Jak uniknąć rekalkulacji składek ??

01 Paź 2012, 11:28

Witam. Ponad tydzień temu zakupiłem auto, wraz z samochodem przejałem od własciciela jego polisę OC w Link4, która jest kompletnie opłacona i ważna do marca 2013 r. Dzwoniłem do konsultanta z zapytaniem czy jak bedę chciał przepisać polisę na moje dane to dojdzie do rekalkulacji składek, czy będę mógł korzystać z tej polisy aż do jej wygaśnięcia... Dowiedziałem się ze wraz z przepisaniem polisy dojdzie do rekalkulacji składek nie mam żadnych zniżek więc napewno naliczą mi wielkie stawki chciałem tego uniknać i pojeździć na tej polisie aż do jej wygaśniecia. W jaki sposób mogę tego uniknać ??

Mam w związku z tym 2 pytania...

Jeżeli przerejestruje auto, ale nie przepiszę polisy na moje dane to będę mogł jeździć na tej polisie az do jej wygaśnięcia ?? Czy link4 w jakiś sposób dowie się że auto zostało przerejestrowane i sami naliczą mi nowe składki ??

Myślałem też żeby nie przerejestrowywać auta aż do marca 2013. (wiem że nic mi za to nie zrobią bo w przepisach nie ma nic na temat kary za nie przerejestrowanie auta) I dopiero przed końcem wygaśnięcia polisy przerejestrować auto i przedłużyć wtedy polisę w link 4 lub wypowiedzieć polisę i poszukać tańszego TU.

Proszę o radę i opinię czy dobrze kombinuję i czy jest to wykonalne.
Pozdrawiam.
Witek05
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 05 2000
Auto: VW PASSAT

01 Paź 2012, 11:36

masz 30 dni na zgłoszenie faktu zakupu auta do WK i jeśli tego nie zrobisz grozi kara do 500euro i w rozporządzeniu jest to jasno napisane :wink:
masz 30 dni na zmiane zapisów w polisie OC jeśli przerejestrujesz auto a nie zmienisz OC to jak byś go nie miał,
przepisując umowe musisz tylko dopłacić różnice w okresie który pozostał, właściciel od którego kupiłeś auto zgłosi fakt sprzedaży wraz z kopią umowy też do 30 dni od daty sprzedaży
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

01 Paź 2012, 11:39

Co do kary, to sie z tobą nie zgodzę dowiedziałem się już ze jest tylko przepis który mowi o tym że jest obowiązek przerejestrowania auta w przeciagu 30 dni od zakupu, ale nigdzie w przepisach na chwile obecną nie ma co za to grozi, jeżeli gdzieś to widziałeś w przepisach, proszę o źródło.
Witek05
Nowicjusz

01 Paź 2012, 14:16

jest obowiązek zgłoszenia do WK faktu nabycia pojazdu, nie przerejestrowania to po pierwsze,
po drugie jest kara, choć rzadko respektowana, ale jeśli spowodujesz kolizje to na pewno cię przycisną z każdym niedociągnięciem, a jak nie zmienisz OC to już w ogóle będziesz w czarnej D...e :mrgreen: ale jak se tam chcesz ;) twoja kasa nie moja :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

01 Paź 2012, 16:18

pocieszny napisał(a):masz 30 dni na zgłoszenie faktu zakupu auta do WK i jeśli tego nie zrobisz grozi kara do 500euro i w rozporządzeniu jest to jasno napisane

Owszem tak jest napisane w POR iD...Ale gdzies Ty wyczytał o tych 500 euro... :?: :?: :shock: :shock:
Juz kiedyś pisałem o tym..Ten przepis jest całkowicie MARTWY....Miałem juz nie jednego klienta który dostał zaświadczenie /brak miejsca na stępel i autograf w DR/ i został poinformowany co ma uczynić/wymiana DR/ a mimo to za rok przyjezdza na OBT i nie mam prawa mu odmowic wykonania tej czynności... :(
Witek05 napisał(a): ale nigdzie w przepisach na chwile obecną nie ma co za to grozi, jeżeli gdzieś to widziałeś w przepisach, proszę o źródło.

Nie ma i masz całkowicie rację... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

01 Paź 2012, 17:53

W takim razie już nic nie rozumiem, slyszałem od wielu osób ze jak sprzedajacy przekazuje mi polise OC to bede mogł na niej jeździc az do jej wygasniecia. Polisa która przekazal mi sprzedajacy jest wazna do marca 2013, wychodzi na to ze nie bede mogl na niej jeździc bo jak ją przepisze na siebie to dojdzie do rekalkulacji składek i bede musiał dopłacić rożnicę, a napewno bedzie ona duża bo nie mam odpowiedniego wieku (22 lata) i nie mam żadnych zniżek...
Witek05
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uważajmy na rowerzystów bo to jeszcze nie koniec sezonu
    Wrzesień zaskoczył w tym roku wysokimi temperaturami i wszystko wskazuje na to, że utrzymają się one do końca miesiąca. To dobra informacja dla rowerzystów, dla których oznacza to dłuższy sezon rowerowy. Kierowcy ...