Jak sprawdzić w BMW czy przebieg na liczniku jest orginalny?

10 Cze 2012, 08:34

witam ma, takie pytanko jak sprawdzic czy przebieg jest orginalny? czyli tyle ile na liczniku posiadam bmw e36 i gdzie mozna sprawdzic to
bartii92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 01 2011
Auto: Bmw e36 318

11 Cze 2012, 21:14

Nie da się tego sprawdzić, przebieg zapisuje się tylko w pamięci licznika i jeśli ktoś majstrował w tej pamięci to nic nie odzyskasz. Można jedynie wykonać test zegarów który poda nr. seryjny z BMW itp.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

24 Cze 2012, 10:48

Kolega poprzednik się w 100% myli, gdyż przebieg zapisuje się w kilku komputerach - łatwo sprawdzić np. w komputerze od komfortu (wyposażenie) a nawet komputerach które sterują elektroniczną regulacją foteli. Najczęściej jednak gdy ktoś cofa bierze się za ten który się wyświetla, bo tak jest najtaniej dla sprzedającego. Więc proszę mi tu farmazonów nie gadać 8) Inna sprawa jest w np. w Oplu gdzie nie wystarczy wpięcie wtyczki bo nie jest zapisywany nigdzie indziej jak w komputerze (który jest przykręcony) i innej pamięci, którą trzeba wylutować i podpiąć do programatora aby to sprawdzić - a na to ŻADEN sprzedawca się nie zgodzi. Jednakże bmw się postarało i możesz to sprawdzić dzięki komuś z dobrym sprzętem.
Pozdrawiam
Lok
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

25 Cze 2012, 20:14

Z tego co mi wiadomo to zarówno w E36 jak i E46 przebieg zapisywany może być w 3 miejscach, liczniku, LCM i EWS, odczytać można liczbę kasacji inspekcji olejowej i liczbę godzin które przepracował silnik. Zresztą przy autach 12 letnich przebieg 140kkm wydaje się mało realny, podobnie jak 60kkm przy aucie 7 letnim...
Jogi4x4
Stały forumowicz

25 Cze 2012, 20:49

no wiesz zależy gdzie,ja np mam w rodzinie uno dziadka ma 11lat i 33tys przebiegu :)
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

26 Cze 2012, 19:34

No właśnie Uno, "dziadka" więc pewnie nie jest jeżdżone codziennie w jakieś długie trasy. W firmie mamy Merce po 4 latach mają 160-180kkm, zresztą ja jeżdżąc tam gdzie muszę lub mam ochotę prywatnym autem robię tylko 25-30kkm rocznie więc w siedmiolatku bym średnio zrobił powiedzmy 175kkm a nie 60kkm :wink: szczególnie Diesle tak mają, a wyrwanie auta z małym przebiegiem oryginalnym da się ale jest dość trudne szczególnie jako auto sprowadzone.
Jogi4x4
Stały forumowicz

29 Sty 2013, 22:57

czesto sie wypowiadaja ludzie ktorzy nie maja pewnosci i nie wiem czy slyszeliscie ale w mercedesie podobno mozna odczytac przebieg z kluczyka :D (znaczy sie z pilota)
kamilszczak01

24 Kwi 2014, 20:21

Witaj Kolego
Nie wiem skąd masz informacje ale w Oplu DA SIĘ SPRAWDZIĆ przebieg auta nie tylko z licznika ale także na tzw HODOMETRZE !
Sprawdza się to poprzez podpięcie komputera także ! Nad nadkolem przednim jest urządzenie które także ma zapisany przebieg auta !
Nikt tego hodometru nie zmienia bo to kosztowna wymiana !
Zakładam, że tego nie wiedziałeś ale proszę sprawdź najpierw na np forum Opla albo nie wypisuj nie potwierdzonych informacji.
Pozdrawiam
Rafał
rafiboss
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 07 1993
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Vectra C
Silnik: 1.9 CDTI 120 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

06 Sie 2015, 16:21

Ja słyszałam, że gdy przytrzymamy przycisk do kasowania kilometrażu ( ten taki cypel wystający przy licznikach) i przekręci kluczyk, to ukazuje sie miedzy innymi faktyczny stan przebiegu. Jest ktoś w stanie to potwierdzić lub temu zaprzeczyć ?
Mellsii22
Nowicjusz

Zdjęcia: 5
Auto: NIE MAM