Jak z ubezpieczeniem,rejestracją i przeglądem?

03 Kwi 2009, 18:00

Witam.Mam zamiar kupić auto.Mam problem ,bo słyszałem sprzeczne wypowiedzi na temat obowiązującego prawa.

Jak to jest jeżeli kupie auto z ubezpieczeniem OC do listopada 2009 i przeglądem do listopada 2009,to jak to się ma do starego i nowego właściciela.Czy trzeba od nowa płacić OC na nowego właściciela?

Proszę o rzeczowe i dosyć jasne wyjaśnienie tych zagadnień.
NA co zwrócić uwagę przy zawieraniu umowy kupno-sprzedaż.

Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
pueblo83
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

03 Kwi 2009, 19:22

z tego co wiem i wczoraj tez nawet o tym gadalem ze znajomym to jesli np masz oplacone oc do pazdziernika 2009r na poprzedniego wlasciciela to mozesz na nim jezdzic i oc jest na poprzedniego wlasciciela dopoki sie nie skonczy
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Kwi 2009, 19:49

Po przerejestrowaniu czyli otrzymaniu swojego dowodu rejestracyjnego,kwitek ubezpieczenia poprzedniego właściciela można spokojnie wyrzucic do kibla.
Na chłopski rozum pojmując,nie można jedzic na czyjeś OC skoro ani właściciel nie ten a często i tablice inne...
Po przrejestrowaniu masz obowiązek podpisac własną polisę OC lub możesz zwrócic się do towarzystwa ubezpieczeniowego w którym poprzedni właściciel miał wykupioną polisę o kontynuację obowiązującej polisy.W tym wypadku zostanie tobie przekalkulowana nowa składka dla ciebie ,uwzględniająca twoje zniżki lub zwyżki.Pamiętaj też ,że sprzedający po miesiącu może zwrócic się do swojej ubezpieczalni o zwrot niewykorzystanego ubezpieczenia.Jeśli do tej pory nie przerejestrowałeś auta i nie ubezpieczyłeś ,to nie masz OC... W tym momencie ubezpieczalnia mając umowę kupna sprzedaży twojego auta od starego właściciela ma cię na widelcu...,bo nie dopełniłeś obowiązku administracyjnego.
Najprościej przerejestrowac auto na siebie i od razu ubezpieczyc.
Nie ukrywam,że w "pracy" sam kontroluję dokumenty pojazdów i niedopuszczalną sytuacją jest taka w której dowód rejestracyjny który mam w ręku jest na pojazd o rejestracji np: ABC i właścicielem jest p.Nowak,a polisa OC jest na auto: XYZ i p.Kowalskiego. Taka sytuacja to nadużycie. :wink:
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

03 Kwi 2009, 19:52

Ubezpieczenie jeżeli jest ważne do listopada 2009, to będzie ważne też po zakupie. Jednak do ubezpieczyciela trzeba się pofatygować. Musi zrobić aneks do istniejącej już umowy, bowiem po przerejestrowaniu auta masz swoje dane w dowodzie rejestracyjnym, a dane z DR i na polisie muszą być takie same.
I tu jest możliwość wyłudzenia od Ciebie pieniędzy. Jeżeli sprzedający auto ma np. 60% zniżek, a Ty 0%, to będziesz musiał dopłacić różnicę.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Kwi 2009, 20:04

wogole widze ze na tym forum kazdy ma swoje zdanie i kazdy jest innego zdania
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

03 Kwi 2009, 20:10

To świetnie,że ludzie tutaj mają różne zdania!
W końcu to m.in. po to jest to forum,żeby się poglądami wymieniac.
Gorzej byłoby gdyby wszyscy mówili to samo ...jak zdarta płyta...
:wink:
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

03 Kwi 2009, 20:37

no ale wiesz jak jest nie ktory powie tak jak wie albo slyszal a reszta mu bedzie wmawiac ze to jest zle i wogole tak bezsensu :P
Barol
Awatar użytkownika

03 Kwi 2009, 20:39

Jakoś ostatnio się zmieniły przepisy i ubezpieczenie jest ważne. Nie wiem tylko czy trzeba je aneksować. Najlepiej spytać u źródła czyli u ubezpieczyciela...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

03 Kwi 2009, 21:54

Dziękuje wszystkim.Jednak chyba muszę to sprawdzić u źródła jak napisał ktoś powyżej,bo rozbieżności są spore i wiem w zasadzie tyle co wcześniej.Niemniej jednak dziękówa.
pueblo83
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice