Jak sprawdzić alarm?

28 Sty 2009, 20:54

Witam.
Właśnie stałem się właścicielem Audi A4 B7 z 2007 roku.Nie wiem czy ma alarm czy nie ma.Jak to sprawdzić?Jedni mówią że jak przy zamykaniu włączają się kierunkowskazy to są.
Proszę o pomoc.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

28 Sty 2009, 22:15

Ciężko ci będzie - to,że podczas zamykania centralnego migną kierunkowskazy,to wcale nie oznacza,że jest alarm - może to tylko oznaczać,że zamkneły/otwarły się drzwi.A alarmu może nie być.Jak jest alarm i jest włączony,to podczas migania kierunków przy zamykaniu/otwieranu drzwi z pilota,najczęściej jest dzwięk z syreny.Wówczas można powiedzieć,że jest alarm.Ale alarm może być,może działać,ale będzie np. wyłączona syrena.Może też alarm być,ale może on być wyłączony.
Innym sposobem,co może sugerować w najwyższym stopniu o tym,że jest alarm jest poprostu syrenka alarmowa,która jest zazwyczaj montowana pod maską w okolicach podszybia.No i musi być moduł alarmu,ale ten będzie cięzko wyszukać,ponieważ moze być gdzieś pod kierownicą,albo nawet za zestawem wskaźników.Najlepiej jest poszukać tej syreny.No i pod maską zazwyczaj jest wyłacznik,który w momencie otwarcia maski przy włączonym alarmie włącza alarm.
Żeby sprawdzić,czy alarm jest włączony,wystarczy zamknąć drzwi pilotem(mrugną kierunki) i po kilku sekundach otworzyć zamek drzwi kluczykiem i otworzyć drzwi - jak alarm jest włączony,to : jak jest włączona syrena,to alarm zacznie wyć i zaczną migać kierunki albo postojowe,a jak syrena jest wyłączona,to będą tylko migac kierunki lub postojowe.
W alarmach jest też zazwyczaj funkcja "Panic" lub "Wyszukiwanie samochodu" - po wciśnięciu przycisku na pilocie i przytrzymaniu go,włącza się alarm.Pozwala nam to na wyszukanie np. samochodu na jakimś dużym parkingu,albo np. odstraszenie potencjalnego złodzieja bądz jakiegoś zwierzęcia.
No i to chyba tyle o alarmach jak je znaleść.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Sty 2009, 17:16

Ok.
Na to wygląda że nie mam alarmu, a gostek co zakłada krzyknął mi za dobry alarm 1500zł.No więc trzeba będzie odchudzić portfel :lol: .
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

29 Sty 2009, 19:34

1500 zł za alarm?Chyba chce cię oszukać.Dobry alarm kupisz już za 200 zł.I nie słuchaj,że ten alarm za 1500 zł jest najlepszy,bo nie do pokonania.W alarmie powinno być - dwa piloty,możliwość podłączenia zamka centralnego,żeby można było właczać alarm i zamykać centralny jednym pilotem,czujnik wstrząsowy,odcięcie dopływu paliwa,elektryki układu zapłonowego,funkcja panic i wyszukiwanie auta na parkingu,ciche włączanie alarmu.Dodatkowo można założyć automatyczne domykanie szyb oraz czujnik ruchu.
Poszukaj na Allegro albo w Googlach.Zobaczysz,że dobry alarm można kupić w naprawdę rozsądnej cenie.A niejednokrotnie nawet samemu założyć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

29 Sty 2009, 22:57

Możesz sprawdzić w prosty sposób np. otwierasz szybę od kierowcy zamykasz auto z pilota otwierasz go przez szybę od środka i patrzysz czy się załącza alarm. Możesz tak zrobić zostając w samochodzie :)
Moim zdaniem każda A4 ma fabryczny alarm, ponieważ ja mam w modelu B6 taką opcje u siebie że jak zostawię włączone światło w środku to mi się włącza po jakiś 5 min. od zamknięcia auta takie powiadomienie żeby ci akumulator nie siadł.
Nie wiedziałem o tym i myślałem w pierwszej chwili że to alarm siadł a w ciągu dnia nie było widać że światło w środku pali się cały czas :) kombinowałem trochę zanim do tego doszedłem.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

01 Lut 2009, 22:42

Alarm ma mieć możliwość podłączenia do zamka centralnego,czujnik wstrząsowy,odcięcie dopływu paliwa,elektryki układu zapłonowego,funkcja panic, wyszukiwanie auta na parkingu oraz czujnik ruchu.
Ma mi to włożyć do seryjnego kluczyka Audi i wystawić papier.Jeśli za takie pieniądze to za dużo, to ile dałbyś za taki alarm?
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Lut 2009, 13:33

jako że co nie co wiem o alarmach , pare założyłem , to jedyne co ci moge doradzić to:
1. nie bierz czujnika wstrzasowego nie ma sensu wystarczą czujniki ruchu, oraz krańcówki w każdych drzwiach oraz w masce i w bagażniku
3. dobrze schowana syrena oraz centralka żeby nie było włożone w standardowych miejscach
2. Immobiliser do odciecia zapłony itp jak najbardziej
3. Jak dobrze pamiętam nie wszystkie rodzaje alarmów są akceptowalne przy ubezpieczeniach AC ale nei wiem czy to jeszcze obowiązuje, tak że musiałbyś sie zapytać jezeli byś zakładał nieorginalny alarm
4.Jest od groma alarmów z GPS itp które na pilocie mogą wskazać co dzieje sie z twoim autem dobry bajer też jak najbardziej jeśli ktoś chce oczywiście.
tyle ode mnie pozdrawiam :D
sibi26
Początkujący

02 Lut 2009, 17:49

O alarmie z GPS-em nie słyszałem, ale taki to sporo kosztuje :? .Koleś zakłada mi alarm i na umowie pisze że jakby mi ukradli auto, a alarm nie zadziałałby to zwraca mi koszty tego alarmu(polecili mi go w warcie).
P.S.Co robią te krańcówki?Jak się dotknie to syrena wyje?
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Lut 2009, 19:23

krańcówki to tak jakby styki jeżeli otworzy dzwi , maske bądź klape od bagażnika to zacznie alarm wyć, wszystko zalezy od tego gdzie je umieścisz. Jest teraz tyle alarmów że jest w czym wybierać przykład [link do oferty na Allegro wygasł]
i tak jak umówiłem sa uznawane w PZU.
sibi26
Początkujący

02 Lut 2009, 19:57

motorro napisał(a):O alarmie z GPS-em nie słyszałem, ale taki to sporo kosztuje :? .Koleś zakłada mi alarm i na umowie pisze że jakby mi ukradli auto, a alarm nie zadziałałby to zwraca mi koszty tego alarmu(polecili mi go w warcie).
P.S.Co robią te krańcówki?Jak się dotknie to syrena wyje?

jak juz by Ci ukradli auto, to skad bedziesz wiedzial czy alarm zadzialal czy nie?
mrx
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik