Jak to jest z tymi bejcami

17 Maj 2009, 15:21

Witam mam takie pytanko...jak to jest z tymi BMW, mam na oku trójeczke E36 ale różne opinie o nich słyszę. Jedni mówią, że palą jak smok, ale gdy mam instalacje gazowa to chyba nie jest tak źle? I jak to jest z tą awaryjnością? Czy to prawda, że co 3 miechy średnio trzeba na serwis oddawać bo ciagle coś pada?
darkfurby
Nowicjusz

17 Maj 2009, 16:10

No wiesz 4 gwiachy za całokształt to niewiele jak dla BMW!Plusy to:rewelacyjne własności jezdne(egzemplarze zadbane,zapaszczone to TRAGEDIA ),bardzo dynamiczne silniki,doskonała dostępność tanich części.Minusy to:usterkowe zawieszenie,przegrzewające się silniki,większość zadziadowanych egzemplarzy po wysilonej eksploatacji.Diesle odpadaja ,1.7 słaby a 2.5 nietrwały.Większość egzemplarzy powypadkowych,zagazować można ,najbardziej godny polecenia jest silnik 1.8 l o mocy140KM.Samochód rewelacyjny nie jest,dobrze słyszałeś!Carisma osiąga podobny pułap jakościowy a NUBIRA niewiele im ustępuje.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

17 Maj 2009, 19:01

Aha czyli jednak najbardziej się opłaca 1.8... Kusi strasznie cena tych samochodów bo są na prawde tanie no i w końcu to BMW ale wiadomo, niska cena to musi być w tym jakiś haczyk.
darkfurby
Nowicjusz

17 Maj 2009, 19:26

Jeśli trafisz na zadbany egzemplarz to czemu nie!Ceny części naprawdę tanie,lampki ostrzegawcze się palą co prawda ale serwis mozesz zresetować sobie sam,naturalnie omijaj wersję w automacie,nie jest tak żle z tym BMW jeżeli Uwielbiany a nie rewelacyjny GOLF II oraz III to podobna jakość,deklasuje te samochody TOYOTA COROLLA VII,DEKLASUJE TOTALNIE!Jedyny samochód ,który jak dotąd uzyskał maks 6 gwiazdek a pamiętaj o tym,że ceny tych samochodów z roku 92 zaczynają się już od 4 tysiaków ,BMW z 90 r.5.5 tysiaka.Naturalnie ocenie podlegają te samochody jako używane ,leciwe,nowe GOLFY nie były złe!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

18 Maj 2009, 12:43

o jakich ty gwiazdkach mówisz?
i co to za porównanie E36 do golfa III
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

18 Maj 2009, 16:53

PhantomASA1 napisał(a):pamiętaj o tym,że ceny tych samochodów z roku 92 zaczynają się już od 4 tysiaków

w Niemczech ceny zaczynają się od 500-600 Euro ale jest to totalnie wyjechany złom, także przywiezienie + prowizja dla handlarz i masz 4 tys, oczywiście za powypadkowe i nienaprawione można kupić jeszcze taniej , stoją po kilka lat w autohausach aż polaczek czy rusek kupi odpicuje i sprzeda dalej, nawet oglądałem taką ostatnio chcieli za nią 600 euro ale maiła coś koło 300 000 km , progi zgnite, klapa tylna zgnita, w środku pełno chyba psiej sierści, acha stała chyba dosyć długo do już lekko w trawę wrastała :mrgreen:
za ciut lepszą trzeba dać 1200 euro -znaczy naprawioną po wypadku taka prawda

co do silnika to ten 1.8 iS 140 KM jest dobrym silnikiem jeżeli chodzi o dobry stosunek spalania i osiągów

bo 1.6 to nieporozumieni
1.8 115 KM też nie powala osiągami
2.0 (6-cyl) pali jak smok

2.5 pali tyle samo co 2.0 i już jedzie :mrgreen:

ceny części nie oszukujmy się są bardzo wysokie, dużo droższe jak do VW czy Opla, wiadomo chiński szajs kupisz za grosze ale będziesz wymieniał go 5x niż jakbyś wymianił na oryginał.

Taka prawda o e36 :mrgreen:
no i przysłowie Będziesz Miał Wydatki chyba nie jest rzucone na wiatr
andrewb25

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Superb w nowym stylu
    Nowy Superb wprowadza ŠKODĘ na kolejny poziom w wielkim stylu. Nieziemski design rozpoczyna nową erę ŠKODY, czyniąc każdą podróż wyjątkowym wydarzeniem, a klasa premium właśnie stała się dostępna. Nowa ...

18 Maj 2009, 19:41

to jest az taka roznica z tymi czesciami?
darkfurby
Nowicjusz

18 Maj 2009, 20:06

a ja kupilem w Niemczech bmw compact 1.6 96r. za 1500E w full wypasie: skora, grzane dupy, komputer, 4 poduchy itp. od Niemca z podworka w stanie bdb, ale to bylo we wrzesniu przy kursie euro 3,35zł

sedany sa drozsze
ogolnie to nie pchałbym sie w bmw za 4-5k, bo za tyle to se mozna kupic golfa III albo astre
na dobre bmw trzeba miec 10k
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

18 Maj 2009, 20:13

Bodziokardasz mam nadzieję iż nie myślisz,że pomyliłem klasy samochodów ,chodzi o to,że Golf III to nie żadna rewelka wśrod VW-enow i to BMW to też nie zadna rewelka.Siedzialem w takim BMW z przebiegiem ok.400 kkm,wychuśt jak diabli a moja 190-tka dopiero przy przebiegu 700 kkm zaczęła się robić szrotowata,dopiero! Samochody sa tej samej klasy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

19 Maj 2009, 18:47

Nie oszukujmy sie ale na BMW takie jakie powiedzialeś, oczywiscie w dobrym stanie to musisz mieć coś kolo 10 tysiecy. Mam kilku znajomych wszysyc kupowali "odpicowane" wozki i co im z tego wyszlo? ze kazdy musial wlozyc w nie jeszcze okolo 3 tysiecy. Teraz moze i jezdza ale z tym spalaniem do tych 1.8 IS to jest coś w granicach 12 litrow w cyklu miejskim a pod ciezka stopa i czlowiekiem lubiacym sportowe osiagi spalanie napewno wzrosnie. I niech nikt mi nie pisze, że to nieprawde ze takie autka spalaja 8-9 litrow bo to jest poprostu bzdura to co ludzie wypisuja na allegro, chcac tylko sprzedać te auta bo nie moga ich juz utrzymać. Szczerze nie polecam Ci tego auta bo jest kosmicznie drogie w utrzyamnie. Do tego dochodz fakt, że z tego co czytam wyzej chcesz kupić auto do jakiś 5 tysiecy. Nie ma wogole mozliwosci zebyś kupil dobre auta w tej cenie bo nikt Ci dobrego samochodu bez zadnych awarii w takiej kwocie nie sprzeda. Czesc moze jest duzo i sa latwo dostepne ale ceny ich nie sa niskie. A zakladać smieszne zamienniki ktore wytrzymaja pewnie 30% orgyginalnych czesci raczej nie warto.
Takie jest moje zdanie, warto jeszcze raz sie zastanowić nad tym autem kolego. Nie jest wcale tak kolorowo jak sie wydaje przy ich zakupie....
Junior99
Nowicjusz

Miejscowość: łódzkie

19 Maj 2009, 20:13

zgadzam się w 100% z przedmówcą, niestety BMW jest autem klasy wyższej, kto myśli że uzbierał 4-5 tys i kupi bmw to niech sobie szybko to z głowy wybije że jest go stać na bmw.
andrewb25

19 Maj 2009, 20:40

Macie rację panowie,to BMW było wycenione na 6 tysiaków,szrociwo jak ch...a,za darmo bym nie chciał ,j lepiej jest dać nawet dwa razy więcej za ten sam rocznik ale mieć BMW niz samochód za połowę ceny ,który był BMW! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

19 Maj 2009, 20:51

e36 jesli brać to takie nie tańsze jak 8k minimum.tańsze już podejrzane, ja bym nie ryzykował.jak stac Cie na opłaty to nie kupuj 2.0 tylko 2.5 bo palą prawie tyle samo.generalnie BMW pali zależnie od stylu jazdy.duzo tutaj zalezy od ciezaru naszej nogi.ale w BMW warto lać.i jeszcze jedna sprawa.dla jednych 10 litrów to masakra dla innych dycha to niskie spalanie ;) wiec to tez nalezy wziasc pod uwage.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

19 Maj 2009, 22:32

Ja mam trójeczke ale E30, rocznik 1990r. kupiona ponad rok temu , przejechałem nią około 12kkm. Przez ten okres żadnych praktycznie napraw nie miałem, jedynie centralny zamek- koszt 20 zł i wlącznik świateł stop koszt 25zł :wink: więc ten skrót Będziesz Miał Wydatki jest mocno przesadzony, z BMW jest jak z każdym innym samochodem jak sie dba tak sie ma. Chociaż faktem jest ze duzo starych trójek czy piątek jest juz mocno zajeżdzonych bo dośc mocne silniki i tył napęd działają na wyobraźnię i wiele jest poprostu zakatanych przez "poczatkujących" rajdowców. :evil:
Jeżeli chodzi o spalanie to mam na poziomie ok 9 l Pb/ 100km i jeżdzę w miarę dynamicznie więc nie uważam to za jakies straszne spalanie.
zgadzam się w 100% z przedmówcą, niestety BMW jest autem klasy wyższej, kto myśli że uzbierał 4-5 tys i kupi bmw to niech sobie szybko to z głowy wybije że jest go stać na bmw.

Tak jest z każdym autem jak średnia cena E36 z lat 92-94 to powiedzmy 8-9tys zł to wiadomo że jak ktoś sprzedaje duzo poniżej średniej za te np 5 tys to cos musi byc z tym autem nie tak, nikt przecież nie sprzedaje auta ponizej jego wartosci:) Tak samo jest z Hondami, Golfami Lanosami i ze wszystkimi innymi autami, nie ma "okazji" jesli chodzi o kupno używanych aut nie da sie kupic sprawnego samochodu za pól ceny.
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok