Jak sprawdzić nr vin

13 Paź 2017, 13:47

Witam mam upatrzony samochodzik i sprowadzony z Niemiec i chce go sprawdzić po nr vin, bo jak wszyscy piszą to podstawa i nie ma z tym problemu otóż chciałem się dowiedzieć historię auta w aso jednak ku mojemu zdziwiieniu powiedziano mi że to nie możliwe i tyko można to zweryfikować tam gdzie był serwisowany w Niemczech, może mi ktoś wytłumaczyć jak to w końcu jest?
KRZYSIEKCH22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 1991
Auto: FORD

13 Paź 2017, 14:37

Nie wszystkie marki pojazdów mają ogólnoeuropejską czy światową bazę danych, tak więc przebieg możesz sprawdzić tylko w aso gdzie auto bywało.
Niektórzy pracownicy sieci sprzedaży poszczególnych marek udzielają się na forach i czasem maja dostęp do danych których ty jako szary człowiek z ulicy nie uzyskasz.
Często lepiej jest prześledzić historię ubezpieczenia lub przeglądów serwisowych aut niż walczyć o informacje z aso (szczególnie że może się okazać ze po gwarancji auto w aso nie bywało co nie jest szczególnie dziwne).
Przebieg samochodów nowożytnych odnotowany jest w kilku miejscach a usunięcie wskazania ze wszystkich jest czasochłonne i raczej drogie. zatem ogarnięty elektronik samochodowy dowie się o przebiegu więcej niż aso.
Wydruk z aso jest o tyle fajny że oprócz przebiegu wskazuje na wymiany i zakres napraw w samochodzie.
Brak adnotacji w aso o naprawie powypadkowej nie oznacza że auto jest bezwypadkowe.
Bezpałtne dekodery VIN powiedzą ci o specyfikacji samochodu (wyposażenie, czy strona po której została zamontowana kierownica). z regóły więcej z tego się nie dowiesz
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

13 Paź 2017, 17:21

Z niemczech nie sprawdzisz, z Danii czy Szwecji możesz za darmo na rządowej stronie
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

21 Paź 2017, 18:03

154tys mam przy 10 latach z Niemiec trochę nie realne , próbowałem pisać na pocztę aso forda do Niemiec ale nic mi nie odpisali może rzeczywiście lepiej załatwić jakiegoś ogarniętego elektronika i sprawdzić albo sobie dać spokój i jeżdzić.
KRZYSIEKCH22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 1991
Auto: FORD