Jak sprawdzić nr vin

13 Paź 2017, 13:47

Witam mam upatrzony samochodzik i sprowadzony z Niemiec i chce go sprawdzić po nr vin, bo jak wszyscy piszą to podstawa i nie ma z tym problemu otóż chciałem się dowiedzieć historię auta w aso jednak ku mojemu zdziwiieniu powiedziano mi że to nie możliwe i tyko można to zweryfikować tam gdzie był serwisowany w Niemczech, może mi ktoś wytłumaczyć jak to w końcu jest?
KRZYSIEKCH22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 1991
Auto: FORD

13 Paź 2017, 14:37

Nie wszystkie marki pojazdów mają ogólnoeuropejską czy światową bazę danych, tak więc przebieg możesz sprawdzić tylko w aso gdzie auto bywało.
Niektórzy pracownicy sieci sprzedaży poszczególnych marek udzielają się na forach i czasem maja dostęp do danych których ty jako szary człowiek z ulicy nie uzyskasz.
Często lepiej jest prześledzić historię ubezpieczenia lub przeglądów serwisowych aut niż walczyć o informacje z aso (szczególnie że może się okazać ze po gwarancji auto w aso nie bywało co nie jest szczególnie dziwne).
Przebieg samochodów nowożytnych odnotowany jest w kilku miejscach a usunięcie wskazania ze wszystkich jest czasochłonne i raczej drogie. zatem ogarnięty elektronik samochodowy dowie się o przebiegu więcej niż aso.
Wydruk z aso jest o tyle fajny że oprócz przebiegu wskazuje na wymiany i zakres napraw w samochodzie.
Brak adnotacji w aso o naprawie powypadkowej nie oznacza że auto jest bezwypadkowe.
Bezpałtne dekodery VIN powiedzą ci o specyfikacji samochodu (wyposażenie, czy strona po której została zamontowana kierownica). z regóły więcej z tego się nie dowiesz
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

13 Paź 2017, 17:21

Z niemczech nie sprawdzisz, z Danii czy Szwecji możesz za darmo na rządowej stronie
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

21 Paź 2017, 18:03

154tys mam przy 10 latach z Niemiec trochę nie realne , próbowałem pisać na pocztę aso forda do Niemiec ale nic mi nie odpisali może rzeczywiście lepiej załatwić jakiegoś ogarniętego elektronika i sprawdzić albo sobie dać spokój i jeżdzić.
KRZYSIEKCH22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 1991
Auto: FORD
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód jako rodzaj transportu - ciekawa historia
    Samochód jest jednym z najważniejszych wynalazków w historii ludzkości, który miał ogromny wpływ na sposób w jaki podróżujemy, pracujemy i komunikujemy się z innymi ludźmi. Historia samochodu ...
    Szukasz samochodu do XXX zł? Przeczytaj koniecznie!
    Jesteś na tym forum pierwszy raz? Szukasz porady co kupić do wybranej przez Ciebie kwoty? Użyj wyszukiwarki! Może znalazła się już odpowiedź na dręczące Ciebie pytanie, a Ty zaoszczędzisz swój czas! Dbaj o forum i ...