Jak wymienić olej?

23 Lis 2010, 11:07

w jaki sposób samemu przeprowadzić wymiane oleju+filtra oleju w volvo s40 1996r
dziękuje
piotrauto
Stały forumowicz

1

26 Lis 2010, 19:49

Wjedź na kanał,wejdź pod spód ,popatrz na miskę olejową na samym dole ,tak znajdziesz korek od oleju ,może być na imbus,torx,nasadkę17,19 lub 21,lub specjalny kwadratowy kluczyk (podobny do imbusu tak wygląda http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 52&bih=674)chociarz w VOLVO jest przeważnie na nasadkę .Podstawiasz miskę,bańkę lub jakiś pojemnik,odkręcasz korek,czekasz aż cały olej wyleci ,następnie wkręcasz korek s powrotem ( PAMIĘTAJ:warto jest dać podkładkę dmuchaną miedzianą jeśli miska jest stalowa,a jeśli aluminiowa to zwykłą,dzięki temu zapobiegniesz wyciekom z korka.Jeszcze jedno dokładnie wyczyść miejsce korka)Teraz szukasz filtra oleju ,będzie też gdzieś na dole (aby go przeprowadzić potrzebujesz opaskę łańcuszkową lub skręcaną do ściągania filtrów -koszt ok15-20zł)Znajdujesz filtr odkręcasz go ,smarujesz uszczelkę nowego filtra olejem starym lub nowym(dzięki temu unikniesz zagięciu się uszczelki podczas przykręcania) i przykręcasz nie za mocno nie za słabo w taki sam sposób jak odkręcałeś .Teraz szukasz wlewu oleju do góry pod maską(będzie taki znaczek z konewką i kropelką oleju,Odkręcasz i wlewasz najpierw z 3.5 litra, sprawdzasz miarką jaki jest stan(aby go sprawdzić przekręć kluczyk w stacyjce , i poczekaj aż zgaśnie kontrolka oleju , następnie wyciąg miarkę i sprawdź.Jeśli poziom nie będzie pomiędzy dwiema kreskami dolej oleju tak aby stan wynosił ponad połowę odległości 2 kresek na miarce.
sprawdzaj miarkę co każde dolane o.35 ml oraz przekręcenie kluczyka .Jeśli już poziom będzie odpowiedni wtedy zakręć korek wlewu i gotowe

Nie podałem dodatkowych informacji co do filtra oraz oleju ponieważ nie napisałeś jaki to typ silnika.prawie każdy model ma filtry w innych miejscach .Myślę że w czymś Ci pomogłem..
dawidpawlik1
Nowicjusz

Miejscowość: Oborniki
3

27 Lis 2010, 11:16

dawidpawlik1, no dzięki ale ja kanału niemam dysponuje tylko swoim placem oraz standardowym podnośnikiem do zmiany kół i chciałem olej wymienic
silnik 1,8 1731ccm 115km benzyna 5,4l wchodzi podobno to nie lepiej spuścic cały olej i tyle wlać?
słyszałem ze podczas spuszczenia oleju silnik musi być gorący, a wlać należy aby bylo dokladnie 3/4 na bagnecie a nie między min a max w polowie
filtr musze koniecznie wymieniać oleju? aha i po wymienie oleju musze odpalic silnik i poczekac kilkanaście minut zeby sobie popracował?
piotrauto
Stały forumowicz

0

27 Lis 2010, 12:20

jedź do serwisu bedzie taniej
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
0

27 Lis 2010, 17:35

Jak nie masz kanalu, to go wykop. Dodam, że jeżeli nie masz, to musisz kupić sobie szpadel i łopatę. Dodam od razu, że możesz te rzeczy kupić w sklepie ogrodniczym albo typu OBI. Resztę do kanału ( obmurówka czyli cement, pisaek wapno, ) plus oświetlenie które nie jest konieczne - możesz posłużyć się latarką zwykłą lub z telefonu ) jak i deski również znajdziesz np. w OBI lub innym markecie budowlanym.
Nie wymienia się oleju na podnośniku standardowym do wymiany kół nie pytaj dlaczego, bo to zbyt skomplikowane.
Co do ilości spuszczanego oleju - chcesz ten olej wymienić czy "wymienić?"
Podczas spuszczania oleju, musi on być ciepły, bo jest wówczas bardziej płynny. Równiez nie pytaj dlaczego - to również zbyt skomplikowane, abyś zawaracał sobie tym głowę.
Oleju musisz wlać tyle, ile podaje producent. Wówczas stan na bagnecie będzie prawidłowy.
Przy każdej wymianie oleju trzeba wymieniać filtr oleju. Też nie pytaj dlaczego, bo to też skomplikowane.
Jeżeli jednak ta robota cię przerasta, to jedz do serwisu jak poradził kolega wyżej. I nie pytaj czy jechać do serwisu czy do mechanika, bo to jest już tylko i wyłącznie twoja sprawa.

Tak więc temat wymiany oleju w twoim samochodzie uważam za wyczerpany i temat zamykam.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Corvette C3 Stingray
    Długa maska, wąska talia i zjawiskowy wygląd. Mowa o samochodzie Corvette C3 Stingray - kolekcjonerskim rarytasie. Choć od jego stworzenia minęło ponad 40 lat nadal zadziwia nowoczesną stylistyką i świetnymi osiągami. Samochód ...