Jak zamontować radio??

06 Cze 2008, 17:23

Witam mam problem z zamontowaniem radia samochodowego nie wiem które kable do którego: Chciałbym aby działały tylko przednie głośniki. W samochodzie to radio już działało i sie kable powyczepialy i teraz nie iem co do czego podpiąć. sa tam takie kable: Brązowy(Left speaker rear output +), Fioletowy(Front speaker COM) żółty(auto antena) Szary(Right speaker rear output -) Biały(Right speaker front output +) Różowy(nie byl podpisany) Niebieski(Right speaker Rear output +) Zielony(Left speaker rear output -) Kostka w samochodzie jest taka(nie wiem czy sie to tak nazywa) i miał bym prośbę jak byście mogli mi pomóc w uruchomieniu tego radia czyli który kabel gdzie podczepić. Z góry dzięki. A tu mam zdjecei tej kostki http://www.wrzuta.pl/obraz/4IbazwUQ3b/dscn1831
czerli
Nowicjusz

06 Cze 2008, 23:10

Pierwsza sprawa to co jest na zdjęciu to jest szybkozłączka skręcana a nie kostka iso do podłączania radia.

Co do przewodów to musisz połączyć w pary plus z minusem
np. jak masz
Brązowy(Left speaker rear output +) to do niego dajesz plus glosnika zazwyczaj jest to przewód zaznaczony jakąś linią wzdłuż całego przewodu.
Zielony(Left speaker rear output -) tu podłączasz minus głośnika ten przewód który został z pary zazwyczaj jest on jest nie oznaczony.
I jeśli chcesz żeby np głośniki grały tylko z przodu i mieć regulację przód tył to głośniki przednie podłączasz do przewodów które w swoim oznaczeniu mają nazwę left a głośniki tylne podłączasz do przewodów mających oznaczenie right.
maxidig
Początkujący

Miejscowość: Toruń

07 Cze 2008, 10:14

Tylko po za tym brązowym i zielonym to już żaden nie ma w nazwie left. Są same right. A nie mógł byś mi tak z tego zdjęcia powiedzieć co do czego? Był bym bardzo wdzięczny
czerli
Nowicjusz

07 Cze 2008, 22:54

kolego z tego zdjęcia to mogę Ci jedynie powiedzieć że masz tam 4 przewody przyłączone do szybkozłaczki.

Ale spróbujmy coś na ten Twój problem poradzić.
Jeśli radio masz podłączone do zasilania i w tej szybkozłączce są przewody głośnikowe to pierwszy od lewej ten z czerwonym paskiem daj
do Left speaker rear output +) do drugiego przewodu od lewej podłącz Zielony(Left speaker rear output -) do kolejnego musisz przyłączyć right speaker rear output +) no i do ostatniego od lewej musisz przyłączyć right speaker rear output -

Mam nadzieje że teraz już sobie poradzisz.

Przewody z opisem typu Left speaker rear output +/-) lub right speaker rear output +/- to przewody zapewne znajdujące się przy radiu i do tych przewodów musisz dołączyć te przewody które znajdują sie w kostce.

Jeszcze prościej:
Do pierwszego przewodu ze zdjęcia od lewej podłączasz przewód o kolorze brązowym do kolejnego zielony do kolejnego biały i do ostatniego niebieski.
maxidig
Początkujący

Miejscowość: Toruń

07 Cze 2008, 23:17

Jutro tak sprawdzę. Dzięki
czerli
Nowicjusz

08 Cze 2008, 10:01

Jeżeli nie uda ci się tego połączyć,to napisz jakie to radio i dokładnie,jakie przewody wychodzą z tego radia.Z tego co piszesz,to można wywnioskować,że "-" na przednie głośniki jest wspólny (przewód fioletowy opisany Front Speaker com) ,następnie brązowy to lewy tylny plus,zielony to lewy tylny minus,szary to prawy tylny minus,niebieski to prawy tylny plus.Jest jeszcze przewód biały czyli prawy przedni plus,natomiast nie ma przewodu do głośnika prawego lewego plus.Może to być ten różowy,który piszesz,że jest bez opisu.Przewód żółty,to przewód do podłączenia anteny elektrycznie wysuwanej lub do wzmacniacza antenowego - pojawia się na nim plus,po załączeniu radia - jeżeli go nie podłączasz do anteny,bo takiej nie masz,to musisz go zaizolować.
Muszą też być przewody zasilające,które powinny mieć kolory czarny(-) i czerwony(+).Jest jeszcze czasami przewód pomarańczowy do podtrzymania pamięci ustawień radia - należy go podłączyć pod plus zasilania,razem z przewodem czerwonym.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota 2000GT 1967 rok
    Sportowa Toyota 2000GT to łakomy kąsek dla kolekcjonerów. Obecnie jest to najcenniejsza i najbardziej pożądana Toyota w historii marki. Pierwszy raz pojawiła się na targach w 1965 roku, gdzie spotkała się z dużym entuzjazmem. ...
    Hybrydowe hity pierwszej połowy 2019 roku w Polsce
    Produkujący od 22 lat samochody z napędem hybrydowym, japoński koncern Toyota w tym roku na polskim rynku bierze niemal wszystko. Według danych Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego SAMAR, w segmencie aut z napędem spalinowo-elektrycznym, ...