Jak wymienić spaloną żarówkę w panelu nawiewu Renault Twingo II?

29 Sie 2016, 21:40

Tak jak w nazwie tematu. Potrzebuję wymienić spaloną żarówkę w panelu nawiewu (renault twingo rocznik 2008) ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Szukałem informacji w internecie ale nie mogłem znaleźć. Nie znalazłem również żadnego pdf typu "sam naprawiam Twingo II"... jak zdemontować ten panel?
pozdrawiam

update: ok znalazłem ;) dla potomności http://www.twingo133.net/how/changing-bulb-the-heating-control-panel-t3090.html
sebekel
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 02 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Twingo

29 Wrz 2016, 12:36

żeby zobaczyć to co podałeś trzeba się rejestrować na tamtym forum.

Najprościej można to opisać tak:
1. Zdejmujemy górną półkę (ten plastik z wgłębieniem) po prawej stronie nad schowkiem.
2. Odkręcamy środkowy panel z nawiewami, on dodatkowo jest oprócz śrubki na zatrzaskach (trzeba uważać żeby ich nie połamać).
3. Jak już zrobimy powyższe zobaczymy żaróweczkę od podświetlenia w takiej plastikowej oprawce.
4. Składamy wszystko do kupy w odwrotnej kolejności, oczywiście wcześniej wymieniając żaróweczkę :)

Zdjęcia "higtona":

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

10 Mar 2021, 16:35

Cześć, trochę odgrzebuję temat ale mam pytanie odnośnie demontażu plastików.

Chodzi mi dokładnie o część plastikową z poduszką. Czy można ją po prostu podnieść czy ruszając tą część trzeba coś zrobić z poduszką aby nic nie uszkodzić?

Wszystko wiem jak zdemontować za wyjątkiem tej części.
jarpens
Nowicjusz

10 Mar 2021, 17:08

Z tego co widać wyżej chyba nie trzeba demontować części o której wspomniałeś. Wrzuć może fotkę i pokaż który element chcesz zdemontować. Będzie wtedy łatwiej pomóc.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Mar 2021, 18:14

Z tego co widać na zdjęciach to powyżej jest anglik chyba.

I ta śruba do odkrecenia jest po drugiej stronie w samochodach z kierownica po lewej. Ale to moje przypuszczenia.

Mi chodzi o tą część zaznaczona na zdjęciu.

Ona pod spodem ma poduszkę.
jarpens
Nowicjusz

10 Mar 2021, 18:35

Jeżeli nie da się wyjąc licznika bez demontażu tego plastiku z poduszką to będziesz musiał ją pewnie od dołu jakoś odkręcić od belki wzmacniającej.
Tu masz zdjęcie na którym widać cały element od drugiej strony i mam nadzieje że to Ci pomoże :)

Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na poboczu - kierowca, rowerzysta, pieszy
    Pobocze jest według policyjnych statystyk trzecie wśród miejsc, gdzie notuje się najwięcej wypadków drogowych. W zeszłym roku na poboczu doszło do 799 takich zdarzeń, zginęło w nich 171 osób, a 904 zostały ...

10 Mar 2021, 19:39

Myślisz, że mogę po prostu podnieść ten element i nic mi nie wybuchnie?
jarpens
Nowicjusz

11 Mar 2021, 12:30

Przy wszystkich pracach związanych z elektryką zalecane jest odłączenie akumulatora. W nowszych samochodach może być z tym problem i nie można sobie od tak go odłączać ale u Ciebie nie powinno być problemu jednak warto zajrzeć do instrukcji i sprawdzić czy ci się nic nie rozkoduje.

Jesteś pewny że trzeba tam odkręcać jakieś śrubki od panelu a nie jest on np. wsuwany pod ten plastik a przykręcony tylko od strony schowka? Warto to sprawdzić bo producenci stosują różnie rozwiązania.
Rokiko
Forumowicz VIP