Jak to wszystko skumać ???

23 Mar 2008, 17:45

Elo elo ziomale jestem tu nowa i od niedawna interesuje sie motoryzacja i chciałabym sie nauczyć co i jak chula w samochodziku bo narazie to mam dosc mała wiem bo nie wiem od czego tu zacząć, na pierwszy rzut oka tyle tu tego heh i chciałabym zebyście mi pomogli jakoś sie do tego zabrac, od czego powinnam zaczać, czym sie zainteresować. Mam nadzieje ze ktos podejmie sie tego zadania, z góry dzięki :wink:
KarUzeLa s!e kReCi, Raz Św!ec!, rAz p!eR**LniEc! hiOh!o:P PełNa SaSeTa
mimi
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

23 Mar 2008, 17:53

A czego chcesz sie nauczyć. i ile masz lat??
Chomik90
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz
Prawo jazdy: 26 06 2008
Auto: BMW
Silnik: 2.0 d 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

23 Mar 2008, 17:56

Dokładnie. Napisz coś więcej...
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

23 Mar 2008, 18:34

Wiec tak mam 17 lat i niedługo robie sobie prawko i chce sie zaopatrzyć w swoje autko i chciałabym wiedzieć z czego co jest, jak co naprawić żebym nie była zielona jak mi sie coś zepsuje w samochodzie, i w razie swoich możliwosci z tym coś mogła zrobić, jeśli chcecie coś jeszcze wiedzieć to piszcie :wink:

P.S. Dzięki za tak szybką odpowiedz :wink:
mimi
Nowicjusz

23 Mar 2008, 18:42

mimi napisał(a):chce sie zaopatrzyć w swoje autko i chciałabym wiedzieć z czego co jest, jak co naprawić :wink:

A co ty chcesz robić??
Chomik90
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz
Prawo jazdy: 26 06 2008
Auto: BMW
Silnik: 2.0 d 136km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

23 Mar 2008, 19:07

Wygląda na to,że koleżanka chce abyśmy zrobili jej szybki kurs na mechanika ;)
"Uważam,że Ferrari to miniaturowa wersja Boga"
stolarz1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Skoczów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Nissan GT-R 2013
    Dzięki wyższym osiągom, jeszcze lepszej stabilności jazdy przy wysokich prędkościach oraz lepszej kontroli prowadzenia, model GT-R z 2013 roku wyznacza nowe standardy dla samochodów wyczynowych. Najnowszy GT-R, zainspirowany ...

23 Mar 2008, 19:25

hehe chyba tak :) koleżanko to co chcesz się dowiedzieć a dokładniej co możesz umieć powiedzą Ci na kursie. Nie sądzę, żebyś grzebała w zawieszeniu, skrzyni biegów czy silniku...wymiana płynów, gdzie jest pasek, silnik, chłodnica, to takich rzeczy będą Cię uczyć....a co do głebszych nauk to chyba jak już będziesz miała samochód na oku :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Mar 2008, 21:38

W razie awarii lepiej wybierz się do mechanika:P
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

24 Mar 2008, 09:49

Chyba mi niepowiecie ze kazdy z was był na kursie i z tego wszystko wie, wydaje mi sie ze macie do mnie jakies uprzedzenie bo jestem panna a to przeciesz fucha dla kolesi...nio ale jesli tak stawiacie sprawe to oks, dzieki za fatyge...
mimi
Nowicjusz

24 Mar 2008, 13:50

hehe jaki bulwers :P wystarczy tylko powiedzieć co chcesz wiedzieć. Ja np jestem młody, czego nie wiem pytam się taty, co wiem, to tyle, co ze swoich doświadczeń, lub opowiadań kolegów, którzy np grzebali przy swoim aucie. Wiele info również dowiedziałem się z tego forum. Nie rzucaj się do nas, że nie chcemy Ci pomóc, tylko powiedz konkretnie o jaką rzecz chodzi Ci w samochodzie. Tak są miliony części...

A stwierdzenie, że mamy jakieś uprzedzenie do Ciebie jest błędne...kilka osób się zainteresowało, ale nie wiedzą co pisać, gdyż nie masz precyzyjnych wskazówek. Dokładniej prosimy a będzie git :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Mar 2008, 15:00

Ja nie rzucam bulwersa tylko tak to odebrałam, mówicie zebym napisała o jakims konkrecie, chodzi mi własnie od czego zaczac bo chyba zawsze sie zaczyna od tych najłatwiejszych zeczy a nie odrazu od niewiadomo czego i własnie chciałam sie was spytkac od czego najlepiej.
mimi
Nowicjusz

24 Mar 2008, 15:40

Posiedź troszkę na forum, poczytaj...czytaj też gazety motoryzacyjne, oglądaj TVN Turbo, interesuj się to co np. Twój tato robi przy aucie itd.
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

24 Mar 2008, 19:38

Własnie sobie dzis ogladałam tvn turbo hehe, nio własnie rozgladam sie tu i tam zeby cos podłapac heh, a ojciec to siedzi nie przy aucie tylko przed telewizorem hehe
mimi
Nowicjusz

24 Mar 2008, 20:20

Musisz troszkę poświęcić czasu motoryzacji :P
Niedługo będziesz jak Martyna Wojciechowska :)
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

24 Mar 2008, 22:03

Dokładnie :) musisz czytać i podglądywać co tam inni grzebią, przy swoich autkach. A na początek, to chyba musiała byś się nauczyć co gdzie jest w samochodzie. Które to to silnik, które kolektor, filtry, płyny itd...żebyś miała rozeznanie co i jak. Bez tego nawet jak coś będziesz czytać, a nie będziesz wiedziała gdzie to się znajduje, nie nauczysz się nic. Tak więc zapożycz sobie tatuśka, otwórz maskę i sprawdzaj, pytaj co i jak :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika