REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
wojtas128 napisał(a):z tego co wiem teraz instruktorzy ucza ze sygnalizuje sie rowniez jazde w lewo (sam zdaje na prawko i musze tak robic)
No oki,ale w momencie,kiedy dojeżdżasz do ronda i już masz włączony lewy migacz (dla założenia,że chcesz zjechać na trzecim zjeździe),to na "chłopski rozum" chcesz jechać pod prąd?-bo ja to tak widzę.wojtas128 napisał(a):z tego co wiem teraz instruktorzy ucza ze sygnalizuje sie rowniez jazde w lewo
Tak,masz rację,ale w momencie wjazdu na rondo defakto skręcasz w prawo,a nie w lewo,więc nie rozumiem,dlaczego ludzie używają lewego migacza? Mnie uczono na kursie,że wjeżdżając na rondo (nie ważne,gdzie jadę), mogę mieć włączony prawy migacz,lecz nie muszę,bo z góry wiadomo,że i tak pojadę w prawo.Tak samo,jak jadę po rondzie i nie zamierzam zjeżdżać,to mogę mieć lewy migacz,ale nie muszę,bo skoro nie zjeżdżam,to z góry wiadomo,że będę się poruszać po ruchu okrężnym przeciwnym do wskazówek zegara.Więc kiedy zjeżdżam już z ronda-WTEDY włączam prawy migacz- i tyle.wojtas128 napisał(a):kazda zmane kierunku nalezy sygnalizowacmoze sie myle
Kasik napisał(a):No oki,ale w momencie,kiedy dojeżdżasz do ronda i już masz włączony lewy migacz (dla założenia,że chcesz zjechać na trzecim zjeździe),to na "chłopski rozum" chcesz jechać pod prąd?-bo ja to tak widzę.wojtas128 napisał(a):z tego co wiem teraz instruktorzy ucza ze sygnalizuje sie rowniez jazde w lewo
Kasik napisał(a):Więc kiedy zjeżdżam już z ronda-WTEDY włączam prawy migacz- i tyle.
Kasik napisał(a):wojtas128 napisał(a):z tego co wiem teraz instruktorzy ucza ze sygnalizuje sie rowniez jazde w lewo (sam zdaje na prawko i musze tak robic)
A powiedz,gdzie uczęszczasz na kurs prawa jazdy?
Z tego,co poszperałam na innych forach,to tylko we Warszawie i w sąsiednich miastach tak uczą.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... sc&start=0
janek4087 napisał(a):Witam!!
Nic nie słyszałem o zmianie przepisów na powyższy temat, więc prawdopodobnie jest tak jak było. Przy wjeździe na rondo nie włącza się kierunkowskazu, chyba że zmieniamy pas ruchu( dot. sytuacji przed rondem). Kierunkowskazem należy sygnalizować zamiar opuszczenia ronda. Wtedy należy w odpowiednim czasie włączyć prawy kierunkowskaz. ( w Angli lewy:) ).
asiulka napisał(a):dlatego, że rondo jest rodzajem skrzyżowania. Jak dojeżdżasz do 'normalnego' skrzyżowania z zamiarem skrętu w lewo, też nie włączasz kierunkowskazu?