Jak zadbać o dobry stan techniczny auta?

29 Mar 2016, 14:47

Witam serdecznie,
Posiadam dwa samochody: VW Lupo z 2001 roku i Seat Ibiza z 2007 roku. Do tej pory co roku jak proponował producent udawałem się do autoryzowanego serwisu, gdzie moje auta były poddawane badaniu technicznemu - w parzyste lata "pełne badanie" a w nieparzyste "niepełne" - tu rodzi się moje pierwsze pytanie czy ktoś orientuje się co na takich badaniach było / jest wymieniane / sprawdzane?
Dodatkowo po wykonaniu takiego badania pan serwisant drukował listę usterek, które należy naprawić od razu / w przyszłości.
Tak postępowałem do tej pory, dzięki temu moje samochody były w dużej mierze cały czas niezawodne. Nie chciałbym tego zmieniać, jednak chciałbym obniżyć koszty ich utrzymania. Autoryzowany serwis jest stosunkowo drogi, a nie posiadam zaufanego mechanika, który mógłby zrobić mi takie okresowe badanie taniej.
Mam mechanika, który wykonywał naprawy moich aut po wykonaniu badania technicznego w autoryzowanym serwisie.

Dodatkowo muszę wspomnieć, że nie mieszkam w Polsce, w kraju skąd piszę co roku obowiązkowe jest badanie techniczne pojazdu przez nazwijmy to Narodową Stację Diagnostyczną, która dopuści lub nie pojazd do ruchu.

Dlatego też, żeby obniżyć koszty doszedłem do wniosku, że po przebadaniu samochodu w takiej Narodowej Stacji Diagnostycznej będę miał czarno na białym co należy naprawić w moich autach, dodatkowo jednak wydaje mi się, że musiałbym zadbać o takie sprawy jak wymiana opon czy oleju wraz z filtrami, i tu rodzi się moje kolejne pytanie co jak często, albo co ile kilometrów należałoby wymienić / sprawdzić samemu, żeby jeździć bezpiecznie i ciągle utrzymywać auto w stosunkowo dobrym stanie technicznym?
Pozdrawiam,
Szymon.
pasterz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 6-12- 0
Auto: Ibiza / Lupo
Silnik: razem 2,4
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

20 Kwi 2016, 10:07

Właściwie na zadane pytanie powinieneś sam sobie udzielić odpowiedzi. Sprawa np. stanu ogumienia możesz sam rozstrzygnąć lub jeśli zmieniasz opony sezonowo ,zweryfikować ich stan w zakładzie wulkanizacyjnym przy ich wyważaniu.

Co do napraw samochodów i ich serwisu...Znajdź porządny "zwykły" warsztat i tylko tam naprawiaj swoje auta. Stały klient jest inaczej traktowany jak okazjonalny. Może znajdziesz u siebie jakąś sieciówkę tak jak np w PL: Bosch -Serwis czy Q-Service lub nawet Norauto.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

24 Kwi 2016, 16:16

Ja mogę polecić Bosch Diesel Service Matkowski w Pietrzykowicach nie opodal Wrocławia. Fachowa obsługa, szybko i nie drogo.
JJ1992
Obserwowany

Auto: Volvo V70 2.5tdi

08 Maj 2016, 00:39

Wszystko o wtryskiwaczach Common Rail jest w szczegółach na stronie polecanego Bosch Service Pawlik w Stalowej Woli. Na stronie są szczegóły regeneracji naprawy tego typu wtryskiwaczy od A do Z. Warto poczytać
Kubyko
Nowicjusz

Auto: Seat Cordoba

03 Cze 2016, 16:14

najtaniej i najlepiej to wychodzi poprawnie używać samochód :)
kajteqwim
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 02 1987
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: wv bora
Silnik: 1.9SDI
Rok produkcji: 2005