Jak sprzedać auto, uniknąć kary.

19 Mar 2013, 09:38

Sytuacja wygląda tak.

1. Kupiłem autko za 1400. Spisałem umowę i wszystkie papiery dostałem do ręki.
2. Nie było mnie w Polsce i nie zdążyłem zarejestrować autka na ojca i zapłacić ubezpieczenia.
(umowa była spisana na mnie i ojca.)
3. Przyszło pismo z firmy GOETHER z ubezpieczeniem NA 1300zł i w nim wg. umowy którą gościu zaniósł do urzędu komunikacji to ja jestem właścicielem autka.

Sprawa ciągnie się od LISTOPADA 2012r.

Co zrobić aby szybko i sprawnie załatwić sprawę aby mógł jeździć moim autkiem. Istnieje opcja sprzedaży np. dziadkowi bez ubezpieczenie a on wykupi nową polisę albo coś w tym stylu ?
ukasz_ns
Nowicjusz

Miejscowość: Nowy Sącz

19 Mar 2013, 10:51

ukasz_ns napisał(a):...i w nim wg. umowy którą gościu zaniósł do urzędu komunikacji to ja jestem właścicielem autka.

No a jak może być inaczej skoro -

ukasz_ns napisał(a):...Kupiłem autko za 1400. Spisałem umowę...

ukasz_ns napisał(a):Co zrobić aby szybko i sprawnie załatwić sprawę aby mógł jeździć moim autkiem.

Jak to co zrobić? Opłacić ubezpieczenie, przerejestrować. No i jak trzeba zapłacić podatek w US ( PCC3 ), tylko nie wiem teraz od jakiej kwoty - czy wogóle musisz. Było chyba kiedyś, że do 1000 zł nie tyrzeba płaci.ć podatku. Ale w tej kwestii wypowie się ktoś bardziej obeznany, bo nie chcę cię wprowadzać w błąd.

ukasz_ns napisał(a):Istnieje opcja sprzedaży np. dziadkowi bez ubezpieczenie a on wykupi nową polisę albo coś w tym stylu ?

Oczywiście, że możesz sprzedać dziadkowi i jak ma on już wypracowane zniżki w OC, to będzie niższe ubezpieczenie. Nie wiem tylko z kolei czy można tak od razu sprzedać auto po zakupie - też były jakieś przepisy, które nakazywały zapłacić wówczas jakiś podatek czy coś takiego.
Ale generalnie, czy sprzedaasz samochód czy nie, za okres, kiedy był on twój musisz zapłacić ubezpieczenie. Jak zapłacisz całość i auto sprzedasz, to jak nowy właściciel wypowie to ubezpieczenie ( czyli nie będzie robił aneksu do umowy tylko zawrze nową ), to ubezpieczalnia ci zwróci składkę za niewykorzystany okres.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Mar 2013, 18:55

MotoAlbercik napisał(a):Było chyba kiedyś, że do 1000 zł nie tyrzeba płaci.ć podatku.
Itak jest dalej...Oczywiście dot.to ceny rynkowej samochodu...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

25 Mar 2013, 10:22

Ale już wysłałem pismo mailem i zmienili dane że to ojciec ma byc wlascicielem ale zaoferowali mi tylko 10% znizek. A ojciec ma pełne.
ukasz_ns
Nowicjusz

Miejscowość: Nowy Sącz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Paliwo można produkować nawet z wody morskiej
    Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda opracowali nowatorską metodę produkcji wodoru z wody morskiej z użyciem energii elektrycznej. Rozpowszechnione dziś elektrolizery wymagają stosowania czystej wody, gdyż woda morska powoduje ...