Jak ustawić prostownik do Benzyniaka

24 Cze 2009, 15:31

Witam tak jak w temacie mam problem ponieważ pożyczyłam od wujka raczej od ciotki prostownik którym wujek ładuje akumulator w dieslu, a ja muszę podładować benzyniaka i jest takie pokrętło na którym jest do wyboru chyba moc ładowania i ampery... ponieważ był ustawiony na diesla czy muszę to przestawiać? czy jak... a nie chcę usmażyć akumulatora ;-)

dokładniej wygląda to tak ;-)

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

z góry dzięki i pozdrawiam ;-)
mona
Nowicjusz

Miejscowość: Żarów

24 Cze 2009, 16:44

A więc tak:
- ładowanie wyrównawcze – polega na ładowaniu akumulatora prądem o wartości 1/20 jego pojemności do oznak pełnego naładowania (np. akumulator 50Ah ładuje się prądem 2,5A);

- doładowanie - polega na ładowaniu akumulatora prądem o wartości 1/10 jego pojemności do oznak pełnego naładowania (np. akumulator 50Ah ładuje się prądem 5A);

- ładowanie przyspieszone - polega na ładowaniu akumulatora prądem o wartości 0,8 jego pojemności do czasu rozpoczęcia gazowania, a następnie zmniejsza się prąd do wartości 1/10 jego pojemności i ładuje się do oznak pełnego naładowania (np. akumulator 50Ah ładuje się prądem 40A do rozpoczęcia gazowania, a następnie prądem 5A); ładowanie to nie jest korzystne dla akumulatora i stosować je należy jedynie w wyjątkowych sytuacjach
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

24 Cze 2009, 16:48

Dzięki za odpowiedź ale nic mi to nie mówi :shock:
mona
Nowicjusz

Miejscowość: Żarów

24 Cze 2009, 17:53

Jaki masz akumulator i w jakim stopniu jest rozładowany?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Siłacz wagi lekkiej - kompaktowy crossover
    Po prezentacji Toyoty C-HR, kompaktowego crossovera japońskiej firmy, wśród mnóstwa pozytywnych komentarzy, w tym dotyczących awangardowej stylistyki i napędu hybrydowego, pojawiły się również pytania ...