Jak się nie dać oszukać u mechanika?

29 Lis 2016, 14:26

ja też stosuję tę metodę. Kupuję przez Allegro lub w sklepie. Daję mechanikowi. Wiem, że przynajmniej części są oryginalne.
januszkosik70
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 08 1981
Przebieg/rok: 48tys. km
Auto: audi a4
Silnik: 1,9 TDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

30 Lis 2016, 13:09

Jak bardzo krzywią się mechanicy, gdy samodzielnie kupuje się części? Są jakieś niemiłe komentarze? Czy podbijają wtedy koszty robocizny? Jakie macie doświadczenia?
szafirowa
Nowicjusz

Auto: Mercedes W169
Silnik: 2.0, 136KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

30 Lis 2016, 15:20

szafirowa napisał(a):Jak bardzo krzywią się mechanicy, gdy samodzielnie kupuje się części? Są jakieś niemiłe komentarze? Czy podbijają wtedy koszty robocizny? Jakie macie doświadczenia?
Mój jest nawet zadowolony że od razu może wziąć się za pracę i nie musi czekać na części :) oczywiście czasem coś wychodzi jeszcze w praniu więc wtedy już sam zamawia. Koszty robocizny nie rosną przynajmniej u mnie i samochód zazwyczaj krócej stoi u mechanika.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

17 Gru 2016, 10:36

Odstawiłem ostatnio auto do pewnego mechanika którego sporo osób polecało... Facet gbur totalny, pogadać się z nim nie dało. Części chciałem sam kupić powiedział że sam to zrobi, mówię ok bo były tańsze nawet po 5zł kosztem allegro. Odbyliśmy jazdę próbną i tak samochód za 2 godziny miał być do odbioru... Zadzwoniłem po ojca żeby mnie odebrał, ojciec przyjechał i poprosiłem żebyśmy podjechali do gościa bo zapomniałem czegoś z auta... Podjechaliśmy a tam ani mojego auta, ani mechanika nie było... A on po części sobie nim pojechał... Byłem wściekły bo już jednego takiego przerabiałem... pierwszy i ostatni raz u gościa byłem... Miałem dobrego mechanika tylko po 6ciu latach znajomości tak obrósł w piórka że potrafił za tą samą robotę wziąć dwa razy tyle co inni...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

22 Gru 2016, 12:55

U mnie to wygląda tak, że mechanik jest moim starym znajomym, więc nie mam problemu z oszustwami z jego strony. Zresztą uważam że często te historie o mechanikach nabijających w butelkę klientów są mocno przesadzone.
osiemak
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 19 06 1984
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Fiat Multipla / Opel Vectra
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Fiat Tipo 5D i Station Wagon - dwie nowe wersje
    Fiat Tipo jest nowoczesnym samochodem kompaktowym. Wyrazisty charakter, prostota, funkcjonalność w połączeniu z bezkonkurencyjną ofertą cenową, to cechy, dzięki którym model został uhonorowany tytułem "Autobest" w ...