Jak sprawdzić auto kupując na giełdzie???

27 Lut 2008, 20:30

Mam zamiar kupić autko na gieudzie .
Powiedzcie jak sprawdzić czy nie bylło stukniete slyszalem zeby patrzec na belki przy silniku lub bagażniku czy sa powyklepywane czy to prawda ?
Jak sprawdzic czy nie bylo kombinowane. na co zwracać uwage ???
:D
Pozdrawiam
cross2900
Nowicjusz

Miejscowość: WLKP

27 Lut 2008, 23:39

najlepiej to do jakieś warszatu podjechać...
michalmanu
Zaawansowany

Miejscowość: Silesia

28 Lut 2008, 16:34

Najlepiej wziąć ze sobą na giełde człowieka który zna się na rzeczy, obecnie jakość świadczonych usług lakierniczych poprawiła się i lepsze warsztaty tak zrobioą auto że dla przeciętnego człowieka nie znającego się na tego typu sprawach naprawa będzie niezauważalna.

Co do podłużnic i belek to rzeczywiście trzeba na nie zwracać uwagę, tyle że czasami auto po poważnym "dzwonie " gdzie np belki sruciły się o połowę, lakiernicy odcinają cały przud i wspawywują nową ćwiartkę ( nowy przód) a wtedy podłużnice są jak nowe a w rzeczywistości auto miało poważny wypadek.
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

29 Lut 2008, 17:11

Jak ktoś jedzie kupic na giełdę to warsztat odpada - chyba, że sprzedający chce umówić się w tygodniu i oczywiście nie sprzeda auta. Handlarz nie opóści giełdy bez znacznej zaliczki.

Pierwszą podstawową sprawą trzeba oglądnąć dokładnie karoserię auta i pooglądać szpary między elementami karoseri, przy nie bitym aucie wszystko powinno być dobrze spasowane i musi przylegać do siebie.
Nie powinno być dużych szpar i żadnych różnic.
Trzeba znać elementy karoserii danego rocznika np są zawsze zmiany tapicerki (niewielkie) nawet w tych samych modelach, różniących się tylko latami a nie karoserią.
Należy zwrócić uwagę na znaczki z tyłu jak ich brak to duże prawdopodobieństwo, że dziurki zostały zaszpachlowane i pomalowane.

Szyby - w autach Niemieckich na szybie jest podany rok produkcji np prawym rogu czośtam napisane a w trzecim rzędzie lub ostatnim jest ...2 to znaczy 1992 lub 2002 (zależy oczywiście jaki model), jak są szyby kazda z innej parafi to znaczy, że auto miało poważny wypadek, szyby muszą mieć ten sam rok co rok produkcji - należy zwrócić na to uwagę !!!!!!!!!!
Na innych elementach karoserii są wbijane daty produkcji np: pasy bezpieczeństwa.
Kolejną rzeczą jaką trzeba zobaczyć to musisz podnieść dywaniki i zerwać wykładzinę i zobaczyć blache nadwozia, nie może być widzać spawów na całą szerokość auta.
Można próbować zbijac cenę, że auto było bite (ale tak nie jest) oglądając dwony u podstawy często są nierówności produkcyjne.

Trzeba sprawdzić jak zamykają się drzwi klapy bagarznika i maski jak na siłę to wiadomo, że coś było kombinowane i prostowane.

Musisz wsiąść do auta odpalić je i zachowywac się jak dziecko, przycisnąć każdy przycisk i migacz, pokręcić każdym pokrętłem, włączyć każdą lampkę i światło, jak coś nie działa mozna zawsze zbić cenę.

Należy się przejechać i zrobiś ostre skręty slalomem - sprawdzamy drążki i zawieszenie, naciskamy dwoma rękoma na przód auta i tył jak luźno chodzi i szybko odskakuje to zawieszenie jest do wymiany, resory i teleskopy.

Kupując auta używane sprowadzone z zagranicy w latach 1995,1996 starsze niż 1995 rok i rejestrowane 1995,1996 należy zwrócić uwagę na daty części, poniewać przez jakieś chyba półtorej roku auta sprowadzanie z zagranicy roporządzeniem ministra właśnie w tych latach wbijana była data sprowadzenia a nie produkcji i znam przypadek kiedy chłopak kupił auto opel calibra właśnie z tego okresu rejesracji i okazało się, że ma w dowodzie 1994 a auto jest z 1991 wyszło u mechanika !!!

Jak ktoś ma jakieś pytania to mogę doradzić, sprowadzam auta od początku lat 90 i trochę już widziałem !!!
PHAETON SZCZECIN
Początkujący

Miejscowość: Szczecin

02 Mar 2008, 20:16

PHAETON SZCZECIN
Dziekuje bardzo :D
cross2900
Nowicjusz

Miejscowość: WLKP

03 Mar 2008, 16:58

Na giełdzie samochodu sie nie kupuje. 8) :!: :!: :!: :!:
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

03 Mar 2008, 22:39

norpaw napisał(a):Na giełdzie samochodu sie nie kupuje. 8) :!: :!: :!: :!:

A niby dlaczego?
Golf IV GTI 1.8 TURBO
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

06 Mar 2008, 19:15

Na giełdzie sa same "buble"
I ja mam nie przyjemne dośwuiadczenia z giełdą a dokładnie kumpel :?
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Miejscowość: k/Poznań

06 Mar 2008, 19:26

norpaw napisał(a):Na giełdzie sa same "buble"
I ja mam nie przyjemne dośwuiadczenia z giełdą a dokładnie kumpel :?

Jak sie niema pojęcia o samochodach to są nieprzyjemne wspomnienia.
Golf IV GTI 1.8 TURBO
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

06 Mar 2008, 19:31

magnesem możesz sprawdzić czy samochód był szpachlowany czy nie, bo szpachla nie przyciąga magnesu.
Chomik90
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz
Prawo jazdy: 26 06 2008
Auto: BMW
Silnik: 2.0 d 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Mar 2008, 20:19

Bolo 1989
A co w komisie kupisz super auta ?
Przestań tak [...] bo mi się niedobrze robi.
PHAETON SZCZECIN
Początkujący

06 Mar 2008, 20:40

PHAETON SZCZECIN napisał(a):Bolo 1989
A co w komisie kupisz super auta ?
Przestań tak [...] bo mi się niedobrze robi.

Naucz sie czytać ze zrozumnieniem - to po pierwsze!
Ja napisałem że na giełdzie można kupić dobre auto!!!!
To kolega NORPAW napisal że na giełdzie są "buble"

I nie obrażaj mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Naucz sie czytać i cofnij swoje słowa w stosunku do mojej osoby!!!!!!!!!!!!!!!

No teraz to sie zdenerwowałem na maxa!
Golf IV GTI 1.8 TURBO
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

07 Mar 2008, 15:06

Przepraszam cię koleś to co napisałem poprzednio dotyczy tego d..... norpaw
PHAETON SZCZECIN
Początkujący

07 Mar 2008, 16:01

Ostro widzę, że niezły poziom agresji jest w tym miejscu...ale macie problemy. Ja radzę wziąść kogoś, kto zna się na samochodach, wie co się z czym je i co powinno tak, a nie inaczej wyglądać. Napewno sprawdź czy nie ma odbarwień na lakierze (czy odcienie na np masce, drzwiach i po boku auta są takie same), no i to co wiem z programu Na Każdą kieszeń z TVN musisz sprawdzić szczeliny między np klapą bagażnika a samochodem (przy zamkniętym bagażnikiem) ale to już napisał dokładnie kolega PHAETON SZCZECIN
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

07 Mar 2008, 18:02

Tej tej PHAETON SZCZECIN uwazaj co mówisz :!: :!: :!:
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz