Jak wybrać dobre ubezpieczenie komunikacyjne?

13 Wrz 2010, 09:51

Ostatnio zainteresowałem się kwestią ubezpieczenia AC i zrobiłem małe rozeznanie w poszukiwaniu najlepszej oferty. Przy okazji trafiłem na internetową porównywarkę cen, którą Wam gorąco polecam. Więcej możecie przeczytać tutaj:

"Jak wybrać dobre ubezpieczenie komunikacyjne? Na co powinniśmy zwracać szczególną uwagę? Niestety, nie zawsze mamy wystarczającą ilość czasu, żeby dokładnie zapoznać się z wszystkimi ofertami. Są jednak na to sposoby.

W przeciwieństwie do ubezpieczenia OC, którego zakres i reguły regulowane są ustawowo, ubezpieczenie AC w różnych zakładach ubezpieczeń jest odmienne pod wieloma względami. Poszczególne polisy różnią się nie tylko ceną, ale również zakresem ubezpieczenia, dostępnością placówek, pozycją i wypłacalnością ubezpieczyciela. Czasami niektóre z nich sprzedawane są w ofercie promocyjnej, bądź udzielane są na nie zniżki. Jak odnaleźć się w gąszczu ofert na rynku ubezpieczeń komunikacyjnych? Wystarczy skorzystać z porównywarki.

Szybko, dokładnie, bezpłatnie

Internetowa porównywarka ubezpieczeń to jedno z moich najlepszych odkryć w ostatnim okresie. Nie tylko pozwala mi zaoszczędzić czas, ale również dzięki niej mam świadomość, że sprawdziłem wszystkie dostępne oferty. Co więcej, usługa jest całkowicie bezpłatna i niezobowiązująca dla internauty.

Jak to działa?

Przykładowo, na stronie Światubezpieczen.com wystarczy wypełnić kwestionariusz opisując nasz profil. Następnie partnerzy ( ubezpieczyciele) są konsultowani, aby przygotować indywidualne oferty. Otrzymujemy cztery najlepsze propozycje ( Aby zapewnić całkowity obiektywizm jedynym kryterium sortowania ofert jest cena. Niemniej jednak, możemy wziąć pod uwagę inne elementy by wybrać ofertę: możliwość kupna online, kontakt z doradcą, ceny, promocje, proponowane usługi dla wybranego ubezpieczenia jak również świadczenia w zakresie „Assistance”). Mamy możliwość nawiązania kontaktu z wybranym ubezpieczycielem:

* możemy zamówić rozmowę telefoniczna z doradcą wybranego ubezpieczyciela aby otrzymać jak najwięcej informacji dotyczących interesującej nas oferty;

lub

* zamówić podsumowanie oferty emailem. Portal przedstawia obecne kanały dystrybucji swoich partnerów by każdy nawiązany kontakt był bezpośredni z nim, bez pośrednika.

O co pytać?

Podczas rozmowy z wybranym ubezpieczycielem musimy na pewne kwestie zwrócić szczególnie istotną uwagę. Najlepiej jak przed rozmową przygotujemy sobie listę pytań, żeby o niczym nie zapomnieć. Poniżej prezentuję Wam moją listę:

* Czy polisa AC będzie nas chronić jedynie przed uszkodzeniami pojazdu na skutek wypadku, czy posiada ochronę rozszerzona o świadczenie z tytułu kradzieży?
* Czy polisa obejmuje zdarzenia wyłącznie na terenie kraju, czy również za granicą?
* Jaki jest udział własny i w jakich szkodach?
* Jakie są wyłączenia odpowiedzialności?
* Jaki jest uznawany przez ubezpieczyciela sposób rozliczania szkody? Czy wypłata odszkodowania następuje na podstawie rachunków wystawianych przez warsztat? A może poprzez wycenę dokonywaną przez ubezpieczyciela?

Powodzenia!
"
Ostatnio edytowany przez grzeg1968, 13 Wrz 2010, 21:29, edytowano w sumie 1 raz
grzeg1968
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe II generacji
    Ten typ instalacji gazowej, podobnie jak wcześniejszy, wykorzystuje zmienne warunki podciśnieniowe, pozwala już jednak na regulację składu mieszanki. Instalacja ta przeznaczona jest dla starszej generacji silników, ...