REKLAMA
Ostatnio zainteresowałem się kwestią ubezpieczenia AC i zrobiłem małe rozeznanie w poszukiwaniu najlepszej oferty. Przy okazji trafiłem na internetową porównywarkę cen, którą Wam gorąco polecam. Więcej możecie przeczytać tutaj:
"Jak wybrać dobre ubezpieczenie komunikacyjne? Na co powinniśmy zwracać szczególną uwagę? Niestety, nie zawsze mamy wystarczającą ilość czasu, żeby dokładnie zapoznać się z wszystkimi ofertami. Są jednak na to sposoby.
W przeciwieństwie do ubezpieczenia OC, którego zakres i reguły regulowane są ustawowo, ubezpieczenie AC w różnych zakładach ubezpieczeń jest odmienne pod wieloma względami. Poszczególne polisy różnią się nie tylko ceną, ale również zakresem ubezpieczenia, dostępnością placówek, pozycją i wypłacalnością ubezpieczyciela. Czasami niektóre z nich sprzedawane są w ofercie promocyjnej, bądź udzielane są na nie zniżki. Jak odnaleźć się w gąszczu ofert na rynku ubezpieczeń komunikacyjnych? Wystarczy skorzystać z porównywarki.
Szybko, dokładnie, bezpłatnie
Internetowa porównywarka ubezpieczeń to jedno z moich najlepszych odkryć w ostatnim okresie. Nie tylko pozwala mi zaoszczędzić czas, ale również dzięki niej mam świadomość, że sprawdziłem wszystkie dostępne oferty. Co więcej, usługa jest całkowicie bezpłatna i niezobowiązująca dla internauty.
Jak to działa?
Przykładowo, na stronie Światubezpieczen.com wystarczy wypełnić kwestionariusz opisując nasz profil. Następnie partnerzy ( ubezpieczyciele) są konsultowani, aby przygotować indywidualne oferty. Otrzymujemy cztery najlepsze propozycje ( Aby zapewnić całkowity obiektywizm jedynym kryterium sortowania ofert jest cena. Niemniej jednak, możemy wziąć pod uwagę inne elementy by wybrać ofertę: możliwość kupna online, kontakt z doradcą, ceny, promocje, proponowane usługi dla wybranego ubezpieczenia jak również świadczenia w zakresie „Assistance”). Mamy możliwość nawiązania kontaktu z wybranym ubezpieczycielem:
* możemy zamówić rozmowę telefoniczna z doradcą wybranego ubezpieczyciela aby otrzymać jak najwięcej informacji dotyczących interesującej nas oferty;
lub
* zamówić podsumowanie oferty emailem. Portal przedstawia obecne kanały dystrybucji swoich partnerów by każdy nawiązany kontakt był bezpośredni z nim, bez pośrednika.
O co pytać?
Podczas rozmowy z wybranym ubezpieczycielem musimy na pewne kwestie zwrócić szczególnie istotną uwagę. Najlepiej jak przed rozmową przygotujemy sobie listę pytań, żeby o niczym nie zapomnieć. Poniżej prezentuję Wam moją listę:
* Czy polisa AC będzie nas chronić jedynie przed uszkodzeniami pojazdu na skutek wypadku, czy posiada ochronę rozszerzona o świadczenie z tytułu kradzieży?
* Czy polisa obejmuje zdarzenia wyłącznie na terenie kraju, czy również za granicą?
* Jaki jest udział własny i w jakich szkodach?
* Jakie są wyłączenia odpowiedzialności?
* Jaki jest uznawany przez ubezpieczyciela sposób rozliczania szkody? Czy wypłata odszkodowania następuje na podstawie rachunków wystawianych przez warsztat? A może poprzez wycenę dokonywaną przez ubezpieczyciela?
Powodzenia!"