Jak zamontować listwy LED w przednim zderzaku?

05 Paź 2009, 14:55

Jak podłączyć listwy LED w przednim zderzaku? Czy zawrzeć razem ze światłami mijanymi czy oddzielnie? Szkoda, ze nie jestem elektrykiem...

Kupiłem w Allegro [link do oferty na Allegro wygasł]

Pozdro :wink:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

05 Paź 2009, 17:11

Pomijając fakt,że to do samochodów jest nielegalne i policja od razu zabierze dowód rejestracyjny i wlepi mandat,a diagnosta nie podbije przeglądu,to możesz to podłaczyć jak ci się tylko podoba i wg własnego uznania - do świateł postojowych,mijania,drogowych.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Paź 2009, 17:35

MotoAlbercik napisał(a):Pomijając fakt,że to do samochodów jest nielegalne i policja od razu zabierze dowód rejestracyjny i wlepi mandat,a diagnosta nie podbije przeglądu,to możesz to podłaczyć jak ci się tylko podoba i wg własnego uznania - do świateł postojowych,mijania,drogowych.

No co TY, a ich widzę na ulicy :) No nie wiem... Jeszczę upewnię :P
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

05 Paź 2009, 20:24

Jeżeli chcesz to faktycznie założyć do samochodu,to zapytaj sprzedawcę,czy ma to homologację oznaczoną literką E,oraz czy są tam litery,do jakich świateł ma to zastosowanie(np. jeżeli mają to być światła dzienne,to muszą być literkiRL).Jeżeli te siody byłyby z homologacją i dopuszczeniem jako światła dzienne,to musiałyby mieć oznaczenia np. E11 RL.Podejrzewam,że jednak tak nie jest,ponieważ stosować to można nawet do mebli,więc wydaje mi się,że producent ani dystrybutor nie bawił się w koszta homologacji.
Na drodze można to spotkać w samochodzie marki Audi(jak się nie mylę).Ale w tym autku jest to jak najbardziej legalne,ponieważ montowane jest oryginalnie.
Ale to tylko jeżeli chodzi o przepisy.Oczywiście zamontować możesz,bo to twoja wola :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Paź 2009, 15:59

Dzięki za rady :) Myślę, że założę. Jeśli bedą pojawiac problemy np. z policją, to zdejmię od razu. Bardzo mi się podoba techlonogia LED. Dzień będzie krótszy, a często bedę jeździł na trasie wieczorami. Jestem ciekawy jak oświetla drogę :) Pozdrawiam :)
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Paź 2009, 18:19

Człowieku Ty chcesz z tym po ciemku jeździć? Daj sobie spokój zanim zabijesz kogoś lub siebie...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota SA 1949 rok
    Pierwszy powojenny samochód Toyoty to właśnie niewielki SA. Model istotny, ponieważ przez następne 15 lat Toyota była znana właśnie z tego rodzaju aut. Toyota SA to jeden z pierwszych niewielkich samochodów, ...

06 Paź 2009, 19:16

Tiguan napisał(a):Dzięki za rady :) Bardzo mi się podoba techlonogia LED.

Mnie się też ta technologia podoba :wink: ale w innym zastosowaniu . Te diodki co Kupiłeś są fajne , ale nijak się to ma do zastosowania w samochodzie . Żadnych homologacji to one nie mają na bank . Świecą ładnie ale barwa światła jest taka że są postrzegane (bynajmniej przeze mnie ) jako bardzo ostre , punktowe i niemiłe. Zastanawiam się co to Ci da - pewnie usiądziesz na krzesełku z przodu auta i będziesz podziwiać technologie LED ?
Zza kierownicy nic nie zobaczysz . Co innego jak zamontujesz sobie je w domu , tak jak tam jest na aukcji , na fotkach ( to jest normalne zastosowanie tego wyrobu ) O!!!!!! wtedy będzie co podziwiać ! a na drodze to najlepiej tak jak gdy byłem w wojsku, to sierżant mawiał - wszyscy gó.....o ale równo , według regulaminu ( tutaj czytaj według kodeksu drogowego ) Pozdrawiam i życze miłych wrażeń w obcowaniu z technologią LED
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

06 Paź 2009, 20:03

Kubuch napisał(a):Człowieku Ty chcesz z tym po ciemku jeździć? Daj sobie spokój zanim zabijesz kogoś lub siebie...

Co Ty gadasz bzdury?? Chłopie...

[ Dodano: Wto Paź 06, 2009 20:06 ]
Bonfiacy napisał(a):Zastanawiam się co to Ci da - pewnie usiądziesz na krzesełku z przodu auta i będziesz podziwiać technologie LED ?
Zza kierownicy nic nie zobaczysz.

Wiesz, tu chodzi o gust :wink:

Pozdro :wink:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Paź 2009, 20:36

Tiguan napisał(a):Co Ty gadasz bzdury?? Chłopie...

Chłopie... lampki do szafy chcesz montować w samochodzie a ja bzdury gadam? Mam nadzieję, że pierwszy napotkany patrol zabierze Ci dowód rejestracyjny.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Paź 2009, 21:02

Kubuch napisał(a):
Tiguan napisał(a):Co Ty gadasz bzdury?? Chłopie...

Chłopie... lampki do szafy chcesz montować w samochodzie a ja bzdury gadam? Mam nadzieję, że pierwszy napotkany patrol zabierze Ci dowód rejestracyjny.

hehe, patrol przez 3 lata nigdy Mnie nie zatrzymał do kontroli i to jeszcze długo.

tak, gadasz bzdury. Wcześniej wspominianym o zabijaniu...
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Paź 2009, 21:05

Tiguan napisał(a):
Wiesz, tu chodzi o gust :wink:

Meble i tapety możesz sobie dobierać według swojego gustu ! Poruszasz sie swoim pojazdem po drodze publicznej i tu Twoje gusta i guściki nie powinny mieć miejsca . Jeśli zamontujesz te badziewstwo to według mnie jesteś ignorantem przepisów . Masz w du...e innych użytkowników drogi publicznej itp.......................Więcej nie napisze ...... cenzura !

Ps...... lampki do szafy..... dobre , dawno się tak nie ubawiłem :lol:
Ostatnio edytowany przez bonifacy, 06 Paź 2009, 21:11, edytowano w sumie 1 raz
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

06 Paź 2009, 21:11

Tiguan napisał(a):tak, gadasz bzdury. Wcześniej wspominianym o zabijaniu...

Nie rozumiesz, że nikt tych Twoich świecidełek nie zobaczy na drodze? Wyjedzie Ci ktoś i już tragedia gotowa. Co do kontroli drogowej - zawsze musi być ten pierwszy raz...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Paź 2009, 21:22

Kubuch napisał(a):
Tiguan napisał(a):tak, gadasz bzdury. Wcześniej wspominianym o zabijaniu...

Nie rozumiesz, że nikt tych Twoich świecidełek nie zobaczy na drodze? Wyjedzie Ci ktoś i już tragedia gotowa. Co do kontroli drogowej - zawsze musi być ten pierwszy raz...

Tylko gadasz o tragedii. Głowną najczęsciej przyczyną wypadków jest nadmierna prędkość. Po ciemku mam światłą mijania a czasem drogowe, a diodowe to odzielnie zrobię. Tutaj nie ma znaczenia o tragedii. Weź nie gadaj.
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Paź 2009, 21:35

Jedynie miajsce w jakim te diody możnaby zamontować w samochodzie to schowek. Niestety widzę, że nie jesteś w stanie tego pojąć. Mam nadzieję, że nie spotkamy się nigdy na drodze. Miłego wieczoru życzę.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Paź 2009, 21:53

Spoko, ale zobacz ile samochodów ma te listwy LED, nawet w seryjnych autach Audi A4.
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika