Jak sprawdza się Hybryda w ruchu miejskim, jak ze spalaniem?

25 Kwi 2022, 21:20

Kao napisał(a):Dla Ciebie może jest mało dla mnie względem tego co oferuje jest to sporo.

Z tym RXh kiepsko trafiłeś bo jest bardzo specyficznym autem które wymaga akceptacji dziadkowego stylu jazdy. Sporo nimi jeździłem i na 100% nie kupiłbym sobie takiego. Natomiast proponuję przejechać się gs450h szczególnie MK4 to tu już można się zdziwić oczywiście na +.
Co do spalania to jak akceptujesz ten styl jazdy jest ok.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

25 Kwi 2022, 22:12

Miro12 napisał(a):Ja ostatnio myślałem nad Toyota CHR ale było by to auto głównie na trasy, dlatego też odpadło jednak. Skrzynia cvt też średnio mi leżała.
CHRka ma spore opory powietrza jeżeli chodzi o współczynnik Cx i na trasy lepiej sprawdzi się Corolla lub Prius. Skrzynia e-cvt to zupełnie inna konstrukcja niż cvt ale tu trzeba bardziej zrozumieć jak ona działa i jak wykorzystać jej potencjał. Dużo ludzi mówi na początku że im nie pasuje ale jak chwilę pojeżdżą takim autem to raptem zmieniają zdanie :) nie ukrywam że tu też trochę technika jazdy zaczyna się liczyć i umiejętne wykorzystanie obrotów silnika. Można bardzo sprawnie pojechać nie przekraczając 3500 obrotów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Kwi 2022, 23:15

Domyślam się ale chyba jednak przyzwyczajenie do "normalnego" automatu za duże. 8)
Miro12
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

10 Maj 2022, 13:14

Mam kolejny zarejestrowany przejazd mniej więcej 50/50 miasto/obwodnica (Warszawa) przy czym na obwodnicy maksymalnie 110km/h według GPS i spory ruch. W mieście spore korki.

Wynik z takiej jazdy na dystansie ~48km to 4,76l/100km (według komputera w samochodzie 4,4l/100km).
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

10 Maj 2022, 13:24

Jeszcze jeden pomiar z jazdy na krótszym odcinku w terenie zabudowanym i częściowo w strefie zamieszkania. Tym razem bez Hybrid Assistant. Silnik spalinowy przed jazdą na tym odcinku był rozgrzany (na pewno ma to wpływ na ostateczny wynik).

Dystans 7,3km i spalanie 3,6l/100km.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Corvette C3 Stingray
    Długa maska, wąska talia i zjawiskowy wygląd. Mowa o samochodzie Corvette C3 Stingray - kolekcjonerskim rarytasie. Choć od jego stworzenia minęło ponad 40 lat nadal zadziwia nowoczesną stylistyką i świetnymi osiągami. Samochód ...