Jak są przyczyny wypadków na drodze?

Jak są przyczyny wypadków na drodze?

Brawura
6
35%
Prędkość
3
18%
Cwaniactwo
4
24%
Stan dróg
3
18%
Korki
0
Brak głosów
Pośpiech
1
6%
Razem głosów : 17

05 Sie 2008, 14:35

Dlaczego dochodzi do tylu wypadków na drogach waszym zdaniem.
Ostatnio edytowany przez warkotsilnika, 06 Sie 2008, 12:28, edytowano w sumie 1 raz
warkotsilnika
Nowicjusz
Awatar użytkownika

05 Sie 2008, 21:37

A pijani kierowcy? A tak pozatym to pkt 1 i 2 to prawie to samo
Rodri94

06 Sie 2008, 08:56

predkosc sama w sobie nie jest tak grozna jak brawura

ale gryby byly lepsze drogi i mialy pobocza to tez by bylo bezpieczniej
liczy sie prawda, a nie plotki i stereotypy
Manfred
Aktywny

06 Sie 2008, 12:32

Nie mogę już edytować ankiety niestety.
Osobiście uważam że najgorsze rzeczy dzieją się na drodze jak prędkość połączy się z brawurą i nie uwagą. Trzeba jakoś z tym walczyć bo statystyki są przerażające…
warkotsilnika
Nowicjusz
Awatar użytkownika

06 Sie 2008, 17:01

warkotsilnika napisał(a):Osobiście uważam że najgorsze rzeczy dzieją się na drodze jak prędkość połączy się z brawurą i nie uwagą. Trzeba jakoś z tym walczyć bo statystyki są przerażające…

Dokładnie mam takie samo zdanie.

Tylko jak z tym walczyć... Chyba dróg się pogorszyć nie da już :D
Nie zabronisz też ludziom kupować mocniejszych aut...
Nie wiem jak z tym walczyć, ale trzeba.

Pozdro.
Rodri94

06 Sie 2008, 19:11

Drogi nie są aż tak złe drogowcy się starają ostatnio robiłem rundkę po Polsce i jest lepiej. Co do mocnych samochodów nawet jak by im zabronić to i tak brawura i brak wyobraźnie zbierała by żniwa ale mniejsze zapewne. Zastanawiam się czy większe mandaty więcej fotoradarów może coś dać? A może plakaty i programy pokazujące wypadki może tak?
warkotsilnika
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS z mocną V-ósemką lub V-szóstką?
    Wygląda na to, że Lexus po raz kolejny szykuje coś specjalnie dla fanów szybkich sedanów. Wniosek, który japońska marka złożyła w amerykańskim urzędzie patentowym, sugeruje, że w przyszłości na drogi ...
    Jak wybrać akumulator dla samochodu?
    Nic nie trwa wiecznie, zwłaszcza żywot akumulatora samochodowego. Jego zużywanie się w wyniku eksploatacji to naturalny proces. Przychodzi moment, kiedy trzeba dokonać wyboru i wymienić bezużyteczny akumulator na nowy. Na ...

08 Sie 2008, 17:19

Jak patrzę na to co się dzieje na drogach to aż się włos na głowie jeży. Zdecydowanie uważam ze przyczyną wypadków jest brawura i prędkość. Po prostu co po niektórym moim zdaniem brakuje wyobraźni i trzeba ich jakoś uświadomić ze nie są sami na drogach.
gadzinka
Nowicjusz

12 Sie 2008, 11:12

Jesli niemamy autostrad to powinny być drogi z dobrymi poboczami. Owszem są takie ale niezawsze i jak niema to zaczyna sie problem.

Jakdla mnie przyczyną wypadków jest brawura i niewyspanie.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

12 Sie 2008, 16:01

Endrju napisał(a):Jakdla mnie przyczyną wypadków jest brawura i niewyspanie.

Zgadzam sie ale jeszcze dodał bym nadmierną prędkość niestety. Jak juz jesteśmy w tematyce bezpiecznej jazdy to na mnie zrobiło wrażenie to [youtube]http://pl.youtube.com/watch?v=5TFUD0jeKao[/youtube] Zastanowiłem sie nad tym jak jechałem w trasie i co mogło z pewnych manewrów wyniknąć.
gadzinka
Nowicjusz

15 Sie 2008, 13:29

ogolnie zmęczenie i brak nie uwagi,
a cwaniactwo, to rozumiem cwaniactwo kierowców?, w takim razie dodał bym jeszcze brawurę :)
Pan_samochodzik
Nowicjusz

17 Sie 2008, 14:23

Brawura to cecha z którą nie wiadomo jak walczyć niestety dość często z tego co widze wynika z checi zaimponowania tylko nie wiem czym niestety chyba głupotą. Ten filmik moze jakoś wpłynie na cześć kierowców ale tylko tych co potrafią myśleć...
gadzinka
Nowicjusz

19 Sie 2008, 08:36

a ja uważam że każda z wymienionych cech jest przyczyną wypadków.
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rembrige

19 Sie 2008, 12:52

Każda z cech przyczynia się do wypadków ale trzeb je jakoś eliminować a nie siedzieć bez czynnie bo przez to na pewno nie będzie bezpieczniej. Ten filmik co jest wyżej przemawia do mnie wiec może do innych też. Bo niestety po ostatnim długim weekendzie statystyki są straszne. Jednak najbardziej nie rozumiem prowadzenia po alkoholu.
Domi99
Nowicjusz

19 Sie 2008, 23:26

jaka prędkość jest niebezpieczna?
250 km/h
100km/h
60km/h czy 0,0006 km/h ??
Niebezpieczny jest brak doświadczenia i przeświadczenie o jego posiadaniu!
Ukończyłem 2 kursy doskonalące styl jazdy i dopiero to uswiadomiło mi, jaki miałem braki...
zupazkota
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GOP

20 Sie 2008, 16:04

Jeśli chodzi o taki kurs to może faktycznie dobry pomysł swoją drogą szkoda ze nie robi się tego na normalnych naukach jazdy tylko trzeba się samemu doszkalać… Prawda jest taka że po kursie na prawko to się umie tylko odpalić samochód i jechać do przodu ale z prędkością 20 na godzinę. Jak na kursie nauki było by trochę czasu na coś takiego to bezpieczniej by się zrobiło na drogach…
Domi99
Nowicjusz