Jak to jest z OC? Czy młodzi kierowcy muszą płacić więcej?

04 Lip 2012, 00:54

Bo tyle mówi się o tym że młodzi kierowcy muszą płacić więcej.
Wiec czy ja jako młody kierowca mogę jeździć samochodem który jest ubezpieczony na osobę która ma zniżki i jest starsza ?
MłodyUczeń
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 06 2012

04 Lip 2012, 06:22

Możesz, ale w opcjach ubezpieczenia niektórych TU jest ,,czy auto jest używane przez osobe młodszą niż..'' i tu może być problem przy wyplacie odszkodowania gdy Ty spowodujesz szkodę ( a nie jestes zgloszony)..
Szczególy musisz sobie poczytać w warunkach ubezpieczenia ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

04 Lip 2012, 08:45

Tego jestem świadom, ale czy w razie kontroli policja może się do tego przyczepić ?
MłodyUczeń
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 06 2012

04 Lip 2012, 22:08

A do czego ma się przyczepić? Pożyczyłeś auto od dziadka, babci, mamy, wujka czy kogo tam masz wpisanego i tyle. Znajomy już drugi rok jeździ autem, które jest zarejestrowane i ubezpieczone na dziadka i nie ma najmniejszego problemu.

Ja jak kupowałem pierwsze auto to miałem je ubezpieczone wspólnie z mamą w Allianzie i obecnie posiadam zniżki, a za ubezpieczenie po zakupie zapłaciłem 400 złotych. Rok później ubezpieczenia jakoś podrożały i płaciłem już 700 złotych, ale cena i tak w miarę atrakcyjna w porównaniu do tego, co wyliczają w tych niby tanich linkach czy innych liberty directach, w których kwota przekraczała 4 tysiące.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

08 Lip 2012, 15:13

Los_Dawidos napisał(a):Ja jak kupowałem pierwsze auto to miałem je ubezpieczone wspólnie z mamą w Allianzie i obecnie posiadam zniżki, a za ubezpieczenie po zakupie zapłaciłem 400 złotych. Rok później ubezpieczenia jakoś podrożały i płaciłem już 700 złotych, ale cena i tak w miarę atrakcyjna w porównaniu do tego, co wyliczają w tych niby tanich linkach czy innych liberty directach, w których kwota przekraczała 4 tysiące.

Rok później ubezpieczenia wcale "jakoś" nie podrożały. Zwyczajna metoda ubezpieczycieli. Polacy są stosunkowo wierni bankom i ubezpieczycielom, tak wynika z badań. Jak ktoś ubezpiecza samochód i po roku przychodzi czas na wznowienie polisy to niewiele osób przegląda oferty od innych ubezpieczycieli, tylko korzysta z oferty obecnego. Ubezpieczyciele o tym wiedzą i w kolejnym roku często składki są wyższe niż w pierwszym. Praktycznie brak jest pakietów lojalnościowych, co najwyżej masz niższe składki, jeżeli ubezpieczasz kolejne samochody u tego samego ubezpieczyciela.

Pierwszy raz słyszę, żeby w 1 roku skłądka była 400 zł, a w w drugim roku prawie dwa razy wyższa.
A te 4 tys. zł, to chyba za AC... .
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Gru 2018, 11:39

Szczególy musisz sobie poczytać w warunkach ubezpieczenia
Wizard932
Nowicjusz