ukasz_ns napisał(a):...i w nim wg. umowy którą gościu zaniósł do urzędu komunikacji to ja jestem właścicielem autka.
No a jak może być inaczej skoro -
ukasz_ns napisał(a):...Kupiłem autko za 1400. Spisałem umowę...
ukasz_ns napisał(a):Co zrobić aby szybko i sprawnie załatwić sprawę aby mógł jeździć moim autkiem.
Jak to co zrobić? Opłacić ubezpieczenie, przerejestrować. No i jak trzeba zapłacić podatek w US ( PCC3 ), tylko nie wiem teraz od jakiej kwoty - czy wogóle musisz. Było chyba kiedyś, że do 1000 zł nie tyrzeba płaci.ć podatku. Ale w tej kwestii wypowie się ktoś bardziej obeznany, bo nie chcę cię wprowadzać w błąd.
ukasz_ns napisał(a):Istnieje opcja sprzedaży np. dziadkowi bez ubezpieczenie a on wykupi nową polisę albo coś w tym stylu ?
Oczywiście, że możesz sprzedać dziadkowi i jak ma on już wypracowane zniżki w OC, to będzie niższe ubezpieczenie. Nie wiem tylko z kolei czy można tak od razu sprzedać auto po zakupie - też były jakieś przepisy, które nakazywały zapłacić wówczas jakiś podatek czy coś takiego.
Ale generalnie, czy sprzedaasz samochód czy nie, za okres, kiedy był on twój musisz zapłacić ubezpieczenie. Jak zapłacisz całość i auto sprzedasz, to jak nowy właściciel wypowie to ubezpieczenie ( czyli nie będzie robił aneksu do umowy tylko zawrze nową ), to ubezpieczalnia ci zwróci składkę za niewykorzystany okres.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...