Jak się zabrać do odrdzewienia i pomalowania auta.

18 Lip 2015, 20:07

Witam.
Mam mazdę 3 z 2003r.
Niestety, powyłaziło mi bardzo dużo rdzy, przez co samochód nie wygląda zbyt dobrze...
Chciałbym samemu naprawić te elementy.
Trochę ze względu na koszty, a trochę z tego względu, że wydaje mi się, że to może być dosyć fajne zajęcie. A na czymś trzeba się poduczyć.

Moglibyście mi podpowiedzieć, co muszę zakupić - jakie środki, żeby to co zrobię, wytrzymało trochę...?
Przykładowo, jaki papier ścierny... (i czy wszystko trzeba ręcznie, jak tak, to chyba przydała by się jakaś rączka pod papier, jeśli tak to jaka najlepsza)

Z tego co wyczytałem tu w innych tematach, potrzebuję
Papieru ściernego
Podkładu
Farby
Szpachli

Ale kompletnie się na tym nie znam, możecie coś polecić?

Aktualnie mam tylko lakier w aerozolu dobrany pod kolor mojego auta.

Tutaj kilka zdjęć moich uszkodzeń jakie zrobiła rdza. I nie tylko.
https://www.dropbox.com/sh/a6tdtj06lpoc ... fCG-6_LuQa

Pozdrawiam, i liczę na jakąś pomoc :)
giddy
Obserwowany

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: 20000
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

20 Lip 2015, 08:32

Najpierw musisz zedrzec rdze - wiadomo ;) potem ja osobiscie robilem tak, ze psikalem prepatarem chroniacym przed rdza, lakier, kolejna warstwa. Takie auta jak juz raz pojdzie rdza to bedzie wieksze prawdopodobienstwo, ze pojdzie i drugi raz, dlatego nie zapominaj tego zabezpieczyc. Jakbym Ci mial polecić to ja stosowałem nanoprotech anticor, powinieneś go dostać w Leroy, ja tam przynajmniej kupowalem
bask
Początkujący

Auto: Opel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poznań Motor Show - nowa data targów!
    Wczoraj późnym wieczorem pojawiła się informacja o przełożeniu największych targów motoryzacyjnych Poznań Motor Show które miały odbyć się między 26, a 29 marca 2020 roku. Nowy termin w którym ...
    Pogoda zmienną jest - wiatr, deszcz i burze
    W lecie pogoda bywa bardzo zmienna. Podczas jednej podróży możemy doświadczyć opadów deszczu, gwałtownych burz oraz porywistego wiatru. Wybierając się na wakacyjne wyjazdy pamiętajmy o tym, aby być odpowiednio ...