Jak to jest z tymi głośnikami?

18 Lis 2007, 13:51

Witam.Czy znajdzie się może prawdziwy znawca techniki w tej dziedzinie i napisze mi,jaka jest różnica w głośnikach ponmiędzy moca znamionową,a mocą muzyczną?Czy jest jakiś przelicznik?I jak nalezy dobierać moc głośnika do mocy radia?O ile procent głośniki musza być mocniejsze od mocy radia?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Lis 2007, 16:42

Prawdziwym znawcą to ja nie jestem, ale wiem że moc znaminowa to maksymalna moc głośnika, natomiast moc muzyczna, to rzeczywista moc głośnika, czyli taka jaką ma naprawdę. Załóżmy, że w parametrach głośnika 16 cm podaną masz moc 300W. Tak naprawdę ten głośnik będzie miał moc około 70W. I to 70W to moc rzeczywista(RMS), muzyczna.
Wspaniała muzyka na wspaniałym sprzęcie:) Wszystko czego potrzebuje:)
Bryza
Początkujący

20 Lis 2007, 01:57

teoretycznie to jest tak, że, jak napisał kolega Bryza, moc RMS to moc faktyczna głośnika i to ona nas interesuje. znamionowa to jest moc maksymalna, czyli moc jaką głośnik będzie w stanie przeżyc w ciągu powiedzmy 1 ms :). Więc nie jest to super istotne. Pozdrawiam!
Ford Sierra 2.0 DOHC Coupe + Recaro + zabawki RS + pare akcesoriów do masażu pleców
Armia
Nowicjusz

20 Lis 2007, 18:13

No własnie - chodzi mi o te 300W.Faktycznie ten głośnik tyle nie ma tylko ma około 70W.A skąd to wiadomo?Jak to się oblicza?
Jakie powinny być głośniki do odtwarzacza mp3,który na wyjściu ma np. 22W?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

22 Lis 2007, 00:06

Do odtwarzacza mp3 wystarczą ci głośniki o mocy nawet 40 W. jak będziesz miał o mocy 80 W, to też będą działać. Tylko jak później podłączysz je pod wzmacniacz, to te 80 jednak zagrają lepiej niż 40.
A jak to się oblicza to ja nie mam pojęcia :) .
Wspaniała muzyka na wspaniałym sprzęcie:) Wszystko czego potrzebuje:)
Bryza
Początkujący

26 Lis 2007, 13:26

Trochę namieszaliście panowie.

Moc znamionowa to nie jest moc maksymalna, tylko właśnie znamionowa, albo inaczej RMS. Zaś moc maksymalna zwana jest inaczej muzyczną.

Przeliczników nie ma, ponieważ wartości zależą od wielu czynników.
Natomiast jedna i druga jest mocą elektryczną prądu przepływającego przez cewkę. Moc znamionową cewka ma wytrzymać przez kilka min. (różnie wg różnych norm, dość często 10), natomiast moc muzyczną - impuls - przez kilka ms.

Kwestia doboru głośników, w znaczeniu reguły, której trzymanie się zapewni zabezpieczenie przed uszkodzeniem głośników przez wzmacniacz, nie jest niestety ściśle określona, czytaj - nie istnieje. Bierze się to głównie z definicji mocy znamionowej wzmacniacza, która oznacza poziom mocy el. na jego wyjściu, przy określonym poziomie zniekształceń harmonicznych zawartych w sygnale, który to z kolei jest mierzony przy pewnej częstotliwości, albo w pewnym paśmie w zależności od normy.
Nie znaczy to rzecz jasna, że wzmacniacz nie jest w stanie oddać mocy wyższej. Jest - tylko przy wyższym współczynniku zniekształceń.

Jest jeszcze gorzej, ponieważ chwilowa moc oddawana przez wzmacniacz, nie jest powiązana z jakimś położeniem gałki głośności, gdyż zależy od wartości chwilowej sygnału na wejściu.

Biorąc powyższe pod uwagę, można się pokusić tylko o jedną sensowną wskazówkę: żeby zwiększając głośność w wyższe zakresy nie robić tego gwałtownie, tylko słuchać równocześnie czy z głośników nie dochodzi rzężenie (sygnalizujące wysoką zawartość zniekształceń) i w takim wypadku zjechać nieco w dół.
Ale jak już ktoś się upiera przy wartościach drukowanych, to DODATKOWO (tak - dodatkowo) można wybierając głośniki starać się, żeby ich moc znamionowa nie była raczej mniejsza niż moc wzmacniacza (może być muzyczna). Ale to tylko gwoli formalności, bo żadnej rękojmi oczywiście to nie stanowi.
Piterek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Masz problem z kodem do radia to pisz
    Rozkoduję prawie każde radio. Warunek to muszę znać numer seryjny , najlepiej przysłać wszystkie oznaczenia, znajdujące się na bocznej ściance twojego radia.

21 Gru 2007, 23:55

Witam
Widziałem że niektóre subwoofery mają np. moc maksymalna ma 1200W a moc znamionowa to 300W (np. w firmie jbl ) tzn. że w subwooferach która moc jest ważniejsza?
Pozdrawiam
Kapciak
Nowicjusz

22 Gru 2007, 09:48

Pytanie co znaczy ważniejsza. :wink: Jeśli chodzi o ustalenie poziomu głośności, to tylko ta pierwsza jest brana pod uwagę.
Piterek
Nowicjusz

22 Gru 2007, 11:44

Czyli do radia o mocy wzmacniacza 4x40W,głośniki powinny być jakiej mocy - 40W czy moga być np. 60W?Chodzi o to,żeby nie "burczały" podczas podkręcenia basów i głośności.No i jeszcze jedno pytanko - czy większa moc głośników może spowodować przegrzanie wzmacniacza,względnie jego uszkodzenia?Myślę,że to głośniki nie mają nic do wzmacniacza pod tym kątem,ale wole się upewnić.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

22 Gru 2007, 12:57

MotoAlbercik napisał(a):Czyli do radia o mocy wzmacniacza 4x40W,głośniki powinny być jakiej mocy - 40W czy moga być np. 60W?Chodzi o to,żeby nie "burczały" podczas podkręcenia basów i głośności.
Mogą być jedne i drugie, a burczenie to najczęściej pierwsze objawy przesterowania wzmacniacza w radiu, zwłaszcza gdy dżwięk jest mocno podbarwiony (40 W to oczywiście moc muzyczna). Znaczy to, że taki właśnie sygnał idzie ze wzmacniacza. A głośniki - w przeciwieństwie do ludzi nie wyposażone ze swej natury w zmysł estetyczny - odtwarzają sygnał zniekształcony równie wiernie jak niezniekształcony. Może się oczywiście zdarzyć, że w tym co słyszymy dominować będą zniekształcenia powodowane przez głośniki, ale w opisanym przypadku zjawisko takie występuje stosunkowo rzadko. Najlepiej przeczytaj to, co napisałem kilka postów wyżej.
MotoAlbercik napisał(a):No i jeszcze jedno pytanko - czy większa moc głośników może spowodować przegrzanie wzmacniacza,względnie jego uszkodzenia?Myślę,że to głośniki nie mają nic do wzmacniacza pod tym kątem,ale wole się upewnić.
Z "przegrzewaniem" wzmacniacza nie ma związku moc głośników, lecz ich impedancja.
Piterek
Nowicjusz