+ Jak to jest z akcyzą od sprowadzenia auta ...

12 Paź 2011, 19:45

Witajcie.

Panowie, trapi mnie jak to w końcu jest z tą akcyzą od auta sprowadzonego z kraju unii.

Wiem że od 21lipca 2008r. weszła ustawa (podziękujcie PO) 'dzięki' której pod zapłatę akcyzy nie jest brana kwota wpisana na umowę - lecz średnia cena z EuroTaxu (niektórzy twierdzą że z INFO-EXPERT) za dany pojazd.

Jak się ma sprawa z po prostu okazjonalnym zakupem, gdy kupię auto za 2500euro (licząc po najczęstszym kursie eur 4.00) czyli 10 000zł - a auto warte w tabelach EuroTaxu jest - 20 000zł - czyli JAKIM PRAWEM zapłacę akcyzę 13,6% od 20 000zł a nie od REALNYCH 10 000zł?

Sytuacja analogiczna - tylko tutaj zamiast okazyjnego zakupu jakieś uszkodzenie auta np pęknięta szyba, problem z silnikiem, skrzynią biegów, czy też duży przebieg albo porysowana karoseria czy też lekko 'stuknięta' - czy urząd celny powoła rzeczozawcę który obejrzy auto i wyceni? Jeżeli wpisze że trzeszczy 5ty bieg - to czy będzie miał prawo rozpędzić auto by to sprawdzić? Bo jak inaczej to sprawdzi?

Wybrałbym się do urzędu ale jestem zagranicą, mam na oku ciekawe auto z silnikiem 2,5litra i nie chce płacić aż tak wysokiej, złodziejskiej akcyzy.

Pozdrawiam i czekam na odpis
thefirm99
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mitsu Carisma II 1.8 GDI

12 Paź 2011, 21:43

akcyza brana z ksiazki tak samo jak i cena samochodu przy placeniu oc to tez jest chore ze 20 letnie auto warte 1tys jest wyceniane w ksiazce na zalozmy 3tys , jak przywozisz do pl rozbitka albo uszkodzonego to przywozisz go na lawecie ale nie wiem jak to jest z akcyza
zyjemy w panstwie bez perspektyw :) a wy znowu to po wybraliscie
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

12 Paź 2011, 23:00

thefirm99 napisał(a): czy urząd celny powoła rzeczozawcę który obejrzy auto i wyceni? Jeżeli wpisze że trzeszczy 5ty bieg - to czy będzie miał prawo rozpędzić auto by to sprawdzić? Bo jak inaczej to sprawdzi?

UC nie interesuje co Ty wpiszesz na umowie k/s lub innym dokumencie i nikt z nich nie będzie oglądał samochodu ani tez powoływał rzeczoznawcy.Uzyskanie oceny co do stanu tech.samochodu jest niestety ale twoim obowiązkiem..... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Paź 2011, 20:56

Prosiłbym aby napisał ktoś z własnego doświadczenia jak to wygląda...
Warto tak w ogóle kupować auta z silnikami powyżej 2litrów? Przecież to jest prawie 20% wartości pojazdu! Jak sprawę załatwiają handlarze? Aut z większymi pojemnościami jest mnóstwo na allegro, jak oni to robią? Niektórzy przerzucają opłaty na kupca, a niektórzy opłacają wszystko...

Pozdrawiam i dziękuję za odpis, mam na oku ciekawe auto z 2,5litrowym silnikiem i sam nie wiem co robić...
thefirm99
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mitsu Carisma II 1.8 GDI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

KWID CONCEPT - solidny i jednocześnie zabawny wygląd
    Samochód KWID CONCEPT, został zaprezentowany podczas Salonu Samochodowego w Delhi w 2014 roku. Postanowiliśmy go Wam przedstawić ponieważ jest Sympatyczny, a przy tym auto ma budzący poczucie solidności design, w połączeniu ...