Jak się nie dać oszukać u mechanika?

30 Wrz 2012, 12:38

Do wymiany mam rozrząd, pompe wodną, filtry paliwa, powietrza, olej silnikowy, płyn hamulcowy, do sprawdzenia hamulce, przewody hamulcowe, do sprawdzenia wspomaganie kierownicy.
Nie wiem ile czasu zajmie naprawa tego, ale jeśli długo to trudno żebym cały dzień patrzył się na ręce mechanikowi :) Wiem że mechanik którego ktoś mi polecił wystawia faktury na części itd., pozwala wybrać czy zamienniki czy oryginały itp.
No i też się zastanawiam czy mógłbym kupić np. samodzielnie kupić części gdyby okazało się że proponowane przez mechanika ceny na części są zbyt wysokie niż np. w sklepach z częściami.
Chciałbym żeby mechanik wycenił wszystko (tylko na piśmie mam poprosić?). I żeby wszystkie zmiany były ustalane ze mną telefonicznie.
hehe
Początkujący

Prawo jazdy: 10 06 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: VW Polo 6n2
Silnik: 1.0 50KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

01 Paź 2012, 06:04

To popytaj ludzi jaki zakład polecają, a nie oddawaj jakiemuś macherowi w ciemno.
mahler
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 1970
Auto: skoda

01 Paź 2012, 12:42

Popytałem już, wiem o dwóch sprawdzonych zakładach w mojej okolicy.
hehe
Początkujący

01 Paź 2012, 19:36

Na twoim miejscu jeszcze bym poprosił o oddanie zużytych części
krzem88
Początkujący

Prawo jazdy: 04 04 2008
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel

15 Paź 2012, 23:39

Nie spotkałem się z tym, żeby żądać od mechanika starego filtra... .

Można mechanikowi dostarczyć własne części. Prawdopodobnie sprawa się skomplikuje jeżeli przyjdzie do reklamacji. Mechanik orzeknie, że kazałeś zamontować dziadostwo, to dziadostwo się popsuło. Poza tym wiele serwisów nie zgadza się na części od klientów.

Kiedyś rozmawiałem z serwisem elektryki samochodowej, bo chciałem zamontować centralny zamek zakupiony na Allegro, pilot w formie scyzoryka, itd. Serwis odmówił i zaproponował własne piloty argumentując, że nie może odpowiadać za chińszczyznę z Allegro. Jakaś logika w tym jest.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Paź 2012, 04:17

No filtr paliwa raczej nie, ale rozrząd już tak, może dla ciebie dish.. jest to śmieszne, ale czemu mam dawać zarabiać jeszcze na częściach? Nie mówię tutaj o jakiś serwisach.. tylko o zwykłym mechaniku..
krzem88
Początkujący

16 Paź 2012, 10:00

krzem88, jeśli mechanik zażyczy sobie gigantyczną marżę za jakąś część to sory winetu, ale wolę kupić na allegro lub w sklepie z częściami. Mechanikowi zlecam wykonanie danej usługi (której nie wykonuje wolontaryjnie, tylko też zarabia, a że na częsciach nie zarobi to trudno), jeśli się nie podoba to pójdę do innego :) wyboru może nie mam wielkiego, ale mam dwóch sprawdzonych mechaników, koszty ustalamy wcześniej, i płaci się za godzinę pracy, mogę sobie siedzieć i obserwować jak naprawiają mój samochód :) Za części wzięli troche więcej w porównaniu ze sklepami, ale nie była to jakaś ogromna suma jak niektórzy mechanicy sobie żądają
Ty krzem88 chcesz jak najwięcej zarobić, jak każdy, a ja klient szukam kogoś taniego i sprawdzonego. Jeśli ktoś mnie chce mocno naciągnąć to rezygnuję :P
hehe
Początkujący

16 Paź 2012, 15:29

krzem88, jeśli mechanik zażyczy sobie gigantyczną marżę za jakąś część to sory winetu, ale wolę kupić na allegro lub w sklepie z częściami.
Chyba nie zrozumiałeś mojego przekazu... ale ja jestem tego samego zdania co ty :)

Ty krzem88 chcesz jak najwięcej zarobić, jak każdy, a ja klient szukam kogoś taniego i sprawdzonego. Jeśli ktoś mnie chce mocno naciągnąć to rezygnuję :P
Nie jestem mechanikiem.. tak samo jak ty jestem klientem :)
krzem88
Początkujący

24 Paź 2012, 18:07

Źle zrozumiałem sorry :D Czytam za szybko i "niewyraźnie" :mrgreen:
hehe
Początkujący

03 Sty 2013, 11:43

Mechanicy współpracują z hurtowniami i kupują to co akurat mają na magazynie. Ja za sondę lambdę zapłaciłem za Bosha najdroższą z oferty.
Marek99
Początkujący

03 Sty 2013, 20:08

Jedyna rada to sprawdzony zakład. Ale nie taki który ma dobre opinie w internecie, tylko ten z polecenia znajomego.
galicki
Nowicjusz

Auto: Merc

03 Lut 2013, 07:05

galicki napisał(a):Jedyna rada to sprawdzony zakład. Ale nie taki który ma dobre opinie w internecie, tylko ten z polecenia znajomego.

No niby tak, tylko to że znajomemu naprawili dobrze, nie znaczy, że u Ciebie będzie tak samo. Bo problem jest inny, auto inne, itd.
Dobra opinia o mechaniku mogłaby być po kilkudziesięciu opiniach. A w takim razie trzeba mieć znajomych co mają parchy, a nie samochody, bo im się one wiecznie psują.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lut 2013, 08:43

Ja nie ukrywam że na paru mechanikach się naciąłem ... jedni mieli zmienić rozrząd dałem im części i to z wyższej półki... rozrząd po 6 tys km strzelił, bo został stare a nowe części poszły do innego auta ... Kolejny zamawiał wszystko z IC niby faktury te sprawy ale jak to IC ceny kosmos... Dlatego zawsze cena za części + usługa robiły się kosmiczne... Jeszcze innym zleciłem wymianę UPG w tak banalnym silniku jak oplowski 1.6 8V i de..le (bo inaczej nie można ich określić) zapomnieli kluczem dynamometrycznym dokręcić głowicy.... mało co auta bym nie spalił przez nich a i tak silnik poszedł na złom.... Z mechanikami to naprawdę loteria i na każdym kroku trzeba ich pilnować... Chociaż mam teraz dwóch zaufanych którzy w razie co potrafią odpowiedzieć za swoje czyny, doradzić i jak im zlecam zakup części to szukają kompromisu między ceną i jakością ... No i wiem że zawsze zakupione części wylądują w aucie a nie u innej osoby .... Z tym jednym tak sie człowiek zakumpował że nie raz jedzie po prostu pogadać pośmiać się czy kawe spić, a niekiedy mu pomóc :)
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2008

04 Lut 2013, 17:08

Z mechanikami to w ogóle jest ciężka sprawa, bo w jednym warsztacie uchodzącym za dobry może być kilku mechaników na różnym poziomie. Poza tym jak ktoś się kompletnie nie zna mechanice, to też mu trudno jakość tej pracy ocenić. Ja generalnie staram się wybierać takie warsztaty gdzie widzę, że im zależy na kliencie. Czyli przeważnie te mniejsze, w których właściciel nie może sobie pozwolić na stratę.
ramires
Nowicjusz

Auto: Golf VI, Fabia

25 Lis 2016, 10:53

Trzeba mieć zaufanego mechanika, ale wiem z doświadczenia, że nie jest to łatwe. Ja mam takiego, któremu ufam. Mówi mi co jest do wymiany. Ja sam zamawiam to w internecie i oddaje mechanikowi. Wierzę mu, że te właśnie części wstawi do mojego auta. Może to i trochę absorbujące, ale biorąc pod uwagę moje złe doświadczenia z mechanikami, wolę poświęcić na to trochę czasu. Co do sklepów internetowych to niestety też trzeba być ostrożnym, bo nie wszystkie części są tam oryginalne. Na szczęście można je bez problemowo zwrócić.
pawelmakowski
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 05 1990
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: audi A3
Silnik: 1,9 TDI
Rok produkcji: 2004