Jak zachowywać się w terenie - pomożecie?

05 Cze 2010, 16:34

na razie na biegu valeo bo po prostu ccc, a dają 2 lata gwarancji :mrgreen:

stare oddam do wzmocnienia i będzie leżało w odwodzie

nie jestem do końca przekonany czy dobrze robie :roll:

[ Dodano: Sob Cze 05, 2010 17:36 ]
a exedy milczy ...
Niech moc i moment obrotowy będą z Wami
croochy
Początkujący

Miejscowość: Lublin/Cyców

05 Cze 2010, 16:48

moge poszukac ci namiarów na gościa który robi dla nas spieki :mrgreen:
ale nie takie normalne o-1 jade bądź nie ;) tylko z efektem półsprzęgła, śmoiga w kilku terenówkach z dużą benzynką, chłopaki chwalą sobie :wink:

ja sobie na razie włożyłem exede 3 lata temu i jestem zadowolony bardzo
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

05 Cze 2010, 17:46

to zapodawaj namiary na gg i jakies orientacyjne koszta

zakładałeś tą wersje safari tuff?
croochy
Początkujący

05 Cze 2010, 18:24

3 lata temu to było pytanie a że co pan szanowny chce?? do jakiego samochodu?? NIE MA :mrgreen:
do wózka widłowego a jakże było :mrgreen: 1300plnów :roll: troche drogo ale warto

a spieka to musze do Zbyszka zadzwonić on ma już w 2 autach założone ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

05 Cze 2010, 18:40

nie no wózka widłowego z v6 to chyba nie ma :mrgreen:

jeżeli jest spiek z efektem pół sprzęgła to jestem naprawdę zainteresowany :twisted:

jak będziesz dzwonił do Zbyszka to zapytaj o Insy :mrgreen:
croochy
Początkujący

09 Cze 2010, 21:10

Wielkie dzięki. Szczególnie Pociesznemu za rady i linki. Zdaję sobie sprawę, że to obszerny temat ale sytuacje z jakimi możemy się zetknąć mogą być najróżniejsze i każda rada może się przydać. W związku z tym co się ostatnio dzieje w naszym kraju zaliczyłem ostatnio parę przepraw i to wcale nie zjeżdżając z czarnego :shock: Boże błogosław terenówki! Tam gdzie ja spokojnie (no prawie :wink: ) sobie przejechałem, plaskacz stanął z zalanym silnikiem.
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda 2 1,5 SKYACTIVE-G o mocy 90 KM
    Samochód Mazda 2 wyposażony jest w silnik benzynowy czterocylindrowy o pojemności 1,5 który generuje 90 KM, a to pozwala na osiągnięcie pierwszej "setki" w czasie 9,4 sekundy. Średnie spalanie wg producenta ...

10 Cze 2010, 07:30

pamiętaj jak jedziesz przez wode to utrzymuj stałą prędkośc. Robisz wtedy przed sobą fale i woda "nie dostaje" sie w takim stopniu do komory silnika. Jak już staniesz to może być problem żeby wyjechać
croochy
Początkujący

11 Cze 2010, 10:21

O zachowaniu stałej prędkości i "toczeniu" przed sobą fali to już słyszałem. Ale dzięki za przypomnienie (szczególnie tym co nie słyszeli :wink: )
Jakoże terenówkę mam od niedawna to strasznie mnie zaskakują i cieszą wrzystkie nowe doznania :grin: Super wrażenie gdy suniesz sobie przez wodę, przed tobą fala jak przed okrętem, szum wody, pomruk silnika i bulgotanie z wydechu...
Nabieram szacunku to mojego Czarnego :grin:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Cze 2010, 11:01

załóż snorkel :mrgreen: wtedy sie falą nie będziesz przejmował tylko położeniem przekaźników :mrgreen:
do jeżdżenia po wodzie niezbędne jest snorkel, wywalenie wygłuszeń z pod tapicerki )gnij i śmierdzą przeokrutnie, a suszą się tydzień, najlepsza goła blacha ale minimum przyzwoitości można mieć :mrgreen: ), zabezpieczenie elektryki (zwłaszcza jak benzyną jeździmy, "silikon twym przyjacielem" :mrgreen: ) do tego dobre gumiaki (najlepiej wodery) i dobra pielucha jak auto tonie :mrgreen:

i najważniejsze :!: to że ktoś tam przejechał przed nami nie oznacza że dno jest takie samo, zwłąszcza w rzekach z piaszczystym dnem :!:

4 przejechały 1 się utopił, następny wrócił i był utonął przy ratowaniu :mrgreen:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Ra2kWDjTbTw[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ZxTAWPYlRlo[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=VfUrI1Uh7KQ[/youtube]
Ostatnio edytowany przez pocieszny, 12 Cze 2010, 10:24, edytowano w sumie 1 raz
pocieszny
Forumowicz VIP

11 Cze 2010, 11:54

Narazie takich wypadów nie planuję ale znając życie to snorkla zamontuję po fakcie dokonanym czyli gdy już zaleję silnik i będzie mi szkoda następnego :mrgreen:
Taka Polaka natura :wink: Wodery mają w bagażniku dyżurne miejsce. Tylko te pieluchy ciągle wracają w postach a ja wciąż nie jestem do nich przekonany :mrgreen: Szczególnie przy przeprawie po co zawartość kisić w pielusze skoro pod ręką tyle bierzącej wody? :mrgreen: A pampers jak namoknie to może nawet ewakuację utrudnić :mrgreen:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Cze 2010, 19:04

Jeśli chciałbyś trochę potrenować to mogę zaproponować Ci spotkanie w terenie , niestety pod Warszawą ale tam szkolimy się w Klubie Kia Sorento.
Spotykamy się kilka razy do roku w miejscu gdzie nowi klubowicze mogą potrenować wszystkie techniki jazdy terenowej . Wjazd pod stromą górę , zjazd na reduktorze , pokonywanie przeszkód wodnych , zakopywanie się w piachu ( po co ? , żeby wiedzieć jak się nie zakopać :) ) . Miejsce jest bezpieczne dla samochodu , to znaczy nie ma możliwości uszkodzenia auta przez gałęzie czy kamienie , natomiast w przypadku zakopania się czy jakichkolwiek problemów zawsze jest jakieś Sorento wyposażone w wyciągarkę i wszelkiego rodzaju wyposażenie ratunkowe. Tylko tak kolego mogę Ci pomóc ponieważ wszystkie opisy bez praktyki są nic nie warte , jak się sam pewnie wkrótce przekonasz . Pewnie niedługo szykuje nam się nowe spotkanie poniewaz przybyło trochę osób chcących podszkolić umiejętności , także w innych autach np: Jeep , więc jak byś chciał to daj znać .
Impreza jest oczywiście darmowa.
Stacja1
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Warszawa

14 Cze 2010, 15:59

No super! Jestem z Warmii ale obecnie przebywam w warszawie, konkretnie na ursynowie. Bardzo chętnie poćwiczę w terenie :mrgreen:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Cze 2010, 11:27

W ten weekend odbył się V Zlot Opla Frontery w Żelazie k/Smołdzina .
Oczywiście jedno Sorento wzięło w nim udział , dzięki czemu można obejrzeć parę zdjęć ze zlotu .
Widać , że chłopcy i dziewczyny świetnie się bawią w błotku bo auta są ubłocone od góry do dołu a Frontery nieźle sobie radzą w terenie.
Dołączanie do takich imprez jest świetnym sposobem na podniesienie umiejętności , z tym , że nie trzeba od razu wpadać na głęboką wodę . Najpierw podpatrzeć i poznać możliwości samochodu , a później niestety trzeba troszkę zainwestować , choćby w oponki . Ale przeżycia i przyjemności są warte tego .

V Zlot Opla Frontery w Żelazie k/Smołdzina
( żeby obejrzeć trzeba się zarejestrować na stronie klubu , ale jak chciałbyś z nami pojeździć to pewnie i tak byś to zrobił )

Z ostatniej chwili .......aby pojeździć sobie rekreacyjnie terenowo spotykamy się w niedzielę 04.07 pod Warszawą . Kto chce dołączyć niech pisze na priv.
Ostatnio edytowany przez Stacja1, 16 Cze 2010, 23:16, edytowano w sumie 1 raz
Stacja1
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Warszawa

17 Cze 2010, 17:52

No niestety wtym czasie nie będzie mnie w warszawie :sad: Ale co się odwlecze... :wink:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Cze 2010, 21:25

... to nie uciecze :mrgreen: