Jak w ASO Mercedesa wykręcają świece żarowe?

05 Wrz 2012, 18:30

Jak w ASO Mercedesa wykręcają świece żarowe w silnikach Common Rail.
Jakie mają przyrządy?
piotr2273
Aktywny

16 Wrz 2012, 09:16

Musiałbym zapytać kolegi z ASO MB,nie zapytam jednak z prostej przyczyny,tego mi nie powie,tajemnica serwisu i tyle,zresztą nie pytam, by być nietaktownym.Faktem jest jednak,iż taką świecę jest bardzo łatwo ukręcić,dlaczego?Dlatego,że zbiera się na niej nagar,który blokuje tę część świecy,która wychodzi poza gwint,zresztą te świece są bardzo delikatne i kruche :!: Rozbierając problem rozumem,serwis musi po mojemu dysponować kluczykiem pneumatycznym,który odkręca i zakręca świecę powodując przy tym wibracje(tylko na gorącym silniku),tak należy do świecy podejść.Jeśli nie dysponujesz takim kluczem,a na pewno tak jest,musisz mieć dobry klucz do świec i delikatnie stukać w kierunku najpierw zakręcania a potem odkręcania,gdy delikatnie ruszysz świecę,znowu ją zakręcasz i odkręcasz i tak w kółko,tylko w ten sposób pozbędziesz się nagaru.Niestety, proces może być pracochłonny.Musisz wiedzieć,że żaden serwis ASO MB nie da ci gwarancji,że świecy nie ukręci,ten zabieg jest tylko na twoją odpowiedzialność,jeśli ukręcą gwint,koszty dalszych zabiegow ponosisz ty,podpisujesz takie oświadczenie,podobnie jest z wtryskami,pamiętaj o tym,dlatego warto samemu się za to zabrać ,i poświęcic temu tyle czasu na jaki serwisu ASO nie jest stać.Wpisz sobie na YOU TUBE wykręcanie wtryskiwaczy w Mercedesach CDI (ukręconych),może będzie coś na temat świec żarowych.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

16 Wrz 2012, 10:38

Znalazłem ASO gdzie mają Vibropac m40,mam podjechać to spróbują wykręcić świecę.
piotr2273
Aktywny

16 Wrz 2012, 15:59

Jeśli mają <<coś >>z wibracjami ,jak przypuszczałem,to jedź tam w ciemno :!: :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

19 Paź 2013, 18:34

Witam wszystkich a czy ktos prubowal jaka jest wytrzymalosc swiecy na odkrecanie kiedy sie urywa jaka moc w [NM] do urwania jesli dokrecanie jest max 25 NM
zibi19680410
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 04 1968
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: MB W202
Silnik: 220 D
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

26 Paź 2013, 17:20

Panowie wlasnie dzisiaj zabralem sie za wymiane swiec zarowych i powiem wam ze nic trudnego dobry zestaw dobrych kluczy pewna reka i poszlo jak po masle
zibi19680410
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 04 1968
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: MB W202
Silnik: 220 D
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik benzynowy 1.6 SIDI Turbo - Opel
    Ta nowoczesna czterocylindrowa jednostka benzynowa z bezpośrednim wtryskiem paliwa jest produkowana w dwóch konfiguracjach. Wersja Eco Turbo o mocy 125 kW/170 KM i maksymalnym momencie obrotowym 280 Nm została skonstruowana ...
    Skoda Fabia: komfort i ponadprzeciętna przestronność
    Nowa Skoda Fabia może pochwalić się ponadprzeciętną przestronnością. Kompaktowy, niespełna 4-metrowy samochód posiada miejsce dla pięciu pasażerów i wyposażony jest w jeden z największych bagażników w ...