kolego mechanik odpowiada za naprawę minimum 12 miesięcy.
Wystarczy dokument naprawy, jeśli gość odmawia to nie oddawaj auta do innego warsztatu tylko zgłoś sie do rzeczoznawcy i przedstaw sprawę.

Możliwe, że dojdzie do rozebrania silnika w celu weryfikacji wykonanych napraw.

Moim zdaniem gość Cię oszukał coś "grubo" to wygląda (piszę z pozycji osoby mocno siedzącej w branży motoryzacyjnej)

A może turbina pompuje olej?? i naprawy silnika byłe zbedne??
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

06 Sty 2012, 21:10

udaj się do najbliższego inspektoratu inspekcji handlowej lub zadzwoń, pomogą jak napisać reklamacje która muszą rozpatrzeć w ciągu 14 dni, możesz żądać bezpłatnej naprawy a nawet zwrotu poniesionych kosztów jeżeli to co zleciłeś nie zostało poprawnie wykonane, warsztat oczywiście może odmówić naprawy bo tak jak piszesz stwierdzi ze zrobił wszystko jak należy wtedy pozostaje rzeczoznawca samochodowy, jak stwierdzi ze masz racje, że nie wykonali Twojej usługi poprawnie to sprawę do sadu, przy tych kosztach myślę ze trzeba będzie tak zrobić,

Mam właśnie podobna sytuacje 3 razu usuwali mi wyciek oleju z silnika a olej jak leciał tak leci, jestem na etapie zbierania informacji i naszpisze do serwisu pismo przed sądowe o kosztach sprawy, mam tez opinie rzeczoznawcy, póki co telefonicznie bo 200zl chce za pisemna :) jak nie pomoże to do sądu będzie trzeba;/ i szukam mechanika który mi pomoże opisać dokładnie co mogło być przyczyną, mam cala historie naprawy opisana, ktoś pomorze?
baicik
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 07 2010
Auto: Ibiza 1,4

01 Mar 2012, 23:02

Ciekaw jestem jak się zakończyły Twoje boje. Jak jeszcze tu czasem zaglądasz to napisz jak to obecnie u Ciebie wygląda. Pewnie Twoje doświadczenie przyda się i innym.
jędrekAS
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 15 04 1999