Los_Dawidos napisał(a):Ja jak kupowałem pierwsze auto to miałem je ubezpieczone wspólnie z mamą w Allianzie i obecnie posiadam zniżki, a za ubezpieczenie po zakupie zapłaciłem 400 złotych. Rok później ubezpieczenia jakoś podrożały i płaciłem już 700 złotych, ale cena i tak w miarę atrakcyjna w porównaniu do tego, co wyliczają w tych niby tanich linkach czy innych liberty directach, w których kwota przekraczała 4 tysiące.
Rok później ubezpieczenia wcale "jakoś" nie podrożały. Zwyczajna metoda ubezpieczycieli. Polacy są stosunkowo wierni bankom i ubezpieczycielom, tak wynika z badań. Jak ktoś ubezpiecza samochód i po roku przychodzi czas na wznowienie polisy to niewiele osób przegląda oferty od innych ubezpieczycieli, tylko korzysta z oferty obecnego. Ubezpieczyciele o tym wiedzą i w kolejnym roku często składki są wyższe niż w pierwszym. Praktycznie brak jest pakietów lojalnościowych, co najwyżej masz niższe składki, jeżeli ubezpieczasz kolejne samochody u tego samego ubezpieczyciela.
Pierwszy raz słyszę, żeby w 1 roku skłądka była 400 zł, a w w drugim roku prawie dwa razy wyższa.
A te 4 tys. zł, to chyba za AC... .